Meny Stäng

Sundbyholms slott – och gästhamn med ställplats

Annons

Sundbyholms slott har en historia som klostergods och kungsgård. Idag kan man komma hit för hotellboende, konferens och bröllop, men man kan också komma hit för att besöka Sundbyholms gästhamn. Här finns en fin ställplats för husbilar.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

På vägen: Fiholms slott – slottet utan huvudbyggnad

På vägen mot Sundbyholms slott körde vi förbi Fiholms slott, och detta ville vi förstås kika på. Vi är ju ändå ute på en ”slottsresa” med husbilen! För att komma fram till slottet fick vi köra genom en lååång allé. Utifrån gps:en uppskattar vi att allén var runt 1,5 kilometer lång.

Axel Oxenstierna ärvde Fiholm 1617 och planerade att uppföra ett slott. Han anlitade den då blott 25-årige arkitekten Nicodemus Tessin den äldre, och 1642 stod två ståtliga flyglar i fransk-holländsk renässansstil färdiga.

För huvudbyggnaden anlitade han den franske arkitekten Simon de la Vallée, men denna byggnad blev aldrig uppförd. Idag finns alltså ”bara” två flygelbyggnader, vilka dock är oerhört vackra. I den ena av flyglarna bor slottets ägare. För besökare brukar finnas café och presentbod, och visningar kan ordnas, men för närvarande håller slottet stängt.

Sundbyholms slott – från klostergods till konferens

Vi kom sedan fram till Sundbyholms slott – ett gammalt klostergods och en tidigare kungsgård som idag fungerar som hotell och konferensanläggning.

Sundbyholms slott

Sundbyholms slott ligger på en udde i Mälaren, cirka 12 kilometer nordost om Eskilstuna. Slottet ligger i Eskilstuna kommun, i Södermanlands län.

Från början ägdes klostergodset av Eskilstuna Johanniterkloster, men när det 1527 drogs in till kronan under reformationen blev det kungsgård. På julafton 1774 skadades gården i en brand, och efter det användes den under lång tid som uthus.

På 1800-talet fick slottet nya ägare och omgivningarna rustades upp. På 1890-talet målade prins Eugen sin kända tavla ”Det gamla slottet” här, under en av sina somrar vid Sundbyholms slott. Slottet restaurerades när Eskilstuna kommun tog över, och idag drivs det av privata ägare som hotell och konferensanläggning.

Sundbyholms slott

Sundbyholms slottspark

Mellan Sundbyholms slott och Mälaren sträcker sig en lång slottspark. Här finns bland annat en staty som Peter tittade närmare på. I naturreservatet som börjar längs sjön vid slottet hittar du Sigurdsristningen från 1000-talet och är en av Sveriges kändaste fornlämningar som ligger vid Ramundsån. Här finns också Ridö-Sundbyholmsarkipelagen med 160 öar i Mälaren.

Sundbyholms slott och slottspark
Peter vid Sundbyholms slott

Sundbyholms gästhamn

Intill slottet ligger Sundbyholms gästhamn. Att komma hit var en trevlig överraskning! Vi hade som det heter ”tur med vädret” och himlen var blå och vattnet låg spegelblankt. En väldigt trevlig miljö!

Sundbyholms gästhamn
Sundbyholms gästhamn

I hamnen ligger ett rött trähus (som också fungerar som servicehus) med en massa ”nyheter” från förr. Ett kul sätt att ta till sig lokala historiska händelser!

WIFI.se

Café och glasskiosk

I Sundbyholms gästhamn finns ett café med en enklare meny med sånt som sallader, paj, våfflor och pizza på surdegsbröd. Det är också hit man vänder sig för att hyra båtplats, husbilsplats eller bastu.

Sundbyholms slott och gästhamn
Sundbyholms slott och gästhamn

Ställplats vid Sundbyholms gästhamn

Det finns alltså en ställplats för husbilar vid Sundbyholms gästhamn. Vi betalade 250 kronor för ett dygn (april 2021) och då ingick el och servicehus med toaletter och duschar. Den fina utsikten ingick också!

Vi fick sällskap av några andra husbilister över natten, och pratade bland annat med ett trevligt par som spenderade sin första natt i sin första egna husbil. Roligt att träffas och prata – vi önskar er stort lycka till om ni läser! Nästa morgon inledde vi med en lyxig räkmacka. Sedan var vi redo för en ny dag, med massor av nya slott.

Frukost

På vägen vidare: Rinkesta slott – ett slott med oklar framtid

När vi nästa dag fortsatte resan vidare (till ett fantastiskt slott!) passerade vi på vägen Rinkesta slott. Detta slott har en lång historia och har ägts av släkter med namn som Oxenstierna, Sparre och Wachtmeister. Slottet har nya ägare men det är, vad vi förstår, ännu inte klart vilken verksamhet som kommer bedrivas här. Men, när vi stannade till höll grävmaskiner på att jobba!

Se mer i närheten av Sundbyholms slott

I närheten av Sundbyholms slott kan du passa på att besöka Eskilstuna, men också Strängnäs med alla våra tips och Mariestad där du hittar Gripsholms slott. I Strängnäs kommun finns också flera intressanta slott. Dessutom kan vi rekommendera ett besök vid vackra och sagolika Stora Sundby slott.

Alla våra bästa tips om Södermanland
Alla våra bästa tips om Södermanland. Klicka på bilden!

Har du varit vis Sundbyholms Slott?

Har du varit vid Sundbyholms slott eller kanske besökt ställplatsen i gästhamnen? Vad tyckte du? Har du kanske fler tips i närheten?

Fakta om Sundbyholms slott

  • Land: Sverige:
  • Landskap: Södermanland
  • Kommun: Eskilstuna kommun
  • Ägare: Sundbyholms slott AB
  • Läge: På en udde vid Mälaren
  • Läs mer: Mer info på slottets webbplats samt på gästhamnens webbplats

Service och aktiviteter på Sundbyholms slott

  • Hotell: På hotellet finns sammanlagt 109 hotellrum. Boendet är inte i själva slottsbyggnaden.
  • Restaurang: Slottsrestaurang med mat från slottsköket och bakverk från slottets konditori.
  • Paket: Många olika paket erbjuds, som till exempel weekendpaket, romantisk lyxweekend, skaldjursweekend och mordweekend.
  • Aktiviteter: På Sundbyholms slott arrangeras både gruppaktiviteter (t.ex. maskeradbal, teatermord och vinprovning) och enskilda aktiviteter (t.ex. kanotturer, spa och bastu).
  • Konferens: Allt från förlängd affärslunch till herrgårdskonferens.
  • Bröllop och fest: Företagsfest, bröllopsfest med mera.
  • Gästhamn: I gästhamnen (som bedrivs i annan regi) kan man hyra bastu samt lägga till med båt eller boka ställplats för husbil.

historia vid Sundbyholms slott

  • Medeltid: Sundbyholms klostergods ägdes av Eskilstuna Johanniterkloster.
  • 1527: Efter reformationen drog egendomen in till kronan och förvandlades till kungsgård.
  • 1627: Riksamiralen Carl Carlsson Gyllenhielm fick egendomen genom donation. Han inrättade bland annat en skola, vilken anses vara Sveriges första folkskola. Denna skola drevs fram till 1987.
  • 1639-1648: Carl Carlsson Gyllenhielm lät uppföra en ny huvudbyggnad.
  • 1670-talet: Egendomen övergick i Seved Bååts ägo, och han byggde på slottet till tre våningar.
  • 1700-talet: Godset drevs av flera olika arrendatorer.
  • 1774: Slottet skadades i en brand på julafton, och inreddes därefter som ett uthus.
  • 1819: Friherre Salomon Löfvensköld tog över arrendet och lät uppföra ett corps de logi (den gula herrgårdsbyggnaden intill slottet).
  • 1800-talet: Kapten Gustav August Coyet förbättrade egendomen med odlingar, parkanläggningar och planteringar.
  • 1890-talet: Prins Eugen målade den kända tavlan ”Det gamla slottet”.
  • 1939: Sundbyholms slott fick Eskilstuna stad som ägare.
  • 1952: Slottet började restaurerades.
  • 1987: Sedan 1987 ägs och drivs slottet av Sundbyholms Slott AB (tidigare Sundbyholms Slott & Konferenshotell).
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev