Meny Stäng

Pythagoras industrimuseum i Norrtälje – kliv in i historien

Annons

Pythagoras industrimuseum i Norrtälje berättar, på ett väldigt levande sätt, om ett stycke svensk industrihistoria. Du kliver rakt in i en fabrikslokal som ser ut precis som när den en gång lämnades. Vi var här med husbilen i helgen, och det var riktigt intressant. Välkommen till tändkulemotorernas förlovade land!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Varför heter det Pythagoras industrimuseum?

Pythagoras var en grekisk filosof och matematiker från 500-talet före Kristus. Vad har han med en gammal fabrik i Norrtälje att göra, kanske du undrar. Det kan man förstås fråga sig, men uppfinnarna som startade fabriken var intresserade av ockultism och talmystik, varför den grekiske filosofen antagligen inspirerade dem.

AB Pythagoras grundades 1898 och planerade att driva ”mekanisk, elektroteknisk eller annan fabriksrörelse”. De första produkterna gick inte som tänkt, men med tiden hittade de fram till lönsamhet. Bland annat producerade de tändekulemotorer, som exporterades över hela världen. Dessa motorer kunde drivas av ”vad som helst som kan smälta i en stekpanna” och var på sin tid revolutionerande.

Audioguidning i Pythagoras industrimuseum

Denna sommar, i coronans tidevarv, är inte som andra somrar. I vanliga fall kan man gå guidade turer i museet, men nu får man nöja sig med att följa en audioguide. Inte så dumt faktiskt! En berättarröst tar en från station till station och berättar om livet som arbetare. Man förstår hur osäker man kände sig när man började som 13-åring i fabriken och hur kallt det var på vintrarna. Har du sett traverserna i taket förresten? Fascinerande!

Traverser på Pythagoras Industrimuseum

Start av maskinerna

På vissa bestämda klockslag startar museet igång en av tändkulemotorerna samt flera remdrivna maskiner. Plötsligt börjar det dunka och pulsera i hela lokalen. Nej, jag fotograferade inte den maskinen. Jag hade fullt upp med att filma den för en Instagram Story, men å andra sidan vill du väl hit själv för att se och uppleva!?

Pythagoras Industrimuseum

Kontoret på Pythagoras industrimuseum

Under den audioguidade turen kan man också kika in på kontoret. Här står allt som om någon alldeles nyss gick ut, för att ögonblicket efter komma tillbaka. Här ligger ritningarna på nästa maskin framme på bordet. Tingesten där i det vänstra hörnet? Det är Pythagoras kopieringsmaskin – väldigt modern för sin tid!

Kontoret på Pythagoras industrimuseum i Norrtälje

Vaktmästarbostaden

Man kan också besöka den lilla vaktmästarbostaden. Här bodde vaktmästaren och hans fru gratis, mot att de jobbade i stort sett jämnt. På somrarna var det ganska mysigt i den lilla stugan och de hade en täppa där de kunde odla, men på vintrarna var det kallt.

Vaktmästarbostaden i Pythagoras Industrimuseum
Vaktmästarbostaden i Pythagoras Industrimuseum

Utsiktsplats

Strax bakom vaktmästarbostaden vid Pythagoras industrimuseum ligger en utsiktsplats. Så fantastisk är kanske inte utsikten härifrån, men lite trevligt ändå!

Peter vid utsiktsplats i Norrtälje
Norrtälje

Vad kan man mer se och göra i Norrtälje?

Norrtälje är en trevlig liten ort med mysiga gränder, charmiga caféer och en fin liten å. Detta är en riktig sommarstad och i kommunen finns också massor av öar och naturreservat. Vi var här med husbilen och stod över natten på en parkering vid bron till Borgmästarholmen, vilket var väldigt fint. Här hittar du lite mer Norrtälje-inspiration:

Göra i Uppland
Alla våra bästa tips om semester i Uppland

Fakta om Pythagoras industrimuseum

 • Adress: Verkstadsgatan 6, Norrtälje
 • Läge: Museet ligger centralt i Norrtälje, på den södra sidan om ån.
 • Mer info: Du hittar mer information på museets webbsida.

Öppettider

Museet har främst öppet under sommaren. Under hösten 2020 kommer museet troligtvis hålla öppet på lördagar. Det går dessutom alltid att boka museet för grupper. För exakta och aktuella öppettider, se museets webbsida.

Priser

 • Entré vuxna: 100 kr (2020)
 • Entré seniorer: 90 kr (2020)
 • Barn från 4 år: 50 kr (2020)

Service och praktisk info

 • Toaletter: Det finns toaletter.
 • Matservering: Kafé Smedjan serverar kaffe, smörgåsar, glass med mera.
 • Butik: Det finns en lite souvenirbutik.
 • Parkering: Man kan parkera på gården.

Aktiviteter

 • Upptäcka museet på egen hand: Du kan gå runt museet med audioguide för vuxna eller barn. Det finns också ett familje-quiz.
 • Start av maskiner: På vissa bestämda tider kör museet igång en tändkulemotor och några remdrivna maskiner. 
 • Visningar för grupper: Grupper kan boka guidade besök på museet, och det går att boka olika tematiska visningar.
 • Skolbesök: Pythagoras industrimuseum anordnar pedagogiskt program för förskolor och skolor.
 • Evenemang: Olika evenemang anordnas, som till exempel Pythagarosdagen och Julmarknad. Se museets webbsida för aktuell information.

Ta sig till pythagoras industrimuseum

 • Bil: Från Stockholm kör du på E18 mot Norrtälje. I Norrtälje svänger du höger strax efter ICA Flygfyren.
 • Buss: Buss 676 går från Danderyds sjukhus till Norrtälje.
 • Promenera/cykla: Om du befinner dig i Norrtälje centrum kan du promenera eller cykla.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev