Meny Stäng

Att göra i Strängnäs – 12 sevärdheter och upplevelser

Annons

Vad kan man göra i Strängnäs? Vi har besökt Strängnäs flera gånger, med tåg, bil och husbil. Under vårt senaste besök kollade vi in flera spännande platser som vi inte besökt förut. Här har vi nu samlat våra bästa tips på sevärdheter och upplevelser i Strängnäs.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Strängnäs

Strängnäs är en charmig och historiskt intressant stad vid Mälaren, med mysiga kullerstensgränder och en mäktig domkyrka på en höjd mitt i staden. I kommunen ingår också bland annat Mariefred med Gripsholms slott samt Stallarholmen och den stora Selaön.

Göra i strängnäs

Strängnäs ligger vid Mälarens södra strand, mellan Södertälje och Eskilstuna.

Vad kan man göra i Strängnäs?

Så, vad kan man då se och göra i Strängnäs? Strängnäs är en väldigt trevlig stad, och vi har då och då åkt hit med husbilen och stannat på den fina ställplatsen i gästhamnen. Vi har också ibland åkt hit med bil eller tåg, när vi sedan fortsatt till Ringsö, där våra vänner har sommarstuga. Här är våra bästa tips på vad man kan se och göra i Strängnäs.

1. Häng i Västerviken

Västerviken är en skyddad liten vik i centrala Strängnäs. Här brukar vi ofta starta våra besök i Strängnäs, eftersom det finns en bra ställplats för husbilar här. På platsen finns el, servicehus och gråvattentömning, och om man vill kan man boka plats i förväg på campingspot.com. Västerviken är för övrigt en trevlig plats med gästhamn, småbåtar, restauranger och utsikt över kvarnen.

2. Bada på Visholmen

Precis intill Västerviken ligger den lilla gröna Visholmen. Här hittar man en badplats mitt i stan, och även lekplats och minigolf. Vid vårt senaste besök var det förstås lite kyligt för bad, så vi fick nöja oss med att promenera och spana ut mot Strängnäsbron, men på sommaren är det populärt att bada här.

Göra i Strängnäs - bada på Visholmen

3. Strosa i de röda kvarteren

De röda kvarteren vill du inte missa när du besöker Strängnäs. Du hittar kvarteren väster om domkyrkan, ner mot västerviken och runt kvarnen. När staden brann år 1871 var det dessa kvarter som klarade sig, och som därför fortfarande står kvar. Här finns bland annat Lillgatan, som är Strängnäs äldsta gata. Helt fantastiskt mysiga gränder!

4. Fika på Grassagården

I de röda kvarteren hittar du Grassagården, en av Sveriges få bevarade borgargårdar som ligger kvar på sin ursprungsplats. Gårdens äldsta byggnad är från tidigt 1600-tal, och på 1700-talet drev familjen Grass en krog här. Idag kan du komma hit för att fika eller äta en enklare måltid.

5. Spana in väderkvarnen

På Kvarnkullen i Strängnäs har det stått en väderkvarn sedan 1600-talet. Väderkvarnarna har med tiden bytts ut och den som står där idag byggdes år 1855, och är av holländsk modell. På somrarna ges ibland visningar av kvarnen.

Göra i Strängnäs

6. Imponeras av Strängnäs domkyrka

Den kanske allra viktigaste sevärdheten i Strängnäs är domkyrkan, som tronar på en hög kulle mitt i staden. Strängnäs var ett biskopssäte redan på 1100-talet och runt 1260 började man bygga den mäktiga domkyrkan.

I kyrkan kan man bland annat se högkorets altarskåp som är tillverkade i Bryssel och Karl IX:s gravmonument. I den yttre kyrkväggen kan man också spana in en inmurad runsten.

Göra i Strängnäs - kolla in domkyrkan
Runsten vid Strängnäs domkyrkan

7. Läs om historien vid Roggeborgen

Strax intill domkyrkan hittar man Roggeborgen. Denna byggnad uppfördes i slutet av 1400-talet som biskopspalats, och namnet kommer från Kort Rogge, som var biskop i Strängnäs 1479-1501. År 1523 valdes Gustav Vasa till kung i Strängnäs, och enligt vissa källor skedde detta i Rikssalen i Roggeborgen. 

Från 1626 till mitten av 1930-talet användes byggnaden för Strängnäs Gymnasium. I Roggeborgen finns sedan 1968 Roggebiblioteket, som är en sektion av Kungliga Biblioteket.

8. Kolla in Ekotemplet

På Nabbkullen i Strängnäs finns en liten tempelbyggnad med pelare som kallas för Ekotemplet. Byggnaden uppfördes 1819 som ett lusthus, inspirerad av grekernas tempel. Man tar sig uppför kullen via en liten trappa, och väl uppe har man fantastiskt fin utsikt över vattnet, och även mot domkyrkan.

Göra i Strängnäs - ekotemplet
Göra i Strängnäs

9. Se utsikten från Kungstornet

Om du gillar utsiktsplatser så finns det ytterligare en intressant punkt i Strängnäs, nämligen Kungstornet. Vi hade lite svårt att hitta hit först. När vi följde gps:en hamnade vi på fel sida av järnvägen, och när vi väl tagit oss över var skyltningen otydlig. Du hittar tornet på Långberget, bakom Resecentrum.

Göra i Strängnäs - se utsikten från Kungstornet

Kungstornet är ett cirka 11 meter högt utsiktstorn, som byggdes 2018. Jag (Helena) är hysteriskt höjdrädd, så Peter fick klättra upp till toppen ensam. Å andra sidan har man fin utsikt också från tornets fot, eftersom man befinner sig högt upp på ett berg.

Göra i Strängnäs - se utsikten från Kungstornet
Göra i Strängnäs - se utsikten från Kungstornet

10. Besök Mälsåkers slott på Selaön

Om du kör till Stallarholmen kan du fortsätta ut på Selaön, som är Mälarens största ö. Här ligger pampiga Mälsåkers slott som byggdes på 1600-talet och som har varit med om en dramatisk historia med konkurs, utbildning för norska motståndsmän under andra världskriget och en häftig brand som förstörde hela taket. Här anordnas ibland utställningar, evenemang och “mys och rys”.

Mälsåker slott i Strängnäs kommun

11. Gör en utflykt till Mariefred

Mariefred är en idyllisk liten småstad vid Mälaren, som tillhör Strängnäs kommun. Orten fick stadsprivilegier 1605 och många av husen är från slutet av 1700-talet eller 1800-talet. Mariefreds historia hänger väldigt tätt ihop med klostret Pax Mariae (Marias fred) och Gripsholms slott. Det finns inga lämningar kvar från klostret, med slottet reser sig däremot mäktigt vid Mälarens strand.

I Mariefred kan man göra en stadsvandring bland charmiga kvarter, titta in i butiker och besöka caféer. På somrarna, och vid speciella evenemang, kan man också åka med museijärnvägen till Läggesta och Taxinge Näsby slott. Ett annat alternativ är att åka med ångbåten S/S Mariefred “Maja”. Eller varför inte åka ångbåt ena riktningen och ånglok den andra?

12. Upplev Gripsholms slott

Gripsholms slott är ett pampigt och kungligt slott vid Mälaren. Här står rummen kvar från Vasakungarnas tid och här finns också en av Europas mest välbevarade 1700-talsteatrar i ett av tornen.

Under normala omständigheter kan man besöka slottet invändigt och gå guidade visningar. Då kan man också se den svenska statens porträttsamling, som innehåller porträtt över kända svenskar från Gustav Vasas tid och fram till idag. Man kan också promenera i slottsparken och i naturreservatet Gripsholms hjorthage, där dovhjortar strövar omkring.

Gripsholms slott

Mer att göra i Strängnäs för dig som gillar historia

 • Arsenalen är ett militärfordonsmuseum som ligger i Härad.
 • Vårfruberga klosterruin ligger vid den gamla kungsgården Kungsberg och är ruin av ett nunnekloster som invigdes 1289.
 • Gieslestenen är en runsten nära Aspö kyrka, där runorna är inskrivna direkt i berget.
 • Åkers bruksmuseum berättar historien om Åkers styckebruk, som grundades 1580. Man kan också besöka den engelska parken vid Åkers styckebruk.
 • Skottvångs gruva har historia från 1500-talet. Här finns gruvmuseum som har öppet på sommaren.
 • Åsa gravfält på Selaön är ett av Södermanlands största gravfält från yngre järnåldern. Här finns bland annat en skeppssättning.
 • Kärnbo kyrkoruin i Mariefred är en kyrkoruin av en kyrka från 1100-talet.
Kärnbo kyrkoruin i Mariefred

Mer att göra i Strängnäs för dig som gillar natur och kultur

 • Hornuddens trädgård har gårdsbutik, restaurang och café.
 • Ulvhälls hällar är en konstpark i Strängnäs som ligger vid Ulvhälls herrgård.
 • Villa Sjövik är en trädgård i Åkers styckebruk som har öppet för besökare vissa helger.
 • Gripsholms hjorthage är ett omtyckt naturreservat, där det strövar dovhjortar.
 • Kalkbro är ett naturreservat och ett gammalt kalkbrott med höga dramatiska klippväggar.
Göra i Strängnäs - natur

Mer att se och göra i närheten av Strängnäs

Det finns förstås mer att se och göra i Södermanland, i närheten av Strängnäs. Taxinge slott är värt att besöka både för fina omgivningar och för populära kakor. Sundbyholms slott och Sundbyholms gästhamn är också en trevlig plats, med hotell, restaurang och ställplats för husbilar.

Alla våra bästa tips om Södermanland
Alla våra bästa tips om Södermanland. Klicka på bilden!

Fler tips på saker att göra i Strängnäs?

Har du varit i Strängnäs? Berätta gärna om dina erfarenheter och om din relation till staden och kommunen! Har du kanske ännu fler tips på saker att se och göra i Strängnäs?

Fakta om Strängnäs

 • Landskap: Södermanland
 • Län: Södermanlands län
 • Folkmängd: Drygt 14 000 (2020)
 • Områden: Strängnäs, Mariefred, Stallarholmen, Åkers styckebruk, Aspön, Fogdön och Härad.
 • Ortsnamnet: Det etymologiska ursprunget och betydelsen av ortsnamnet är omtvistat. Förleden “sträng” kan handla om att gillra fångstsnaror. Andra förslag är att namnet handlar om fiskegarn, ström, udde eller gräns. Efterleden “näs” handlar troligtvis om det näs i Mälaren som Strängnäs fortfarande ligger på.
 • Läs mer: Du hittar mer information på kommunens webbplats

Hitta till Strängnäs

 • Bil/husbil: Från Stockholm kör du E20 västerut mot Strängnäs. I Strängnäs gästhamn finns ställplats för husbilar.
 • Tåg: Kolla på sj.se för att hitta lämpliga tågresor till Strängnäs. Från Resecentrum är det när att besöka de centrala delarna av staden.

Strängnäs historia

 • Tidig historia: De tidigaste spåren av människor i området är från 6000 före Kristus. Platsen valdes kanske på grund av det strategiska läget vid land- och vattenväg.

1000-talet till 1200-talet

 • 1000-talet: Från denna tid har man hittat sju runstenar runt domkyrkan. Man har också hittat andra föremål.
 • 1080: Den engelske missionären Sankt Eskil reste från Tuna (senare Eskilstuna) för att kristna de asatroende strängnäsborna. Han blev stenad på offerritplatsen, där domkyrkan nu ligger.
 • 1100-talet: Flera kyrkor byggdes, bland annat på Fogdön och Selaön samt Kärnbo sockenkyrka.
 • 1260-talet: Ett dominikankloster startades på Munkbacken, och domkyrkan började byggas.

1300-talet till 1500-talet

 • 1336: Strängnäs fick stadsrättigheter.
 • 1400-talet: Två stora bränder härjade i staden.
 • 1500-talet: Strängnäs blev, på grund av domkyrkan och sitt centrala läge, mötesplats för råds- och kyrkomöten. Olaus Petri började verka för den lutherska läran.
 • 1523: Den 6 juni valdes Gustav Vasa till konung över Sverige.
 • Reformationen: När reformationen kom med sina indragningar av kyrkans och prästerskapets egendomar minskade Strängnäs betydelse avsevärt.

1700-talet till nutid

 • 1700-talet: Strömmingsfiskets lönshamhet minskade. Samtingsmarknaden, hantverksproduktionen och annan handel gick däremot bra.
 • 1800-talet: Det ekonomiska läget stagnerade.
 • 1871: En stor brand härjade i Strängnäs.
 • 1944: Den 23-24 februari släppte sovjetiska flygplan bomber i anslutning till Södermanlands pansarregemente i Strängnäs. Senare hävdade Sovjetunionen att flygplanen var felorienterade och att man trodde att det var finskt luftrum.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev