Meny Stäng

Tyresö slott – historia och vacker natur

Tyresö slott ligger fantastiskt vackert vid Kalvfjärden i Tyresö, strax söder om Stockholm. Vi tog oss hit en dag i förra veckan då vi både strosade i engelska parken och hade picknick på Notholmen. Dessutom blev det en fin vandring på en liten bit av Pilgrimsleden, i Alby naturreservat.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Tyresö slott i Tyresö

Tyresö slott är ett pampigt och vackert slott med ett helt fantastiskt läge vid vattnet. Slottet ägs och förvaltas sedan 1930-talet av Nordiska museet och i vanliga fall (när inte corona härjar) kan man också se slottet invändigt. Nu får man nöja sig med de natursköna utemiljöerna.

Tyresö slott

Tyresö slotts historia

På 1630-talet ärvde riksrådet Gabriel Oxenstierna det medeltida Tyresö, och här lät han bygga ett slott och en kyrka. På 1770-talet lät den dåvarande ägaren, Carl Fredrik Scheffer, anlägga en engelsk park enligt dåtiden europeiska mode.

Tyresö slott

År 1892 köptes Tyresö gods av markis Claes Lagergren, som var en påvlig kammarherre och välkänd profil i dåtidens Stockholm. Att han kunde köpa godset var tack vare hans hustru Caroline Lagergren, som kom från Amerika och hade en amerikansk förmögenhet. Med hjälp av hennes pengar startade de också en stor ombyggnation av hela godset.

Tyresö slott

Slottets interiör har förändrats mycket under åren, och det finns inte mycket kvar från 1600-talet. Desto mer finns kvar från 1700-talet och framåt. För närvarande är tyvärr alla visningar inställda på grund av det nya coronaviruset, men i vanliga fall är det möjligt att besöka huvudvåningen på egen hand eller med guide (båda delar mot en avgift). Restaurang och café höll däremot öppet när vi var här.

Tyresö kyrka

Precis intill Tyresö slott ligger den fina lilla Tyresö kyrka. Kyrkan invigdes år 1641 och den första gudstjänsten som förrättades här var byggherren Gabriel Oxenstiernas egen begravning.

Tyresö kyrka

Prinsvillan

Prins Eugen bodde under arton somrar i den så kallade Prinsvillan, där det tills nyligen fanns ett vandrarhem med namnet Lilla Tyresö. Här lät han naturen inspirera honom till olika målningar, som till exempel verket ”Molnet”. Många konstnärer kom och besökte honom här under somrarna, vilket gör att man kan prata om en konstnärskoloni under åren 1894-1912.

Prinsvillan

Engelska parken vid Tyresö slott

Runt Tyresö slott finns den fina engelska parken. Här hittade vi också ett charmigt gammalt hus som, enligt en förbipasserande äldre dam, är den gamla skogsvaktarstugan. När vi gick över den charmiga lilla träbron kom vi till ett område med vild natur och ett helt annat ”slott”, nämligen ett enormt ”bäverpalats”.

Skogsvaktarstugan
Natur vid Tyresö slott

Ön Notholmen

Precis intill Tyresö slott finns också den fina lilla ön Notholmen. Vi promenerade ut här och det var verkligen idylliskt, med båtbrygga, ett livligt litet café och vindpinade klippor. På en av klipporna satte vi oss och åt vår matsäck med mackor och kaffe i termos. Vi kunde verkligen inte ha det bättre!

Vid Tyresö slott
Båthus
Café vid Tyresö slott

Vandring längs Pilgrimsleden

Vi hade gott om tid och tänkte att vi också skulle hinna med en kortare vandring i naturen. Strax intill Tyresö slott ligger nämligen Alby naturreservat. Det finns bland annat en pilgrimsled här, men det var inte helt enkelt att förstå de olika markeringarna (röd, blå, vit och gul). Vi promenerade helt enkelt upp till det nordöstra hörnet av Albysjön (Fatburen) och promenerade runt denna lilla bit av sjön.

Vandringen gick längs vattnet större delen av tiden och var fantastiskt fin. Vi hittade superfina utsiktsplatser vid vattnet där det blev kaffe och frukt innan vi fortsatte. En riktigt fin dag helt enkelt!

Utsikt

Har du varit vid Tyresö slott? Hur var din upplevelse?

Alla våra bästa tips om Södermanland
Alla våra bästa tips om Södermanland. Klicka på bilden!

Fakta om Tyresö slott

  • Adress: Tyresö slott, 135 60 Tyresö
  • Kommun: Tyresö
  • Läge: Vid Kalvfjärden i Tyresö, strax söder om Stockholm.
  • Mer info: Du kan läsa mer på slottets webbsida.

Öppettider och priser

Sommaren 2020 är visningarna på Tyresö slott inställda på grund av det nya coronaviruset. Övriga verksamheter håller öppet tills annat meddelas. Se slottets webbsida för aktuell information.

  • Huvudvåningen på egen hand: Vuxna 100 kronor och barn till och med 18 år fri entré (2020).
  • Guidad visning inkl. övervåning: Vuxna 120 kronor och barn till och med 18 år fri entré (2020).
  • Gruppbokningar: I vanliga fall kan man fylla i ett formulär på museets webbsida för att boka visning för en grupp.

Service vid Tyresö slott

  • Boende: Det finns ett vandrarhem på Notholmen i Fiskarbostaden.
  • Gästhamn: På Notholmen finns gästhamn med 10 bokningsbara platser.
  • Servering: Tyresö Slottskrog, Borggårdscaféet och Café Notholmen.
  • Möten och event: På Tyresö Slottskrog kan man boka möten, konferenser, fester och event.
  • Spa: På Rum för hälsa erbjuds spa och olika behandlingar.
  • Handelsträdgård: Tyresö handelsträdgård har trädgårdsbutik och växthus.
  • Butik: Hantverkskammaren Tyresö slottsbod är en inrednings- och presentbutik.

Tillgänglighet på Tyresö slott

  • Parkering: Parkeringsplats för besökare med handikapptillstånd finns vid borggården, till vänster om obeliskerna. Borggården är belagd med grus.
  • Entré: Slottet och museivåningarna nås endast via trappor. Bärbara pallar finns att låna.

Hitta till Tyresö slott

  • Bil: Ta Nynäsvägen från Stockholm och därefter väg 229 mot Tyresö slott. Parkering finns mot avgift. Vi hittade också en kostnadsfri parkering en liten bit från slottet.
  • Buss: Ta buss 875 från Gullmarsplan till Tyresö kyrka. Härifrån är det bara 5 minuters promenad till slottet.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev