Meny Stäng

Svemester – det nya normala? och vad händer sen?

Annons

Denna sommar har svemester varit på allas tungor. Svenskarna har semestrat runt om i landet och delat inspirerande foton från vårt eget land i sina sociala kanaler. Men hur blir det framöver, kommer svenskarna fortsätta älska Sverige, eller är fenomenet bara en parentes i tillvaron?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Svemesterns år

I början av året hade många människor utlandsresor inbokade, som de senare fick boka av. Kanske kändes det tråkigt när man bespetsat sig på en härlig eller spännande resa. Kanske kändes det ibland också lite skönt, när oron för smitta började krypa närmare. Plötsligt var det annat som kändes viktigare i livet. Trygghet och hälsa går ju som bekant före självförverkligande och äventyr, i Maslows behovstrappa.

Långsamt började man ställa in sig på att semestra i Sverige. Kunde det kanske bli bra ändå? Sedan blev även det oklart. Skulle man bara få resa högst två timmar med bil? När denna senare begränsning släppte kändes det nästan lite lyxigt. Tänk, vi kan få resa i hela Sverige. Allting är ju som bekant relativt!

svemester

En ny inställning till Svemester

Vi måste säga att svenskarna varit grymma på att ha en positiv inställning till svemestrandet. Vi har hört väldigt lite gnäll och väldigt mycket “Sverige är fantastiskt”. Instagramflödet har svämmat över av bildsköna vyer från Stekenjokk, Höga kusten, Göta kanal, Smögen och Båstad. Aldrig någonsin förut har väl Sverige förefalligt så “drömmigt”!

Vi då, har vi ändrat inställning?

Vi kan nog både säga att vi har ändrat inställning och inte. Vår husbilsresa längs Göta kanal, Trollhätte kanal och Dalslands kanal var överraskande bra och bjöd på fantastiskt vackra och intressanta platser. Ja, vi kan absolut tänka oss att resa mer i och uppleva mer av Sverige.

Däremot kan vi inte nicka medhållande när vi hör att “Sverige är ju så vackert, så varför resa någon annanstans?”. Det blir ju som att säga att “lax är gott så varför någonsin äta något annat?”. Vi gillar variation och vi vet att det finns fantastiskt mycket fint och intressant att upptäcka i Europa och världen. När det känns bra kommer vi vilja resa utanför gränserna igen.

Vad händer med resandet framöver

Kommer svenskarna fortsätta älska svemester, eller kommer många anamma sitt tidigare resebeteende igen, när det är möjligt? Har den här påtvingade förändringen kanske fått oss att se på resande och vårt närområde på ett annat sätt?

Vi har upptäckt mer av Sverige än vi annars hade gjort, och det har varit väldigt positivt (om än lite trångt emellanåt). Vi är nog mer öppna för Sverige igen än vi var innan. Tids nog vill vi dock variera med andra destinationer, men vi har inte onödigt bråttom. Hur tänker du?

Läs gärna också reflektioner på temat hos resebloggaren 4000 mil.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev