Meny Stäng

Resmål i mellersta Sverige – 10 favoriter

Är du sugen på att utforska resmål i mellersta Sverige? Det blir mer och mer populärt att semestra på hemmaplan och vi har därför inlett en liten serie med resmål i Sverige. Nu är det dags för resmål i mellersta Sverige, och vi fortsätter sedan med norra Sverige. Vi hoppas att du vill hjälpa till och fylla på med dina tips!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Resmål i mellersta Sverige

Vi har redan skrivit om resmål i södra Sverige, och nu är det alltså dags för tips på resmål i mellersta Sverige. Men vad menar vi då med ”mellersta Sverige”? Det är en lite luddig definition, som på ett ungefär motsvarar Svealand (det vill säga Dalarna, Närke, Södermanland, Uppland, Värmland och Västmanland). Observera också att mellersta Sverige inte är samma sak som mitten av Sverige.

Helena och Peter

Tio tips på resmål i mellersta Sverige

Här kommer tio tips på resmål i mellersta Sverige, baserat på våra egna erfarenheter.

1. Sigtuna

Sigtuna är Sveriges äldsta stad, av de städer som fortfarande existerar. Staden grundades runt år 980 av Erik Segersäll, far till Olov Skötkonung. Idag är detta en mysig stad vid vattnet, med charmiga trähus, gamla kyrkoruiner och charmiga caféer, som Tant Bruns kaffestuga.

Resmål i mellersta Sverige - Sigtuna

2. Västerås

Gamla stan i Västerås är fantastiskt charmig, med alla fina gamla hus som ligger längs med Svartån. För den som reser med husbil finns en trevlig ställplats i gästhamnen. Om du vill kan du också göra en utflykt till Engsö slott, där det bor inte mindre än tre spöken.

Resmål i mellersta Sverige - Gamla stan i Västerås

3. Trosa

Trosa är ett riktigt charmigt resmål i mellersta Sverige. Här ligger vackra trähus längs kanalen och det finns gott om små butiker och mysiga caféer och restauranger. Om du kommer med husbil kan du hitta platser i gästhamnen. Du kan också göra en utflykt till Tullgarns slott.

Trosa

4. Sala Silvergruva

Under en husbilsresa norrut, för många år sedan, inledde vi med ett stopp vid Sala silvergruva. Här åker man hiss 155 meter ner i gruvan. En guidad visning här är riktigt intressant och lärorikt. Den som vill kan också boka in sig för en natt i gruvans ”svit”.

Resmål i mellersta Sverige - Sala silvergruva
En natt nere i gruvan kanske?

5. Orsa Rovdjurspark

I Orsa i Dalarna hittar du Orsa rovdjurspark, som tidigare hade namnet Orsa björnpark. Vi var här för många år sedan, när vi hade tonåringar med oss på husbilsresan. Då tyckte vi att det var en fin park, där vi såg isbjörnar, sibiriska tigrar och björnungar.

Resmål i mellersta Sverige - Orsa björnpark

6. Stockholm

Sveriges huvudstad bjuder på många trevliga områden, som Djurgården, Gamla stan och Skeppsholmen. Här finns också ett stort utbud av spännande restauranger, intressanta museer och ständigt nya kulturevenemang. Eller varför inte prova amfibiebussen Ocean Bus?

Resmål i mellersta Sverige - Stockholm

7. Stockholms skärgård

I Stockholms skärgård finns många öar som Yxlan, Blidö, Rödlöga, Ljusterö, Fjäderholmarna och Nåttarö. Till många av öarna går reguljär båttrafik. Väl där kan du njuta av naturupplevelser, och på vissa öar finns caféer, restauranger och museer.

Fjäderholmarna

8. Norrtälje

Norrtälje är ett fint resmål i mellersta Sverige, med slingrande gator och charmiga gamla trähus. Genom stadens centrala delar rinner Norrtäljeån, som är full av fisk. Man kan till exempel besöka ”Tändkulemotorfabriken Pythagoras” eller göra en utflykt till Kapellskär och Riddersholms naturreservat.

WIFI.se
Resmål i mellersta Sverige - Norrtälje

9. Gålö

Gålö är en halvö i Stockholms skärgård, som ligger i Haninge kommun söder om Stockholm. Här kan man uppleva vacker natur och fina promenadstigar genom skogen och längs med vattnet. Här finns också havsbad och en naturnära camping.

Resmål i mellersta Sverige - Gålö havsbad

10. Femöre naturreservat

Ön Femöre, som är förbunden med fastlandet med en bro, ligger sydost om Oxelösund i Södermanland. Här finns vacker natur, natursköna vandringsleder och det tidigare topphemliga Femörefortet, som nu är ett sommaröppet museum över kalla kriget.

Resmål i mellersta Sverige - Femöre

Fler resmål i mellersta Sverige

Det finns förstås många fler fina och intressanta resmål i mellersta Sverige. Vi skulle gärna se mer av Dalarna, som till exempel Mora och Leksand. Det verkar också finnas fin natur i Värmland, i form av till exempel vandring och upplevelser vid Vänern.

Eftersom min (Helenas) bror bodde i Nora ett tag vet vi att det är en charmig liten ort. Det finns förstås också många fina orter längs med Mälaren, som Strängnäs och Mariefred. Dessutom är ju Uppsala en trevlig stad. När det gäller Stockholms län hittar du massor av tips här:

Svanar

Dina bästa tips på resmål i mellersta Sverige

Nu är vi förstås nyfikna, vilka är dina bästa tips på resmål i mellersta Sverige?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev