Meny Stäng

Cityresor, vinnarhotell och nyheter med Halloweentema

Idag är det inte bara måndag utan också den 31 oktober, vilket innebär att det är Halloween. Denna högtid har sitt ursprung på Irland och blev senare populär i USA. Idag har högtiden blivit stor även i Sverige, och dagens resenyheter har därför kryddats med Halloweentema.

Cityresor klättrar upp som vinterfavoriter

Gran Canaria och Thailand ligger fortfarande i toppen bland vinterns resmål. En ny trend för i år är de europeiska storstäder som tar stora kliv i popularitet – såsom London, Barcelona och Paris, enligt Tickets bokningsstatistik. Ytterligare städer som ökat i popularitet är Wien, Rom, Budapest och Gdansk. Mest populära resmål i vinter:

 1. Gran Canaria
 2. Bangkok
 3. London
 4. Phuket
 5. Barcelona

Dessa hotell vann i årets upplaga av BWH Hotel Awards

BWH Hotels är ett hotellnätverk som inkluderar tre hotellkedjor: WorldHotelsTM Collection, Best Western Hotels & Resorts och SureStay Hotel Group. I BWH Hotel Awards hedras de hotell som har utmärkt sig lite extra. Vinnarna har utsetts av BWH Hotel Group tillsammans med omdömen från gäster och presenterades under hotellgruppens årliga konferens. Här är vinnarna:

 • Hotel of the year: Best Western Plus John Bauer Hotel i Jönköping
 • Best Breakfast of the year: Hotel Frantz i Stockholm
 • Improver of the year: Sure Hotel by Best Western Arena i Göteborg
 • Rewards of the year: Best Western Hotell Lerdalshöjden i Rättvik
 • Voice of the customer: Best Western Hotel Danderyd i Stockholm
Hotel of the year: Best Western Plus John Bauer Hotel i Jönköping

SJ tar ytterligare krafttag efter stökigt kvartal

Det är många som väljer att resa med SJ. Under det tredje kvartalet ökade resandet med 19 procent jämfört med motsvarande period föregående år. Tyvärr har både resenärer och SJs medarbetare upplevt en besvärlig tid, med ovanligt många störningar. SJ tar nu krafttag och genomför flera stora förbättringsarbeten. Förutom den egna lokförarutbildning vidtar de åtgärder för att komma tillrätta med de cirka 16 procent av dålig punktlighet som de själva är ansvariga för.

Halloweentema – kusliga nyheter runt om i Sverige

 • Filmstaden visar under höstlovet filmer med Halloweenstämning, såsom ”Halloween Ends” och ”Prey for the Devil”.
 • Gothenburg English Studio Theatre presenterar pjäsen ”Ghost Stories”, som spelas till och med den 3 december.
 • Mathem rapporterar rysligt hög efterfrågan på pumpa, pyssel och snask. Under oktober har de sålt nästan 3 ton lösviktsgodis.
 • Quality Hotel i Göteborg välkomnar gäster som vill bo med hotellspöken under höstlovet. Hotellen anordnar även spökjakt.
 • SL (Storstockholms lokaltrafik) släpper en spökhistoria som utspelar sig på sträckan T-Centralen – Kista och kretsar kring ”spökstationen” Kymlinge.

Halloweentema – platserna i Norden där det spökar mest

Hotell- och resesöksajten momondo.se har listat några av Nordens mest hemsökta platser – perfekt för en skrämmande roadtrip som får nackhåren att resa sig.

 1. Borgvattnet Prästgård, Jämtland, Sverige – Sveriges mest kända hemsökta hus, med rykten om gråtande barn och präster som kastas ur sina gungstolar.
 2. Sundbyholms slott, Södermanland, Sverige – Spökslott med fredliga spöken, som rasslar med nycklar och åker genom väggar.
 3. Jussarö “Ghost Town”, Finland – Ett övergivet område i Ekenäs skärgårds nationalpark, med apokalyptisk känsla som ger kalla kårar.
 4. Dragsholms slott, Danmark – Sägs vara Europas mest hemsökta slott. Slottet ska vara hem till över hundra gastar och vålnader.
 5. Nidarosdomen, Norge – Världens mest nordligt belägna katedral är hemsökt av en munk som brukar passera mellan katedralens körmedlemmar.
Borgvattnet Prästgård

Halloweentema – hemsökta hotell

Om man vill ta Halloween-firandet ett steg längre kan man passa på att checka in på ett hemsökt hotell. Hotels.com har plockat ut ett antal hårresande ställen där man kan övernatta. Så sov (eller inte!) på något av de här hotellen …

 1. The Salem Inn, Salem, USA – I Salem sägs häxor flanera på gatorna och på det mest hemsökta hotellet händerna att ljusen plötsligt blåses ut …
 2. The Langham, London, England – Här sägs ett spöke vandra i korridorerna, och i rum 333 ska flera gäster ha fått oväntat besök av en man i viktorianska kläder.
 3. Hotel Burchianti, Florence, Italien – Till de mest kända hotellspökena hör en kvinna som sitter och stickar och en hushållerska som håller hotellet rent.
 4. Dragsholms slott, Hørve, Danmark – Som tur är dyker inte alla hundra av de påstådda spökena upp samtidigt …
 5. Dalhousie Castle Hotel, Cockpen, Skottland – I detta slott från 1300-talet kan du bland annat möte ”Grey Lady”.
Dalhousie Castle Hotel

Veckans reflektion

Halloween är en högtid som det finns delade meningar om. En del älskar högtiden och andra avskyr den. Vi firar för det mesta inte, men om vi råkar bli bjudna på fest kan vi tycka att det är roligt. Hur är ditt förhållande till Halloween?

Missade du förra resenyheterna? Läs Finnlines nya fartyg, retrofordon och sneakers för flygvärdinnor

Prenumerera på vårt nyhetsbrev