Meny Stäng

Femöre – karga klippor och militärhistoria i Oxelösund

På vägen hem från Jogersö camping i Oxelösund passade vi på att rulla förbi ön Femöre, som är förbunden med fastlandet med en liten bro. Vi hade fått tips om att kolla in fyrvaktarbostaden, Femöresfortet och, inte minst, utsikten. Vi blev inte besvikna om man säger så! Dessutom var det riktig brittsommar i söndags, med soligt och varmt höstväder.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Femöre i Oxelösund

Femöre är en ö med vacker natur, natursköna vandringsleder och fina klippor. Längst ut på Femörehuvud ligger det tidigare topphemliga Femörefortet, som nu är ett museum över kalla kriget. Fortet håller öppet under sommaren samt vid speciella tillfällen för guidade visningar. På Femörehuvud ligger också Fyrvaktarbostaden (översta bilden), som man idag kan hyra för övernattning.

Utsikt från Femörehuvud
Utsikt från Femörehuvud
Svanar
När vi tittar ner från klipporna ser vi två svanar
Femörehuvud oktober
Sååå varmt! Snacka om brittsommar denna söndag!

Minnen från kalla kriget

Femörefortet är en kärnvapensäker jätteanläggning där 70 soldater skulle försvara Bråvikenområdet mot en storinvasion över Östersjön från Sovjetunionen och Warszawapakten. Fortet var i bruk mellan 1966 och 2003, och är nu ett museum.

Eftersom museet endast håller öppet på sommaren kunde vi inte titta in, men istället kunde vi kika runt bland alla militära lämningar som finns precis överallt i området.

Femöre kalla kriget
En ”låtsaspjäs” med syfte att dra till sig fiendens uppmärksamhet

Gästhamn och ställplats

I Femöre marina finns en gästhamn och en ställplats för husbilar. Vi parkerade bara på platsen i tio minuter för att se oss omkring, men om man vill stanna över natten är priset 150 kr utan el och 200 kr med el.

Enligt informationstavlan finns kärl för sopor, toaletter och duschar (5 kr för tre minuters dusch), vatten samt tömning av grå- och svartvatten. Man tittar ut över ganska trista kranar, men intill finns en mysig liten hamn och en restaurang.

Ställplats Femöre
Ställplatsen på Femöre
Femöre
Röda hus vid gästhamnen i Femöre
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev