Meny Stäng

Slott i Sverige – 30 väldigt vackra svenska slott

Annons

Slott i Sverige – det finns det gott om! Faktum är att det finns runt 220 svenska slott, även om antalet beror lite på hur man räknar. Vi har sett ett stort antal slott under våra husbilsresor i landet, varav många är både fantastiskt vackra och historiskt intressanta.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Innehållsförteckning

Slott i Sverige

Tänkt att vi har så många fantastiska slott i Sverige som vi kan vara stolta över! Många svenska slott är öppna för besökare och visas under guidade turer. Andra fungerar som hotell och konferensanläggningar, medan åter andra är privata bostäder.

I denna lista har vi samlat 30 väldigt vackra slott, varav de flesta välkomnar besökare, medan några har stängda grindar. De flesta, men några få undantag, har vi sett under våra resor med husbi. Håll till godo!

1. Noors slott – Sveriges minsta slott

Noors slott är ett karolinskt träslott i Uppland. Slottet är förvisso litet och relativt anspråkslöst, men det hamnar på listan för sin charmighet och för den imponerande barockträdgård som en gång verkar ha funnits här.

Slott i Sverige

På 1680-talet drogs Noors slott in till kronan under Karls XI:s reduktion, och några år senare sålde kungen slottet till sin rådgivare Nils Gyldenstolpe. Han lät bygga om slottet till en storslagen herrgårdsanläggning i karolinsk stil.

Allra mest storslagen var dock barockträdgården, vilket det historiska Sueciaverket vittnar om, även om gravyrerna i detta verk inte alltid överensstämmer helt med verkligheten.

Noors slott i Sverige med slottspark från 1600-talet – Sueciaverket

Idag fungerar slottet som fest- och konferensanläggning, och man kan också komma hit för en mysig slottsweekend eller för att arrangera bröllop.

Slott i Sverige

Hitta hit: Noors slott ligger i Knivsta i Uppland, cirka 2,5 mil söder om Uppsala och knappt 6 mil norr om Stockholm.

2. Skokloster slott – pampigt barockslott vid Mälaren

Skoklosters slott är det största privata palats som någonsin byggts i Sverige. Detta slott är kanske ett av landets allra vackraste, trots att det aldrig blev helt klart.

Slott i Sverige

Redan på 1200-talet fanns ett kloster på platsen, och det så kallade “Stenhuset” härstammar från denna tid. Slottet som står här idag uppfördes av Carl Gustaf Wrangel 1654-1676. Detta var under den svenska stormaktstiden, och man sparade inte på krutet när byggnaden skulle uppföras.

Slott i Sverige
Skoklosters slott i Sueciaverket

Efter Wrangels död övergick slottet till familjen Brahe, och slottet gick senare genom arv till familjen von Essen. År 1967 köptes slottet av den svenska staten, tillsammans med cirka 50 000 inventarier.

Kungssalen i paradvåningen. Foto: Jens Mohr. Creative Commons.

Idag fungerar Skokloster slott som statligt museum med paradvåning, stora samlingar av föremål, slottspark och slottscafé.

Slott i Sverige
Skoklosters slott i Sverige

Hitta hit: Skokloster slott ligger på Skohalvön vid  Mälaren, i Håbo kommun, mellan Stockholm och Uppsala.

3. Rosersbergs slott – hem för de första Bernadotterna

Roserbergs slott är ett av de elva kungliga slotten i Sverige och här har bland annat Karl XIV Johan Bernadotte och hans fru Desideria bott, som var de första Bernadotterna.

Slott i Sverige

Rosersbergs slott började uppföras 1634 och stod klart fyra år senare. Sedan dess har slottet byggts ut och moderniserats flera gånger.

Rosersbergs slott i Sverige på 1600-talet, från Sueciaverket

Karl XIV Johan och hans fru Desideria fick dispositionsrätt och spenderade en hel del tid på slottet. Detta var de sista kungligheterna som bodde här, och efter dem var det som om tiden stannade. Rummen står kvar nästan exakt som de såg ut då.

Gröna förmaket, Rosesbergs slott. Foto: Alexis Daflos. Copyright: Kungliga hovstaterna

På slottet ges vanligtvis guidade visningar. Rosersbergs slottshotell bedriver också hotell, konferens, fest, bröllop och slottscafé. Dessutom finns både en både en slottspark och en väldigt fin engelsk park.

Hitta hit: Rosersbergs slott ligger ligger i Sigtuna, knappt fyra mil norr om Stockholm.

4. Strömsholms slott – Drottningarnas slott vid Västerås

Strömsholms slott är ett av de elva kungliga slotten i Sverige. Här har drottningarna Hedvig Eleonora, Ulrika Eleonora den yngre och Sofia Magdalena haft betydelsefulla roller. Under hundratals år har detta också varit en plats där man avlar, rider eller tävlar med hästar.

Slott i Sverige

På mitten av 1500-talet lät Gustav Vasa uppföra en borg där Strömsholms slott ligger idag. På 1660-talet lät Hedvig Eleonora riva den gamla byggnaden, för att låta arkitekten Nicodemus Tessin den äldre uppföra ett modernt slott.

Slott i Sverige
Strömsholms slott, Sueciaverket

Inredningen gjordes först på 1730-talet, under ledning av Ulrika Eleonora den yngre. När den svenske tronföljaren Gustav (III) gifte sig med prinsessan Sofia Magdalena av Danmark 1766 fick hon av riksdagen Strömsholms slott som bröllopsgåva.

Slott i Sverige
Kinesiska matsalen på Strömsholms Slott i Sverige. Foto: Dick Norberg. Copyright: Kungliga Hovstaterna.

Under somrarna arrangeras vanligtvis guidade visningar i slottets salar. Man kan också promenera i slottsträdgården och fika på slottscaféet.

Slott i Sverige
Strömsholms slott i Sverige

Hitta hit: Strömsholms slott ligger i Halstahammars kommun, i Västmanland. Slottet ligger cirka 14 mil väster om Stockholm.

5. Bogesunds slott – med fyra borgtorn

Bogesunds slott i Vaxholm är ett vackert 1600-talsslott som ligger fint i Roslagen. Slottet är omgivet av Bogesundslandets naturreservat och många olika vandringsleder.

Slott i Sverige

Bogesunds slott uppfördes under 1640-talet på initiativ av Per Brahe den yngre och har senare byggts om ett flertal gånger. På den tiden var byggnaden en fyra våningar hög ”kub” utan torn. Mellan 1864 och 1867 lät den nye ägaren, Nils Albrekt von Lantingshausen von Höpken, bygga om slottet till dagens utseende, med fyra torn i medeltidsromantisk stil.

Slott i Sverige
Sueciaverket

År 1954 löste staten in egendomen på grund av vanvård och slottet rustades upp och blev byggnadsminne. Idag arrangeras visningar av slottet, och man kan också fika på café Parkvillan strax intill.

Slott i Sverige

Hitta hit: Bogesunds slott ligger i Bogesundslandet i Vaxholms kommun, strax nordost om Stockholm.

6. Stockholms slott – Sveriges största slott

Försvarsborgen som uppfördes på Stadsholmen i Stockholm i mitten av 1200-talet (idag Gamla stan) är den plats där det kungliga slottet ligger än idag. Birger Jarl, som grundade Stockholm 1252, såg möjligheten med läget mellan Mälaren och Östersjön.

Slott i Sverige

År 1521 byggde Gustav Vasa på försvarsborgen och gjorde det till landets förnämsta kungaresidens. 1588 började man kalla borgen ”Tre Kronor” då man placerade tre förgyllda kronor på spiran på det högsta borgtornet.

Slott i Sverige
Slottet Tre Kronor 1661, källa: Govert Dricksz för Wikimedia commons

”Tre Kronor” brann ner 7 maj 1697 när den dåvarande kungen Karl XII var regent. Under denna period pågick det Stora Nordiska kriget (1700-1721) som kostade massor av pengar. 1718 dog Karl XII i Fredikshald i Norge.

Nicodemus Tessin den yngre, som ritade det nya slottet, utgick från vackra byggnader i Frankrike, Italien och England. 1754 blev Stockholms slott inflyttningsklart och Kung Adolf Fredrik med drottning Lovisa Fredrika flyttade in.

Slott i Sverige

Det kungliga slottet har varit ljust gyllengult men målades om mellan 1898-1902. Stockholms slott är ett av de största i Europa och har årligen runt 900 000 besökare. Den svenska kungen bor inte på palatset men det är hans arbetsplats.

Slott i Sverige

Stockholms slott har 1430 rum samt fest- och representationsvåningar såsom rikssalen, slottskyrkan och skattkammaren. Slottet är 58 000 kvm, har 19 000 fönsterrutor, cirka 200 anställda och sedan 1523 har högvakten bevakat slottet. Represenationsvåningen visas för allmänheten liksom flera museer.

Slott i Sverige

Hitta hit: Kungliga slottet ligger centralt i Gamla stan i Stockholm.

7. Drottningholms slott – ett Unesco arv i Stockholm

Drottningholms slott i Stockholm är uppfört på 1600-talet och blev upptaget på Unescos världsarvslista 1991. Slottet byggdes efter franska förebilder av arkitekt Nicodemus Tessin den äldre, på uppdrag av drottning Hedvig Eleonora.

Slott i Sverige

På 1600-talet tillkom den vackra barockträdgården, som pryds av skulpturer, alléer och fontäner. På mitten av 1700-talet uppfördes Kina slott, och lite senare under samma århundrade skapades den Engelska parken.

Slott i Sverige
Drottningholms slott i Sueciaverket

Drottningholms slottsteater uppfördes år 1766 för drottning Lovisa Ulrika, och är en av världens bäst bevarade teatrar från den här tiden. Teaterns storhetstid inleddes strax efter då Gustav III, den så kallade teaterkungen, tog över teatern.

Slottsteatern Drottningholm
Drottningholms slottsteater

Kungafamiljen flyttade in på Drottningholms slott 1981, och slottet är idag kungaparets permanenta bostad, men slottet och parken är öppen för besökare året om.

Slott i Sverige
Kungliga slottet i Sverige

Hitta hit: Drottningholms slott i Stockholm ligger på Lovön i Ekerö kommun, cirka tio kilometer utanför centrala stan.

8. Tyresö slott – med park och prinsvilla

Tyresö slott ligger vackert vid Kalvfjärden i Tyresö, strax söder om Stockholm. Här hittar du den engelska parken, Notholmen samt dessutom prinsvillan där prins Eugen bodde i arton sommar och målade.

Slott i Sverige

På 1630-talet ärvde riksrådet Gabriel Oxenstierna det medeltida Tyresö, och här lät han bygga ett slott och en kyrka. På 1770-talet lät den dåvarande ägaren, Carl Fredrik Scheffer, anlägga en engelsk park enligt dåtiden europeiska mode.

Slott i Sverige
Tyreslö slott enligt Sueciaverket

År 1892 köptes Tyresö gods av markis Claes Lagergren, som tack vare sin förmögna hustru kunde restaurera hela godset. Slottets interiör har förändrats en hel del under åren, men mycket finns kvar från 1700-talet och framåt.

Slottet ägs och förvaltas sedan 1930-talet av Nordiska museet. Idag kan man besöka slottet invändigt, samt besöka parker och naturområden.

Slott i Sverige
Tyresö slott i Sverige

Hitta hit: Tyresö slott ligger i Tyresö socken i Tyresö kommun på Södertörn i Södermanland vid Kalvfjärden söder om Stockholm. 

9. Örebro slott – mäktigt slott centralt i Örebro

Örebro slott är ett pampigt slott, med historia som daterar tillbaka till medeltiden. Slottet reser sig mäktigt på en holme i Svartån, mitt i staden.

Slott i Sverige

Örebro slott uppfördes under medeltiden som en enkel försvarsborg med fängelse, troligen med kung Magnus Eriksson som byggherre. Under Hertig Karls tid (1599-1604) byggdes borgen om till ett imponerande renässansslott med stora torn.

Örebro slott i Sueciaverket

Idag fungerar slottet som residens för landshövdingen. Delar av slottet visas också upp för turister och i ett av tornen ligger Lill-Annas slottscafé.

Hitta hit: Örebro slott är beläget centralt i Örebro i Närke, på en holme i Svartån.

10. Stora Sundby slott – sagoslott vid Hjälmarens strand

Historien om Stora Sundby slott sträcker sig ända tillbaka till 1200-talet, men på den tiden handlade det om ett enklare försvarsverk som låg strax bredvid dagens byggnad. På 1500-talet byggdes en ny borg, Sundby Hus, vilket är grunden till det slott man kan se idag.

Slott i Sverige

Slottet ägdes länge av släkten Sparre, men övertogs på 1800-talet av greve Carl De Geer och hans hustru Ulrika. Ulrika var inte särskilt imponerad av slottet och önskade sig en “romantisk riddarborg”, ett önskemål som Greve De Geer såg till att uppfylla.

Stora Sundby i Sueciaverket

År 1848, efter 16 år, stod det nya slottet färdigt. Stora Sundby slott hade nu fyra stora torn som symboliserar årstiderna, 12 mindre torn som symboliserar månaderna, 52 rum som symboliserar årets veckor och 365 fönster som symboliserar årets dagar.

Slott i Sverige
Stora Sundby slott i Sverige

År 1888 tog familjen Klingspor över slottet och sedan 1937 bor familjen själva här. Slottet är privat, men man är välkommen att promenera i den stora parken. Vid sällsynta tillfällen arrangeras visningar.

Stora Sundby slott i Sverige, foto: Erik Liljeroth via Wikimedia commons

Hitta hit: Stora Sundby slott ligger vid Hjälmarens strand, cirka 28 kilometer sydost om Eskilstuna, i Södermanlands län.

11. Gripsholms slott – kungligt slott vid Mälaren

Gripsholms slott har fått sitt namn efter Bo Jonsson Grip, som under senare hälften av 1300-talet uppförde den första borgen på platsen.

Slott i Sverige

Den borg man ser idag började uppföras år 1537, på initiativ av Gustav Vasa. Slottet skulle vara en del av det nya försvarssystemet och samtidigt fungera som en representativ bostad för herr Vasa.

Slott i Sverige
Gripsholms slott i Sueciaverket

Slottet upplevde en ny skimrande era under 1700-talet, då Gustav III rustade upp det, bland annat med en imponerande teater.

Teatern, Gripsholms slott. Foto: Alexis Daflos. Copyright Kungliga Hovstaterna

Idag håller slottet vanligtvis öppet för guidade visningar, då man till exempel kan se Rikssalen och Hertig Karls kammare. Man kan också ströva runt i Gripsholms slottspark.

Slott i Sverige
Gripsholms slott vid Mälaren

Hitta hit: Gripsholms slott ligger vid Mälaren, strax utanför Mariefred, i Strängnäs kommun i Södermanland.

12. Rockelstads slott – inspirerat av Gripsholm

Rockelstad har omtalats sedan slutet av 1300-talet, och sedan 1500-talet har slottet ägts av bland annat släkterna Bååt och Stuart. År 1889 lät ägaren Karl Sylvan renovera och bygga om slottet. Framsidan av byggnaden har Gripsholm som förebild, vilket inte är helt svårt att ana.

Slott i Sverige

Godset används idag för lantbruk, skogsbruk, konferens, kickoff, fest och bröllop. När grinden är öppen är man välkommen att strosa runt i parken.

Slott i Sverige
Rockelstad slott i Sverige

Hitta hit: Rockelstad slott ligger fint vid sjön Båven mellan Flen och Gnesta, knappt 10 mil från Stockholm. 

13. Tullgarns slott – i kungars och tsarens fotspår

Tullgarns slott har varit ett kungligt lustslott ända sedan 1770-talet då staten överlämnade det till Hertig Adolf. På somrarna bodde han här tillsammans med sin älskarinna, den unga balettdansösen Sophie Hagman.

Slott i Sverige

De sista kungligheterna som spenderade somrarna på Tullgarns slott var Kung Gustaf V och Drottning Victoria, i början av 1900-talet. År 1909 fick slottet för övrigt besök av Rysslands siste Tsar, Nikolaus II och hans familj – samma familj som brutalt avrättades av bolsjevikerna nio år senare.

Slott i Sverige
Tullgarns slott i Sueciaverket

Hemfärden från en jakt på Tullgarn i september 1946 slutade med att Gustaf V:s chaufför körde hela jaktsällskapet ner i ett dike vid Segeltorp, som därefter fick namnet Kungens kurva.

Slott i Sverige
Tullgarns slott i Sverige, foto: Bysmon via Wikimedia commons

Om man besöker slottet på sommarhalvåret finns möjlighet till guidade visningar inuti slottet. Strax intill slottet finns också ett värdshus.

Hitta hit: Tullgarns slott ligger nära Trosa i Sörmland, en knapp timmes bilresa från Stockholm.

14. Ericsbergs barockslott i Katrineholm

Ericsbergs slott är kanske ett av Sveriges allra vackraste barockslott. Här hittar man, förutom själva slottsbyggnaden, en slottspark, ett orangeri och en labyrint som är en kopia av en världsberömd labyrint vid slottet Hampton Court utanför London.

Slott i Sverige

Platsen där Ericsberg nu ligger kallades på 1500-talet “Pintorp” eller “Pinnatorp”. Torpet kom till släkten Gyllenstierna, som lät uppföra ett slott. Slottet köptes 1733 av ryttmästare David Henrik Hildebrand och senare testamenterades det till släkten Bonde, som äger slottet än idag.

Slott i Sverige
Ericsbergs slott i Sueciaverket

Det sägs att den så kallade Pintorpafrun spökar på Ericsbergs slott. Man vet inte säkert vem hon var, men kanske var hon Eric Gyllenstiernas änka eller maka, alternativt Gabriel Oxenstiernas änka.

Slott i Sverige
Sueciaverket

Ericsbergs slott är helt privat, men trädgården håller vanligtvis öppet för besökare på vardagar.

Hitta hit: Ericsberg är ett slott beläget 13 kilometer öster om Katrineholm i Stora Malms socken i Södermanland.

15. Boo slott med obelisk

Boo slott är ett vackert terrakottafärgat palats som påminner om ett sagoslott. Godset ägs idag av familjen Hamilton och här arrangeras framför allt jakt och fiske.

Slott i Sverige

På 1800-talet lät Carl Diedrik Hamilton bygga en park som en hyllning till hans första maka Anna Katarina Hamilton. Slottet uppfördes 1874-1882 i nygotisk stil.

Slott i Sverige

Parken kan besökas mot en mindre avgift som man swishar. Intill slottet finns också en restaurang.

Slott i Sverige

Hitta hit: Boo slott ligger vid sjön Avern, cirka 28 kilometer sydost om Hallsberg, i sydöstra Närke.

16. Finnspång slott – slottsträdgård och bruksmiljöer

Finspångs bruk var i drygt tre århundraden Sveriges största kanongjuteri, och med tiden uppfördes här en pampig slottsbyggnad.

Slott i Sverige
Finspångs slott i Sverige

Bruket drevs på 1500-talet först för kronans räkning, bortarrenderades därefter till nederländaren Wellam De Wijk, och återgick 1599 till kronan. Slottsbyggnaden uppfördes av Louis De Geer den yngre, och stod klart 1685. På 1700-talet tillkom flyglarna.

Slott i Sverige
Finspångs bruk i Sueciaverket

I slottsträdgården finns ett orangeri från 1830-talet, dekorerat med målningar i italiensk stil. I den engelska parken hittar man också ett tempel från 1791, ett lusthus från 1821 samt en rad kungatavlor till minne av olika kungliga besök.

Besökare är välkomna att strosa i slottsträdgården samt i den Engelska parken. Strax intill ligger också ett bruksmuseum.

Hitta hit: Finspångs slott ligger i Finspång, i Östergötland. Slottet ligger drygt tre mil nordväst om Norrköping.

17. Vadstena slott – historia vid Vätterns strand

Vadstena slott är en pampig byggnad i den historiska orten Vadstena, som ligger vackert vid Vätterns strand.

Slott i Sverige
Vadstena slott i Sverige

Slottet uppfördes som försvarsanläggning av kung Gustav Vasa på 1500-talet. Under Johan III:s tid omvandlades slottet från försvarsborg till vackert renässanspalats.

Slott i Sverige
Vadstena slott i Sueciaverket

Slottet kan, mot en avgift, besöka slottet invändigt vilket rekommenderas. Här kan man spana in bröllopssalen, sängkammaren och slottskyrkan. Barn kan ge sig på att försöka lösa ”Gustav Vasas gåta”.

Hitta hit: Vadstena ligger på Vätterns östra strand, 16 kilometer sydväst om Motala i Östergötland

18. Läckö slott – De la Gardies sagoslott vid Vänern

Läckö slott ser ut som något ur en sagobok, där det speglar sig i Vänern med sina tinnar och torn. Detta 1600-talsslott, signerat Magnus Gabriel De la Gardie, tillhör landets allra vackraste.

Slott i Sverige
Läckö slott i Sverige

Biskopsborgen Läckö byggdes redan år 1298. Vid reformationen 1527 upphörde Läckö att vara biskopsborg, och hamnade istället i familjen De la Gardies ägo. Det var på 1600-talet som slottet fick sitt nuvarande utseende.

Slott i Sverige
Läckö slott i Sueciaverket

I slottet finns också en slottskyrka och här finns en slottsträdgård, som anlades både för andliga syften och för att kunna odla.

Läckö slott visas för besökare och under normala omständigheter arrangeras guidade visningar av bland annat paradvåningen, skattkammaren och fängelsehålorna.

Hitta hit: Läckö slott ligger på Kållandsö i den södra änden av Vänern, strax norr om Lidköping i Västergötland.

19. Ekenäs slott i Linköping – spökslott med 7 spöken

Ekenäs slott är ett vackert sagoslott, som ligger strax utanför Linköping. Detta slott bjuder på intressant historia, och här kan man också möta inte mindre än sju spöken.

Slott i Sverige

På 1500-talet byggdes ett stenhus, ett så kallat kastal, på den plats där slottet står idag. Här huserade bland annat Stureätten, innan slottet övergick i ätten Banérs ägo. På 1600-talet lät Peder Banér bygga det slott man ser idag.

Flera av ägarna dog på onaturlig väg. Svante Sture den yngre dödades av kungen 1567 under de så kallade “Sturemorden”. Gustav Banér förlorade livet vid Linköpings blodbad år 1600.

Ekenäs slott i Sverige, källa: Artifex via Wikimedia commons

Enligt vissa berättelser kan det finnas inte mindre än sju spöken på slottet: Nisse i hålan, Hönsagumman, Snusmumriken, Vita frun, Grevinnan Klingspor, Gråtande damen och den lilla flickan Hedda. Om man besöker slottet under sommarsäsongen finns chans att se det under en guidad visning.

Slott i Sverige
Ekenäs slott i Sverige

Hitta hit: Ekenäs slott ligger drygt två mil öster om Linköping, i Östergötland.

20. Tjolöholms Slott i Kungsbacka – mäktigt sagoslott

Tjolöholms slott är ett pampigt och imponerande byggnadsverk, med överdådig arkitektur och spännande tekniska bekvämligheter från 1900-talets början.

År 1892 köptes egendomen Tjolöholm av det svensk-brittiska paret James Fredrik och Blanche Dickson. De lät uppföra ett mäktigt sagoslott, med hjälp av arkitekten Lars Israel Wahlman, som hämtade inspiration från Storbritannien och Arts- & Craftrörelsen.

Tjolöholms slott visas för allmänheten och förutom själva slottsbyggnaderna kan du se de vackra trädgårdarna och den fina allmogebyn.

Slott i Sveroige

Hitta hit: Tjolöholms Slott ligger i Fjärås i Kungsbacka kommun på en halvö i landskapet Halland.

21. Stävlö slott – ett privat barockslott

Stävlö slott är ett av 1800-talets mest speciella byggen, ritat och uppfört av byggherren Carl Otto Posse, med släkten Posses vapen som mönster. Slottet är fyra våningar högt i mitten, och sluttar nedåt på sidorna. Invid slottet finns en romantisk park.

Slottet, som ägs av familjen Johansson, är helt privat och kan ej besökas. Det är inte ens möjligt att promenera i närheten, eftersom markerna är privata. Möjligen kan man skymta slottet från sjösidan, om man passerar med båt.

Hitta hit: Stävlö slott ligger i Åby socken i Kalmar kommun cirka 17 kilometer norr om Kalmar i Småland.

22. Kalmar slott – 800 års historia

Kalmar slott är ett mäktigt byggnadsverk, som känns både historiskt och sagolikt där det reser sig vid vattnet med sina murar och torn. 

Slott i Sverige

Kalmar slotts historia inleddes på slutet av 1100-talet då ett så kallat kastal, det vill säga ett försvarstorn, byggdes här. På slutet av 1200-talet lät Magnus Ladulås uppföra en ringmur runt tornet.

Gränsen mot fiendelandet Danmark gick bara några mil söderut, och borgen rustades till att bli Sveriges modernaste fästning. År 1397 stod borgen dessutom i centrum när det var dags för Kalmarunionen att bildas.

Slott i Sverige
Kalmar slott i Sueciaverket

På 1500-talet, när Gustav Vasa var kung, upphörde Kalmarunionen. Under det här seklet rustades borgen upp till att bli ett vackert renässanspalats, med runda hörntorn och vackert utsmyckade salar.

Kalmar slott håller vanligtvis öppet för besökare större delen av året. Man kan se salarna invändigt och under högsäsong håller ”VasaLeken” öppet, med aktiviteter för barn.

Slott i Sverige

Hitta hit: Kalmar slott ligger på Slottsholmen vid Slottsfjärden i Kalmar, där det medeltida Kalmars hamn låg.

23. Gunnebo slott – med vackra trädgårdar

Gunnebo slott och trädgårdar är sedan 2003 ett kulturreservat. Här möts man av idag av en vacker slottsbyggnad och fina trädgårdar.

Slott i Sverige

Gunnebo slott och trädgårdar uppfördes på 1700-talet, som sommarnöje för den framgångsrike köpmannen John Hall och hans familj. Slottet och trädgårdarna ritades av Göteborgs stadsarkitekt Carl Wilhelm Carlberg, med inspiration från dåtidens lyxiga italienska villor.

Slott i Sverige

Efter flera ägarbyten ägs slottet idag av Mölndals kommun. Guidade turer arrangeras då och då i slottet. Man är också välkommen att besöka trädgårdarna och kanske äta eller fika på områdets lilla restaurang.

Slott i Sverige
Gunnebo slott i Sverige, foto: Artifex via Wikimedia commons

Hitta hit: Gunnebo slott och trädgård ligger i Mölndals kommun vid sjön Rådasjön i Västergötland.

24. Sofiero slott – med kunglig historia

Sofiero slott och slottsträdgård i Helsingborg bjuder på en fantastisk miljö med intensiv grönska, prunkande rabatter och ett sagolikt slott.

Slott i Sverige

Sofiero slott uppfördes 1865 åt dåvarande prins Oscar, senare Oscar II, och prinsessan Sofia av Nassau. År 1905 skänktes slottet som bröllopsgåva till barnbarnet Gustav Adolf och hans fru, den engelska prinsessan Margareta.

När Gustaf Adolf avled 1973 donerade han Sofiero till Helsingborgs stad, och slottet och trädgården öppnade strax därefter för allmänheten. Trädgården kan besökas året om, medan slott och utställningar håller öppet under högsäsong.

Slott i Sverige

Hitta hit: Sofiero slott och slottsträdgård ligger cirka 5 kilometer norr om Helsingborg i Skåne.

25. Trolleholms slott – med torn och vallgrav

I den skånska orten Svalöv har det funnits ett slott sedan medeltiden, och det nuvarande slottet byggdes på 1760-talet. Dagens sagolika utseende fick det på slutet av 1800-talet, då det renoverades i renässansstil.

Slott i Sverige

Trolleholms slott är helt privat, så allmänheten kommer generellt inte längre än till grinden. Det finns dock möjlighet för företag att bli medlemmar, och därefter arrangera konferenser på slottet.

Slott i Sverige

Hitta hit: Trolleholms slott ligger i Torrlösa socken i Svallövs kommun öster om Svalöv i Skåne.

26. Teleborgs slott – en morgongåva

Teleborgs slott är ett vackert sagoslott från slutet av 1800-talet, som idag fungerar som hotell och restaurang.

Slott i Sverige

Det var greven Fredrik Bonde af Björnö som lät uppföra Teleborgs slott. Slottet var en morgongåva till den unga hustrun Anna Koskull, och stod klart år 1900.

Slott i Sverige
Teleborgs slott i Sverige

På slottet serveras vanligtvis dagens lunch, i de vackra lokalerna. Man kan också boka in sig på hotellet för exempelvis en slottsweekend.

Slott i Sverige
Trolleholms slott i Sverige

Hitta hit: Teleborgs slott ligger cirka 4-5 kilometer söder om Växjö centrum, mitt i Småland.

27. Landskrona slott – citadell och fängelse

Landskrona slott, eller Landskrona citadell som det också kallas, är en välbevarad fästning, omgiven av dubbla vallgravar. 

Slott i Sverige

Citadellet är en av Nordens bäst bevarade vattenfästningar från 1500-talet. Slottet har också fungerat som fängelse. Här satt till exempel den kända änglamakerskan Hilda Nilsson som 1917 dömdes för sju barnamord och ett dråp.

Slott i Sverige

Landskrona citadell visas under guidade turer, vilket är mycket intressant. På egen hand kan man också strosa i området runt vallgravarna.

Slott i Sverige

Hitta hit: Landskrona slott ligger vid Öresund i västra Skåne, mellan Helsingborg och Malmö.

28. Kronovalls slott – ett vackert vinslott i Skåne

Kronovalls slott är ett vackert barockslott på Österlen i Skåne. Idag beskrivs slottet som ett vinslott, eftersom verksamheten har stort fokus på vin.

Slott i Sverige

Kronovalls slott har under åren haft många olika ägare, men har sedan slutet av 1800-talet ägts av ätten Sparre. Det var Greve Carl Gustaf Sparre af Sövdeborg som lät bygga om slottet, så att det fick det utseende det har idag.

Slott i Sverige
Kronovalls slott i Sverige

Idag ägs slottet av en stiftelse, och Åkesson vin AB arranderar slottet som vinslott. En del av slottet fungerar fortfarande som bostad för medlemmar i ätten Sparre. Man kan promenera i barockparken och den engelska trädgården. Här anordnas också aktiviteter som vinprovning, sommarfest och slottsweekend med vinpaket.

Hitta hit: Kronovalls slott ligger i Tomelilla kommun, på Österlen i östra Skåne. Slottet ligger drygt 5 mil söder om Kristianstad och cirka 4 mil norr om Ystad.

29. Hjularöd slott – med riddarkänsla

Hjularöd slott är ett privatägt slott i Skåne, som bland annat är känt från julkalendern Mysteriet på Greveholm 1996 och 2012. Godset har en historia från åtminstone 1300-talet, och det nuvarande medeltidsromantiska utseendet fick slottet mellan 1894-1897.

Slott i Sverige

På godset bedrivs lantbruk och man satsar på natur- och viltvård. Slottet är helt stängt för allmänheten och inga privata visningar ges. Allmänheten kan promenera i slottsparken, men ombeds att ej komma närmare än 100 meter från vallgraven.

Slott i Sverige

Hitta hit: Hjularöd slott ligger i Harlösa socken i Eslövs kommun i Skåne.

30. Malmöhus slott

Malmöhus, eller Malmöhus slott är ett slott med medeltida anor på Slottsholmen i Malmö. Byggnaden uppfördes ursprungligen mellan 1526 och 1539, vilket gör detta till Nordens äldsta bevarade renässansslott.

Malmöhus bestod från början av ett enkelt kastell, med strategiskt läge för att kontrollera Öresund. Byggnaden fungerade sedan som ett danskt slott, innan det 1658 blev svenskt. Från 1800-talet och fram till 1914 fungerade byggnaden som fängelse. Idag kan man ta del av slottet genom att lyssna på audiguider samt genom utställningar på Malmö museer.

Malmöhus. källa: Illustration från Nordiska taflor via Wikimedia

Hitta hit: Malmöhus slott ligger på Slottsholmen i centrala Malmö i Skåne

Alla kungliga slott i Sverige

Det finns sammanlagt 11 kungliga slott i Sverige.

 • Drottningholms slott 1662-1699: Barockslott på Lövön i Uppland
 • Gripsholms slott 1537-1545: Renässansslott i Mariefred, Södermanland
 • Gustav III:s paviljong 1787-1792: Gustaviansk i Hagaparken, Stockholm
 • Haga slott 1802-1805: Hagaparken, Stockholm
 • Kina slott 1763-1769: Kinesiserande på Lövön i Uppland
 • Stockholms slott 1697-1754: Barock i gamla stan, Stockholm
 • Rosendals slott 1823-1827: Empire på Djurgården i Stockholm
 • Rosersbergs slott 1634-1638: Barock i Rosersberg, Uppland
 • Strömsholms slott 1669: Barock i Strömsholm, Västmanland
 • Tullgarns slott 1719-1727: Hölö socken i Södermanland
 • Ulriksdals slott 1643-1645: Ullriksdal i Uppland
Slott i Sverige

Fler vackra slott i Sverige?

Vilka av dessa slott har du besökt? Har vi glömt något vackert slott i Sverige? Skriv gärna i kommentarsfältet!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev