Meny Stäng

Fiske i Mälaren – en långweekend på Ringsö

Fiske i Mälaren har vi ägnat oss åt denna helg. Våra vänner har sommarhus på ön Ringsö, och vi har spenderat några dagar hos dem. Det har blivit promenader, häng i stugan och, framför allt, fiske.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Ringsö och fiske i Mälaren

Ringsö är en naturskön ö, dit man endast kan ta sig med egen båt. På ön finns framför allt sommarhus, men det finns även några som bor på ön året runt.

Brygga

Ringsö ligger i Mälaren, i Strängnäs kommun.

Vad gäller för fiske i Mälaren?

Mälaren erbjuder goda fiskemöjligheter och det finns dels ”enskilt vatten” (privat och tillhör fastighetsägaren) och dels ”enskilt frivatten” (där fiskerätten tillhör enskilda, men i stor utsträckning är fritt för alla). Du kan läsa mer om reglerna i denna broschyr från Länsstyrelsen.

Eftersom våra vänner, Lennart och Beata, har sommarhus på Ringsö har de fiskerätt i vattnen runt denna ö, vilken bland annat innebär att de får lägga nät där. Även här finns det förstås olika regler att förhålla sig till, när det till exempel gäller längden på näten och storleken på maskorna.

Moln som speglar sig

Förberedelse för fiske i Mälaren

Vi började med att förbereda för vårt fiske i Mälaren genom att se över näten, som verkade någorlunda i ordning sedan förra gången vi fiskade med nät i Mälaren.

Förberedelse för fiske i Mälaren

Sedan var det bara att promenera ner till Lennart och Beatas båt …

Båt

Att lägga nät

Peter är den som har mest erfarenhet av att lägga nät. Han la nämligen nät varenda helg, tillsammans med sin pappa och sina bröder i Stockholms skärgård, under hela sin uppväxt. På den tiden fanns det mycket fisk i Östersjön, och fisken utgjorde en viktig del i deras dagliga kost.

Peter och Lennart valde var de skulle lägga näten utifrån djup och vind, men eftersom vi gör detta så sällan så är vi förstås långt ifrån experter. Ju oftare man gör det här desto bättre blir man förstås på att veta vilken som är den bästa platsen för att få fångst.

Att vittja näten

Vi la ut näten på morgonen och på eftermiddagen, när det fortfarande var ljust, var det dags att vittja dem.

Fiske i Mälaren

Nu åkte vi ut alla fyra tillsammans.

WIFI.se

Dags att vittja näten! Detta är ju det absolut mest spännande. Finns det någon fisk?

Fiske i Mälaren

Peter kände att det ryckte och ja, där kom den. En riktigt stor och fin abborre!

Fiske i Mälaren

En enda fisk är förstås inte så mycket för fyra personer. Men vi fick i alla fall en liten fångst! Abborre är fantastiskt gott, och man kan ju alltid dryga ut middagen med andra ingredienser och tillbehör. Dessutom hade vi ännu en chans …

Fiske i Mälaren - abborre

Dag 2 med fiske i Mälaren

Vi la ut näten en gång till, och därmed fick vi ytterligare en chans att vittja näten och se om vi hade någon fiskelycka.

Fiske i Mälaren

Även denna dag hade vi fint väder, men det hade blivit betydligt kallare!

Fiske i Mälaren

Blev det någon fisk? Precis som dagen innan fick vi en enda fisk i näten. Denna gång var det dessvärre en lake, vilket vi inte är lika förtjusta i som matfisk. Men, någon annan kanske har bättre erfarenheter av lake?

Fiske i Mälaren

Skogspromenader på Ringsö

Även om vi inte fick så mycket fisk, så tyckte vi att vi hade en fin helg på Ringsö, med fiske i Mälaren.

Fiske i Mälaren

Vi fick också tillfälle att promenera runt ön.

Skogspromenad

Naturen är fantastiskt fin, med tall och björk, gröna mossor, massor av blåbär och stora svampar av allehanda sorter.

Vi hade dessutom tur med solsken!

Och lugna dagar i stugan …

Vi spenderade också en hel del tid i stugan, varifrån man har fantastisk utsikt över Mälaren.

Även om det är höst så är det fantastiskt skönt att komma ut i naturen. Har du någon plats du brukar ta dig till, när du vill uppleva ro i naturen? Har du provat fiske i Mälaren någon gång?

Helg med fiske i Mälaren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev