Meny Stäng

Foodstock på Fjäderholmarna – matfestival i skärgården

Annons

Foodstock är en matfestival som arrangerades på Fjäderholmarna nu i helgen. Vi besökte festivalen på söndagen, och fick en fin sommardag i solen med intressanta matupplevelser.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Foodstock på Fjäderholmarna

Våra vänner Lennart och Beata lockade med oss till Foodstock på Fjäderholmarna i söndags. Bra med vänner som tar roliga initiativ! Matfestivalen fokuserade på nordisk matkultur och mathantverk, och samlade flera världsberömda kockar på den lilla Stockholmsön.

Festivalen beskrivs i broschyren som ”den första upplagan av gastronomifestivalen Foodstock”, vilket innebär att det kanske finns planer på fler festivaler kommande år. Vi gillar både mat och festival, och kombinationen med en fin skärgårdsö är perfekt. Det var ett trevligt arrangemang på många sätt, men vi har också synpunkter på arrangemanget som vi sammanfattar i slutet av inlägget.

Foodstock

Med färja till Fjäderholmarna

Vi startade söndagen med en härlig båttur med skärgårdsfärja till Fjäderholmarna. På ditvägen tog vi färjan från Slussen (Fjäderholmslinjen), och på vägen hem tog vi färjan till Nybrokajen (Strömma).

Peter på färja till Fjäderholmarna
Färja Fjäderholmarna

Väl framme på Fjäderholmarna satte vi oss ner för en första öl i sommarvärmen. Härligt!

Framme på Fjäderholmarna

Mysigt på Fjäderholmarna

Fjäderholmarna är verkligen mysigt, och när man kommer hit undrar man ju varför man inte besöker ön oftare. Det tar bara 20 minuter med färja hit och på ön ligger flera trevliga matställen, som till exempel Rökeriet.

Fjäderhomarna

Skön festivalstämning på Foodstock

Nu var det ju dessutom matfestival på ön. Vi måste säga att det var riktigt skön stämning på Foodstock på Fjäderholmarna. Flera tält hade slagits upp och runtom serverades öl och olika smårätter. Överallt spelades chill musik som gav en avlappnad festivalfeeling.

Foodstock på Fjäderholmarna
Foodstock på Fjäderholmarna
Foodstock på Fjäderholmarna

Matupplevelser på Foodstock

Tälten stod tätt och det fanns gott om olika smakportioner att välja på, allt från veganska rätter till japanska vaktelägg. Priset på de flesta rätterna var 48 kronor, och man var i de flesta fall tvungen att betala med särskilda kuponger (tre ingick i biljetten och fler kunde köpas i hamnen, i häften om tre).

Foodstock på Fjäderholmarna

Den godaste smakportionen vi åt var en samisk renblodspannkaka med kantareller. Försvinnande god verkligen! Vi testade bland annat också en pizzaslice med rotfrukter och lufttorkad skinka på ”Bistromarknaden” samt en strömmingsburgare på Fjäderholmarnas krog (som också kostade 48 kronor men fick betalas med pengar istället för kupong).

Samisk mat på Foodstock

Konst och hantverk

Man kunde också kolla in nordiskt hantverk och konst, som knivar, smide och smycken. Vi pratade ganska länge med en kvinna från företaget Renskalla, som berättade om hur det lilla svenska familjeföretaget når ut till restauranger med sitt hantverk, men också till kunder i USA och Asien, genom bland annat Instagram.

renskalla

Möte med arrangören

Vi råkade av en slump stöta ihop med arrangören Niklas Ekstedt, som är känd som kock och programledare från TV. Trevligt!

WIFI.se
Foodstock

Ris och ros om festivalen

Vi hade en fantastiskt fin dag på Foodstock på Fjäderholmarna tillsammans med våra vänner. Vi gillar verkligen att man arrangerar festivaler och vi har redan berättat om alla positiva upplevelser i samband med Foodstock. Här kommer också feedback till arrangörerna om sånt som vi inte upplevde som helt positivt, ifall festivalen ska anordnas igen:

  1. Priset kändes inte helt bekvämt. Vi betalade 500 kronor per person för biljetten och då ingick båtresa (150 kronor) samt tre smakportioner (3 x 48 kronor). Vad man fick för resterande 200 kronor var för oss oklart. Troligtvis betalade man för att komma in på området, men det kändes dubbelt, som att betala för att få komma fram till stånd där man kan betala. Några workshops arrangerades ”för riktigt matintresserade eller branschkollegor”, men dessa krävde förbokning.
  2. Konceptet med smakbiljetterna var lite struligt. De gällde i många matställen (och där kunde man inte handla med kontanter/kort) medan man på andra ställen endast kunde handla med kontanter/kort. Det var svårt att bedöma hur många biljetter man skulle spara och när vi på slutet av dagen hade slut på kuponger och ville köpa en sista portion blev det knepigt. Matstället tog inte kontanter/kort och ställena som sålde kuponger (för övrigt endast i häften om tre …) låg inte i närheten.
Foodstock på Fjäderholmarna

Vätskekontroll på vägen hem

En trevlig söndagsutflykt blev det hur som helst, och på vägen hem var herrarna fortfarande så ”törstiga” så det blev vätskekontroll i den mysiga hotellbaren på Bank hotell på Arsenalgatan. Någon mer som besökte Foodstock på Fjäderholmarna i helgen? Berätta gärna!

Hotellbar

Prenumerera på vårt nyhetsbrev