Meny Stäng

Dalslands kanal med husbil – Guide med tips

Dalslands kanal med husbil, hur funkar det och vad finns att se längs vägen? I somras gav vi oss av på kanalresa med husbilen och efter Göta kanal och Trollhätte kanal var vi sugna på ännu en kanal. Det blev Dalslands kanal!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Varför följa Dalslands kanal med husbil?

Dalslands kanal är en väldigt charmig och mysig kanal som går igenom ett vackert landskap med vilda forsar och röda stugor. Det finns inte lika gott om ställplatser som längs Göta kanal, men å andra sidan är det mindre trångt med husbilar. En vacker del av Sverige att upptäcka helt enkelt!

Vad är Dalslands kanal?

Dalslands kanal är en kanal som förbinder Vänern med delar av sjösystemet i Dalsland och sydvästra Värmland. Kanalen passerar bland annat den kända akvedukten i Håverud, som är den största turistmagneten längs rutten.

Kanalen byggdes 1864-1867 under ledning av Nils Ericson. Vattenvägens totala längd är 250 kilometer, varav 12 kilometer är grävd eller sprängd kanal. Det finns sammanlagt 17 slusstationer och 31 slussar. Nivåskillnaden mellan Stora Le och Vänern är 58 meter och upp till den nordligaste sjön i systemet, Östen, är det ytterligare tio meters nivåskillnad. För båtar i kanalen erbjuds 17 meters segelfri höjd, max djup 1,8 meter, max längd 22,75 meter och max bredd 4,05 meter.

Dalslands kanal

Var går Dalslands kanal?

Dalslands kanal går från Köpmannebro vid Vänern via de dalsländska sjöarna Råvarpen, Laxsjön och Lelång in i sydvästra Värmland via Foxen, Töck och slutligen Östen. Dessutom finns bileder, som Snäcke kanal. Här är en (väldigt grov och ungefärlig) karta som visar hur kanalen går.

Dalslands kanal

Hur blir rutten när man följer Dalslands kanal med husbil?

När man kör längs Dalslands kanal med husbil får man förstås göra lite omvägar ibland, men man kan ofta ta sig nära slussarna. Vi körde inte hela vägen utan avslutade vår tur i Bengtsfors, vilket framför allt berodde på att vår semester tog slut. Om man vill kan man fortsätta till Lennartsfors och Töcksfors. Här kan du se rutten som vi körde:

Vilken tid på året passar att resa Dalslands kanal med husbil?

Rutten som vi körde kan man förstås köra när som helst under året. Om man vill uppleva Dalslands kanal med båtar så gäller det ju dock att hålla sig till de tider då kanalen har öppet för båttrafik. De exakta tiderna kan variera från år till år, och du kan läsa mer på kanalens webbsida. Under 2020 varade den huvudsakliga säsongen mellan 8 juni och 16 augusti.

Dalslands kanal med husbil – ställplatser och campingar

Det finns både ställplatser och campingar längs kanalen. Det är inte alls lika gott om dem som längs till exempel Göta kanal, men vi upplevde ändå att det var lite lättare att få plats. Här är några tips:

 • Du kan hitta tips på ställplatser och campingar längre ner i detta inlägg. Du kan också hitta ställplatser med hjälp av till exempel appen CamperContact.
 • Akvedukten i Håverud är mycket populär, så det kan vara bra att komma i god tid (eller boka) om du vill få plats på Håveruds camping.
Dalslands kanal med husbil

Dalslands kanal med husbil – från köpmannebro till Töcksfors

Här kommer en guide med tips på saker att se och göra, för dig som vill resa Dalslands kanal med husbil. Vi presenterar förslagen från Köpmannebro till Töcksfors, men det går förstås att resa i omvänd ordning också!

1. Köpmannebro och Upperud

Köpmannebro kan beskrivas som Vänerns port till Dalslands kanal. Här finns kanalens både första och största sluss. Fortsätter man ytterligare en bit längs kanalen kommer man till slussarna vid Upperud.

 • Se och göra: Se slussning i Köpmannebro och Upperud, besöka vandringscentralen Upperud 9:9 samt Dalslands konstmuseum.
 • Ställplats/camping: Ställplats finns i Spångens gästhamn i Upperud. I Mellerud finns Kerstins camping och Vita Sandars camping.
 • Läs mer: Köpmannebro och Upperud – starten på Dalslands kanal
Dalslands kanal med husbil - Upperud

2. Akvedukten i Håverud

Akvedukten i Håverud är ett spektakulärt bygge i Dalsland där väg, järnväg och kanal korsar varandra i luften. Den 33,5 meter långa plåtrännan för båtar är känd för sin speciella konstruktion.

WIFI.se
Dalslands kanal med husbil - Akvedukten i Håverud

3. Dals Långed

Dals Långed ligger charmigt längs med Dalslands kanal. Här ligger en skola för hantverk och konsthantverk, vilket bidrar till bygdens framåtanda. Här finns också flera slussar.

 • Se och göra: Se Mustadfors slusstation, Dals Långed slusstation och Långbrons slusstation, besöka Baldersnäs herrgård och Lästviks säteri samt se Högsbyns hällristningar.
 • Ställplats/camping: En trevlig ställplats med service finns i Dals Långed, mitt emot Stenebyskolan. Det ska också finnas en fricampingplats i Baldersnäs, enligt CamperContact.
 • Läs mer: Dals Långed – charmigt vid Dalslands kanal
dalslands kanal med husbil - Dals Långed

4. Billingsfors och Höljerudsforsarna

Billingsfors är en slusstation och inte långt härifrån ligger Höljerudsforsarna samt sluss 18-20. För att besöka de senare får man ta en promenad genom vacker natur.

 • Se och göra: Se slussning vid Billingsfors slusstation samt gå en promenad i naturen runt Höljerudsforsarna, den charmiga 18:e slussen samt 19:e och 20:e slussen.
 • Ställplats/camping: Här finns ingen ställplats eller camping, vad vi vet.
 • Läs mer: Vi har skrivit om vårt besök i inlägget om Bengtsfors (nedan).
Dalslands kanal med husbil

5. Bengtsfors

I Bengsfors finns en sluss och det är också fint vid vattnet. Vi tyckte att den största behållningen var att besöka Gammelgårdens friluftsmuseum och Halmens hus.

 • Se och göra: Se slussen i Bengtsfors och besöka Gammelgårdens friluftsmuseum med Halmens hus.
 • Ställplats/camping: Det finns en ställplats vid Gammelgården, Majberget och ytterligare en vid vattnet (Ställplats Bengtsfors).
 • Läs mer: Bengtsfors i Dalsland – slussar, museum och kanalbåtar
Dalslands kanal med husbil - Bengtsfors

6. Lennartsfors

Vi besökte aldrig Lennartsfors, eftersom vår semester närmade sig sitt slut och vi behövde vända hemåt igen. Här finns en slusstrappa som ska vara den näst mest imponerande i kanalen, efter den i Håverud.

 • Se och göra: Se Lennartsfors slusstrappa med tre slussar.
 • Ställplats/camping: Ställplats ska finnas strax intill gästhamnen i Lennartsfors. Vid sjön Västra Silen finns campingarna Ekeby camping och Årjäng Camping & Stugor Sommarvik.

7. Töcksfors

Töcksfors kanal ligger 112 meter över havet och är därigenom den högst belägna kanalen i Sverige som har förbindelse med havet. Vi besökte heller inte Töcksfors, som ligger nära den norska gränsen.

 • Se och göra: Se Töcksfors slussar
 • Ställplats/camping: Töcksfors camping
Dalslands kanal med husbil
Alla våra bästa tips om Dalsland. Klicka på Bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev