Meny Stäng

Resmål i norra Sverige – 10 favoriter

Är du sugen på att utforska resmål i norra Sverige? Det blir mer och mer populärt att semestra på hemmaplan och vi har därför gjort en liten serie med resmål i Sverige. Vi började med resmål i södra och mellersta Sverige, och är nu framme vid norra Sverige. Vi hoppas att du vill hjälpa till och fylla på med dina tips!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Resmål i norra Sverige

Vi har redan skrivit om resmål i södra Sverige och mellersta Sverige, och nu är det alltså dags för tips på resmål i norra Sverige. Med norra Sverige menar vi huvudsakligen Norrland (det vill säga Gästrikland, Hälsingland, Härjedalen, Jämtland, Medelpad, Ångermanland, Västerbotten, Norrbotten och Lappland). 

Vi har tagit med Gävle här, trots att det ligger jämförelsevis långt söderut. Vi har också tagit med Idre fjäll, trots att det ligger i norra Dalarna.

Semester i Sverige

Tio tips på resmål i norra Sverige

Här kommer tio tips på resmål i norra Sverige, baserat på våra egna erfarenheter.

1. Östersund

Östersund är en trevlig stad med fina gamla hus och charmiga innergårdar. Här finns också gott om mysiga små butiker med konst, delikatesser eller kläder. Vintertid är det väldigt fint att besöka Vinterparken, med skidåkning, skridskoåkning och mysigt café.

Resmål i norra Sverige - Östersund

2. Åre

Åre är framför allt en populär skidort, med möjlighet till både utförsåkning och turåkning, men man kan också komma hit på sommaren för vandring, cykling och vattensport. I Åre finns gott om restauranger och spa, som fina Copperhill Mountain Lodge.

Resmål i norra Sverige - Åre

3. Rullsands havsbad

I de södra delarna av Norrland, strax utanför Gävle, hittar du Rullsands havsbad och camping. Nu var det längesedan, men vi har rullat hit många gånger med vår husbil. Här finns en fin sandstrand, och en bit bort även ett naturistbad för den som föredrar det.

Resmål i norra Sverige - rullsand

4. Furuviksparken

Furuviksparken är en djur- och nöjespark som ligger i Furuvik, cirka en mil öster om Gävle. Vi var här för många år sedan, tillsammans med både barn och syskonbarn. Då tyckte vi att det var en trevlig park med höghöjdsbana och fina djur.

Resmål i norra Sverige - Furuvksparken

5. Höga kusten

Höga kusten i Ångermanland bjuder på ett storslaget landskap med branta klippor. Detta resmål i norra Sverige är, tillsammans med Kvarkens skärgård, upptaget på Unescos världsarvslista. Här kan du också se Högakustenbron, som är en hängbro med det längsta fria brospannet i Sverige.

Att göra i Höga kusten

6. Idre fjäll

Idre fjäll är populärt på vintern för både utförsåkning och längdskidåkning. För den som vill finns också sommaraktiviteter. Vi har besökt Idre fjäll på sommaren, och passade då på att både göra en ridtur. I närheten gav vi oss också ut i kanot på bäversafari.

Resmål i norra Sverige - Idre fjäll

7. Pite havsbad

Pite havsbad ligger vid Bottenviken, ungefär en mil sydost om Piteå. Här finns camping, hotell, stugor, äventyrsbad, spa och massor av olika evenemang och aktiviteter. Om du har otur med vädret finns också en artificiell solterrass.

WIFI.se

8. Vindelälven

Vindelälven är en älv i södra Lappland och södra Västerbotten, som mynnar ut i Umeälven. Här finns vacker natur och du kan också testa på riktigt äventyrlig forsränning. Ett lugnare äventyr kan vara att bo i en vildmarkscamp.

Forsränning Vindelälven

9. Kiruna

Kiruna besökte jag, Helena, innan vi startade bloggen. Här kan man bland annat göra ett riktigt intressant besök i Kirunagruvan. En annan intressant utflykt man kan göra är att besöka rymdbasen Esrange Space Center.

10. Kebnekaise

Den som är äventyrlig och vältränad kan ge sig i kast med att bestiga Kebnekaise, som är Sveriges högsta berg med en topp på 2097 meter över havet. Annars kan man (som jag, Helena), nöja sig med att vandra från Nikkaloukta till Kebnekaise fjällstation.

Resmål i norra Sverige

Fler resmål i norra Sverige

Vi har inte besökt jättemånga resmål i norra Sverige, så vi har en hel del kvar att upptäcka. På önskelistan står ishotellet i Jukkasjärvi och Jokkmokks marknad. Vi skulle också gärna besöka Abisko och kanske se det beryktade norrskenet någon gång. Gammelstads kyrkstad, som är upptagen på Unescos världsarvslista vore förstås också fint att få se. Det skulle också vara intressant att se mer av Umeå samt att besöka Luleå.

Resmål i norra Sverige

Dina bästa tips på resmål i norra Sverige

Nu är vi förstås nyfikna, vilka är dina bästa tips på resmål i norra Sverige?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev