Meny Stäng

Gunnebo slott och trädgårdar utanför Göteborg

Annons

Gunnebo slott och trädgårdar ligger strax söder om Göteborg och kan besökas året om. Här möts man av en vacker slottsbyggnad, en fin park, härliga naturområden samt restaurang och café. Om man prickar rätt dag och bokar i förväg finns också möjlighet till guidade visningar.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Gunnebo slott och trädgårdar

Gunnebo slott och trädgårdar uppfördes på 1700-talet, som sommarnöje för den framgångsrike köpmannen John Hall och hans familj. Idag ägs slottet av kommunen Mölndal och området håller öppet för allmänheten.

Gunnebo slott och trädgårdar

Gunnebo slott och trädgårdar ligger i Mölndal, strax söder om Göteborg.

Gunnebo slott – inspirerat av italienska villor

Gunnebo slott är ett nyklassicistiskt slott som byggdes på 1700-talet, som sommarnöje åt John Hall och hans familj. Både slottet och tillhörande trädgårdar ritades av Göteborgs stadsarkitekt Carl Wilhelm Carlberg, som var inspirerad av dåtidens lyxiga italienska villor.

Dessvärre var sonen, John Hall den yngre, inte lika ekonomiskt sinnad som sin far, vilket ledde till att slottet så småningom förföll och auktionerades ut. Efter ett flertal ägarbyten är det idag kommunalägt, och upprustat enligt orginalritningar och ursprungliga inventarielistor.

Gunnebo slott och trädgårdar

Guidade turer arrangeras då och då i slottet, men tyvärr lyckades vi pricka en dag då det inte var möjligt att boka en visning. När högsäsongen övergår i lågsäsong minskar ju många sevärdheter på öppettiderna, och även om vi skulle önska att det var lördag hela veckan så är det ju inte det. Vi fick alltså nöja oss med att beundra slottet utifrån.

Gunnebo slott och trädgårdar

Om du har möjlighet att pricka in en guidad visning gör det säkert besöket mer intressant. Under sommaren 2021 visades bland annat en utställning om det det Svenska Ostindiska Companiet.

Gunnebo slott och trädgårdar

De fina trädgårdarna

Trädgårdarna runt Gunnebo slott är fantastiskt fina. Här hittar man bland annat en lustträdgård med olika grönskande rum och en engelsk park med en stig upp till utsiktsplatsen Floras kulle.

Gunnebo slott och trädgårdar

Gunnebo slott och trädgårdar är sedan 2003 ett kulturreservat. Det innebär att områdena runt slottet vårdas omsorgsfullt och i vissa fall med gamla metoder. Till exempel använder man på sina håll lie för att slå gräset.

Gunnebo slott och trädgårdar

I kulturreservatet kan man promenera runt bland lövskogar, ängsmarker, beteshagar, sjöar och bergsklippor. Det finns en rad promenadstigar, och man kan kostnadsfritt hämta en karta i butiken eller i caféet.

natur

Det finns också vackra rabatter med snittblommor och en köksträdgård där man odlar grönsaker och fruktträd.

Dessutom används Drivhuset för odling. Grönsaker, frukt och örter som odlats på plats används sedan i menyerna på restaurangen och caféet.

Gunnebo slott och trädgårdar - drivhuset

Kaffehus och Krog

Kaffehus och Krog är en restaurang och ett café med KRAV-certifiering. Här använder man, så långt det går, råvaror från den egna köksträdgården och kompletterar med råvaror från trakten kring Göteborg. Det var inte läge för oss att äta när vi var här, men trevligt såg det ut!

Gunnebo slott och trädgårdar - Kaffehus och krog

Butik

I Gunnebo butik hittar man produkter med en ekologisk profil. Här finns till exempel egna teblandningar, marmelader, hantverk och kulturarvsfröer. I butiken kan man också köpa biljetter till evenemang och visningar på området.

Gunnebo slott och trädgårdar - butik

Att besöka Gunnebo slott och trädgårdar

Att besöka Gunnebo slott och trädgårdar är trevligt om man vill ha en lugn dag med parkbesök, natur och kanske en lunch. För egen del hade vi tyckt att det varit roligare om vi kunnat gå en visning eller se någon utställning, och det kan man ju också göra om man ser till att kolla tiderna och boka en biljett i förväg.

Avslutningsvis visar vi en bild på vår parkerade husbil utanför slottet. Det är ju inte alltid man lyckas parkera sina 7,3 meter perfekt i en vanlig parkeringsruta, men här gick det ganska bra, eller hur?

Parkera husbil

Se mer i närheten av Gunnebo slott och trädgårdar

I Mölndal kan man besöka Mölndals kvarnby, där kraften i Mölndalsfallen utnyttjats ända sedan medeltiden. Om du gillar slott kan vi också varmt tipsa om att besöka Tjolöholms slott, som ligger cirka 4 mil söder om Gunnebo slott och trädgårdar.

Naturligtvis kan du också passa på att uppleva Göteborg och öar som exempelvis Öckerö och Hönö. Ytterligare utflyktsmål är Bohus fästning i Kungälv och den spännande konst- och textilstaden Borås.

göra i Västergötland
Alla våra bästa tips om semester i Västergötland

Har du besäkt Gunnebo slott och trädgårdar? Hur var din upplevelse? Har du kanske några fler bra tips på vad man kan se och göra i närheten?

Fakta om Gunnebo slott och trädgårdar

 • Landskap: Västergötland
 • Län: Västra Götalands län
 • Kommun: Mölndal
 • Skapare: C.W. Carlberg
 • Grundad: 1778
 • Stil: Nyklassicism
 • Material: Trä
 • Ägare: Mölndals kommun
 • Läs mer: Du hittar mer information på slottets webbplats.

Visningar och aktiviteter

 • Guidade visningar: Visningar på cirka 45 min ges på svenska och bokas på slottets webbplats.
 • Aktiviteter för barn: Lekplats vid Lantgården, barnmeny och möjlighet att boka lokal för barnkalas.
 • Evenemang: Många olika evenemang anordnas, såsom föredrag, utställningar, catwalk, yoga etc. Se slottets evenemangskalender.

Service och praktisk info

 • Öppettider: Parken håller öppet året om. För öppettider i restaurang, butik etc. se slottets egen webbplats.
 • Priser: Att besöka parken är gratis. Guidad visning kostar 175 kr/vuxen och är gratis för barn (2021). För övriga aktiviteter och uppdaterade priser, se slottets webbplats.
 • Matservering: Kaffehus och Krog med mat lagad på ekologiska råvaror.
 • Butik: Liten presentbutik med ekologisk profil.

Historia vid Gunnebo slott och trädgårdar

 • 1200-talet: Namnet Gunnebo förekom för första gången i en förteckning över kyrkans egendomar.

1700-talet

 • 1700-talet: På denna tid fanns en äldre gård på egendomen.
 • 1778: Handelsmannen John Hall köpte egendomen Gunnebo i Fässbergs socken för att låta uppföra ett sommarställe åt familjen. Stadsarkitekten i Göteborg, Carl Wilhelm Carlberg, fick i uppdrag att rita byggnader och trädgård. Han hade nyligen rest i Europa och var inspirerad av nyklassicistiska strömningar och framför allt av renässansarkitekten Andrea Palladios italienska villor.
 • 1796: Den första middagen arrangerades i villan. Familjen hade därefter besök av dåtidens viktiga personer, i form av kungligheter, konstnärer och politiker.

1800-talet

 • 1802: John Hall avled och hans son, John Hall den yngre, tog över familjens företag och fastigheter. Dottern Christina var gift med greve Claes Adam Wachtmeister af Johannishus.
 • 1807: John Hall den yngre var konstnärligt begåvad men hade inte faderns sinne för affärer, vilket ledde till att det hallsta handelshuset sattes i konkurs. Åratal av förfall följde.
 • 1830: Johan Hall den yngre avled i fattigdom. Han liv skildras i en skönlitterär bok av Sophie Elkan från 1899.
 • 1832: Egendomen såldes på auktion, och var då i dåligt skick.
 • Senare delen av 1800-talet: Flera ägarskiften skedde och egendomen beboddes bland annat av friherreparet Carl och Hilda Sparre.

1900-talet

 • 1949: Efter Hilda Sparres död köptes Gunnebo av Mölndals stad.
 • 1949-1952: Slottet renoverades med hjälp av inventarieförteckningar och bevarade originalritningar.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev