Meny Stäng

Stora Sundby slott – sagoslott vid Hjälmarens strand

Annons

Stora Sundby slott är ett sagoslott med tinnar och torn, som ligger vackert vid Hjälmarens strand. Slottet är privatägt, men besökare är välkomna till slottsparken och för att promenera i det vackra hjorthägnet. Wow, vilket fantastiskt ställe!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Stora Sundby slott

Stora Sundby slott är en privatägd bostad. Ja, en ung familj bor faktiskt i detta sagoslott! Om man hade haft otur hade hela området varit stängt med grindar och lås, men så är det inte. Man är välkommen att ströva runt på nästan hela området, och det tackar vi för!

Stora Sundby slott

Stora Sundby slott ligger vid Hjälmarens strand, cirka 28 kilometer sydost om Eskilstuna. Slottet ligger i Eskilstuna kommun, i Södermanlands län

Ulrika önskade sig ett sagoslott

Historien om Stora Sundby slott sträcker sig ända tillbaka till 1200-talet, men på den tiden handlade det om ett enklare försvarsverk som låg strax intill dagens byggnad. På 1500-talet byggdes en ny borg, Sundby Hus, vilket är grunden till det slott man kan beskåda idag.

Utsikt från Stora Sundby slott

Slottet ägdes länge av släkten Sparre, men övertogs på 1800-talet av greve Carl De Geer och hans hustru Ulrika. Ulrika var inte särskilt imponerad av det hon såg och önskade sig en ”romantisk riddarborg” i stil med Sir Walter Scotts romaner om den ädle riddaren Ivanhoe.

Greve De Geer ville tydligen göra sin fru lycklig och skickade ritningar av slottet till Peter Frederick Robinson i Skottland, dvs samma arkitekt som ritat Walter Scotts riddarborg Abbotsford House. Efter ett tag fick de tillbaka ritningar över ett pampigt slott i normandisk stil.

Här i Sverige var det byggmästare Abraham Nyström som fick uppdraget. Det mesta av den gamla borgen bevarades och byggdes ut enligt ritningar. År 1848, efter 16 år, stod det nya slottet färdigt. Stora Sundby slott hade nu:

 • 4 stora torn som symboliserar årstiderna
 • 12 mindre torn som symboliserar årets månader
 • 52 rum som symboliserar årets veckor
 • 365 fönster som symboliserar årets dagar
Stora Sundby slott

År 1888 tog familjen Klingspor över slottet. Till en början arranderades det ut, men sedan 1937 bor familjen själva här på slottet. De bedriver skogsbruk, jordbruk och fastighetsförvaltning. De arbetar också med natur- och viltvård, arrangerar jakt och visar vid speciella tillfällen upp slottet invändigt. På området finns många mindre byggnader, både till exempel stall och hus där människor bor.

Byggnad vid Stora Sundby slott

Att besöka Stora Sundby slott

Det är fantastiskt att familjen Klingspor väljer att välkomna besökare till slottsparken och hjorthägnet. Vid besök får man gärna swisha 20 kr/vuxen, vilket går till skötseln av parken, men det är frivilligt.

Man ombeds respektera privat-skyltar, men det är i stort sett bara det allra närmaste området runt slottet som är skyltat som privat. Inte konstigt! Man får chans att se slottet på relativt nära håll, och dessutom kan man uppleva den fantastiska naturen runt omkring.

Helena vid Stora Sundby slott

Runsten vid Stora Sundby slott

Strax intill Stora Sundby slott finns ruiner efter den första borgen. Här står också en runsten, och på denna står:

WIFI.se

Sten, Fastulv, Härjulv reste denna sten efter Gelv, sin fader och efter Ulvvid, Gelvs broder. Kumlet gjorde kloka söner av Holmlög.

Runsten vid Stora Sundby slott

Hjorthägnet vid Stora Sundby slott

Hjorthägnet vid Stora Sundby slott är öppet att promenera runt i. Man ska bara komma ihåg att stänga grindarna efter sig, så att inte djuren tar sig ut. Och wow, vilken fantastisk miljö! Vi var helt förstummade när vi promenerade runt, så otroligt vackert!

Naturen är relativt öppen, med vackra höga träd, stora fält och vattendrag där naturen speglar sig. Överallt hör och ser man hägrar och olika sorters änder. Dessutom finns det både hjortar och mufflonfår här.

Hjortar och mufflonfår

Såg vi några hjortar eller mufflonfår då? Faktum var att vi såg hundratals hjortar. Först var vi fascinerade när vi såg ett 30-tal. Senare såg vi några hundra på ett fält, och därefter såg vi ett 40-tal hjortkalvar gömma sig i skogen. Jag fotar idag bara med mobilkamera och tyvärr är det svårt att fota på avstånd med mobilen.

Hjortar vid Stora Sundby slott

Vi såg tyvärr inga mufflonfår, men de finns i området. Bara för att visa vad ett mufflonfår är (ifall du i likhet med oss inte hade koll) så har vi lånat en bild. Mufflonfår är vilda eller förvildade tamfår, med långa böjda horn hos baggarna. Kanske får du se dem om du gör ett besök på slottet!

Mufflonfåret på bilden har inget med artikeln att göra … Foto: Pixabay

Se mer i närheten

Från Stora Sundby slott är det inte långt till Eskilstuna. Vi kan också rekommendera ett besök vid Sundbyholms slott och gästhamn.

Alla våra bästa tips om Södermanland
Alla våra bästa tips om Södermanland. Klicka på bilden!

Har du besökt Stora Sundby slott?

Har du besökt Stora Sundby slott? Har du kanske till och med fått chansen att besöka slottet invändigt? Vad tyckte du? Har du kanske fler tips i närheten?

Fakta om Stora Sundby slott

 • Land: Sverige:
 • Län: Södermanland
 • Kommun: Eskilstuna
 • Läge: Vid Hjälmarens strand
 • Läs mer: Du hittar mer info på slottets webbplats

Besöksinformation

 • Slottsparken: Parken är öppen året om kl. 09-19. Man kan se den gamla borgruinen, en runsten och slottsträdgården. Skyltar märkta ”privat” måste respekteras.
 • Hjorthägnet: Man kan promenera i det vackra Hjorthägnet, som nås genom att gå till vänster om slottet. Var noga med att stänga grindarna så att inte djuren lämnar hägnet.
 • Slottscafé: Sommaren 2020 fanns sommarcafé i de gula längorna, i gårdens gamla orangeri. Oklart vad som gäller 2021 och framåt.
 • Visning av slottet: Slottet är inte öppen för allmänheten. Grupper om minst 20 personer kan förhandsboka visningar. Öppna visningar hålls vid speciella tillfällen. Se slottets Facebook-sida för information.
 • Nationaldagsfirande: Firande av Svenska Flaggans dag är tradition, med gästtalare, kör, spelemän och flaggutdelning. Firandet ställdes in 2020, och vad som gäller för 2021 är oklart.
 • Jakt: På Stora Sundby slott anordnas jakt för sällskap. Det är framför allt jakt på fasan och änder, men också älg, vildsvin, dov- och kronhjort, rådjur och mufflon.

Historia på Stora Sundby slott

 • 1200-talet: Historien om Stora Sundby slott inleddes. Någon gång under denna tid byggdes ett enklare försvarsverk, strategiskt placerat vid Hjälmaresund.
 • 1364: Borgen belägrades av Albrekt av Mecklenburg, som låg i fejd med Sveriges blivande kung Magnus Eriksson.
 • 1400-talet: Den gamla borgen övergavs och en ny uppfördes, på den plats där dagens slott står.

1500-tal till 1600-tal

 • 1500-talet: Den nya borgen stod klar och kallades ”Sundby Hus”. Borgen tillhörde genom giftermål familjen Sparre.
 • 1600-talet: Efter en tids förfall nyinreddes slottet, och på denna denna tid tillkom bland annat Riddarsalen.
 • 1714: Efter Axel Sparres änkas (Beata Stenbock) död fick slottet åter förfalla.
 • 1722: Erik Sparre af Sundby övertog egendomen och genomförde en omfattande restaurering.

1800-tal

 • 1800-talet: Slottet och gården köptes av greve Carl De Geer. Hans fru Ulrika var inte så imponerad av borgen och önskade sig en romantisk riddarborg. Carl De Geer skickade ritningar till arkitekten Peter Frederick Robinson, som ritat borgen Abbotsford House i Skottland, och denne gjorde ritningar för ett sagoslott i normandisk stil. Byggmästare Abraham Nyström fick uppdraget och bygget tog 16 år.
 • 1845: Stora Sundby slott stod färdigt.
 • 1888: Familjen Klingspor tog över slottet. Till att börja med arrenderades slottet ut till furstinnan Stephanie von Wedel.

1900-tal till nutid

 • 1937: Familjen Klingspor flyttade inpå slottet.
 • Nutid: Idag bor och driver Mauritz och Ida-Sofia Klingspor Stora Sundby.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev