Meny Stäng

Weekend i Göteborg – norska Hannahs bästa tips

Annons

Gästskribent: Hannah Lates

Vi hade en fantastisk weekend i Göteborg i samarbete med Göteborg & Co! I detta blogginlägg kommer jag berätta om vad vi gjorde och ge några bra tips för vad du kan göra på din nästa Göteborgsresa.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Tågresan

Resan började med en tågresa från Oslo S klockan 10, och vi anlände till Göteborg klockan 14. Tåget var en bekväm arbetsplats.

Hôtel Eggers

När vi kom till Göteborg checkade vi in ​​på Hôtel Eggers som ligger tvärs över gatan från tågstationen. Det var väldigt bekvämt på en weekendresa att vara så nära stationen.

Hôtel Eggers har ett utmärkt läge för både affärs- och fritidsresenärer. Hotellet är från 1859 och är ett av Göteborgs mest traditionella hotell. Den ärevördiga interiören speglar hotellets historia. Med riktiga mattor på golven samt stuckatur och kristallkronor i taket erbjuder Hôtel Eggers en miljö som sticker ut.

Här ser du rummet och det härliga badet i vårt rum på Hôtel Eggers. Nedan från den goda frukostbuffén.

Hotellet har ett 70-tal olika och individuellt inredda hotellrum med hög standard. Vissa rum är större och lyxigare, andra lite mindre och mer intima. Rummen ligger antingen mot den myllrande folkmassan på Drottningtorget eller mot hotellets egen innergård, med en lugn atmosfär mitt i stan.

Weekend i Göteborg - hotel Eggers

Fika på Bar Centro

Efter incheckningen tog vi en fika på Bar Centro som ligger fem minuters promenad från Hôtel Eggers. Bar Centro är en populär kaffebar mitt i centrum med fantastisk espresso på Kyrkogatan i Göteborg. Här satt vi ute i solen och njöt av en utsökt lunch och fika.

Weekend i Göteborg - Bar centro

Let´s boat

Klockan 16.00 tog vi en tur med Let’s Boat. Detta var en favoritaktivitet i Göteborg, och jag rekommenderar den starkt. Här kan du styra din egen elbåt genom vackra Göteborgs historiska kanaler. Med Let’s Boat elbåtar upptäcker du vackra Göteborg från vattnet.

Det krävs inget körkort för att hyra båten och man kan vara så många som upp till 12 personer åt gången. Gå som par, familj, vänner eller upptäck Göteborg på egen hand. Drycker och snacks är tillåtna på resan.

Trädgårdsföreningen

Efter båtturen besökte vi Trädgårdsföreningen. Trädgårdsföreningen ligger bara två minuters promenad från Hôtel Eggers, och är en av Europas bäst bevarade parker från 1800-talet. Det finns tusentals rosor, dekorativa tapetgrupper och frodiga skogar. Det magnifika glaspalatset Palmhuset från 1878 rymmer exotiska växter i ett behagligt medelhavsklimat.

I över 170 år har Trädgårdsföreningen varit stadens hjärta, och en plats för avkoppling. Trädgårdsföreningen förklarades som den första parken i Sverige 1992 som byggnadsminne enligt kulturminneslagen och den har även en stjärna i Michelin Green Guide. Det är fri entré till Trädgårdsföreningen och Palmhuset.

WIFI.se

Restaurang Vilda

Klockan 18:30 åt vi en fantastisk 7-rätters avsmakningsmeny på nyöppnade hållbara Vilda Restaurang. Menyn var sammansatt av säsongsbetonade råvaror. Den hämtade inspiration från skogen och den nordiska naturen med bland annat gott pinnbröd, nässlor, pilgrimsmusslor, löjrom, rådjur och rabarber. Vi valde ett drinkpaket utan alkohol med goda hemgjorda juicer på blåbär, nässlor, rabarber och rosor.

Det var en underbar matupplevelse, både smakkombinationerna och hur maten presenterades. I restaurangens vinbar kan du slå dig ner och njuta av vin från småskaliga producenter och beställa mindre rätter. På Vilda blandas vinflaskorna med blommor från närområdet, plockade av restaurangens ägare Camilla Simonsson. På vintern säljs torkade blommor.

Göteborgs konstmuseum

Lördag morgon tog vi spårvagnen till Göteborgs konstmuseum. Konstsamlingen är en av Nordeuropas främsta med betydande verk inom såväl nordisk som internationell konst.

Bland samlingarna hittar du unika verk av Albert Edelfelt, Ernst Josephson, Carl Larsson, Bruno Liljefors, Edvard Munch, Anders Zorn, Rembrandt, Rubens, Monet, Picasso och Chagall med flera. Museet erbjuder även aktuella utställningar, familjeaktiviteter, föreläsningar, workshops och guidade turer.

I entréområdet finns en mysig museibutik och en restaurang. Du kan också ta del av utbudet hemifrån genom museets digitala museum Digiseum. Där hittar du filmade introduktioner till utställningar, reflektioner i samlingen, intressanta berättelser och andra tips. Göteborgs konstmuseum har tre stjärnor i Michelin Green Guide.

Lunch på Kafé Magasinet

Vi gillade den goda pizzan, färskpressad apelsinjuice och havrelatten vi serverade på Kafé Magasinet. Kafé Magasinet i Auktionsverkets tidigare lokaler serverar allt från kaffe och frukost till pizza och vin under sina generösa öppettider. Kafé Magasinet är KRAV-certifierat, deras espressokaffe är rättvisemärkt och ekologiskt, liksom en stor del av caféets matutbud.

Upptäck Haga

Efter lunch strosade vi runt i den mysiga gamla stadsdelen Haga med sina små charmiga caféer och butiker. Haga är en av Göteborgs äldsta stadsdelar och namnet kommer från de hagmarker som fanns här på 1600-talet.

Idag är Hagas bilfria gator omgivna av små kaféer och butiker i de Göteborgstypiska landshövdingehusen. Haga ligger på bekvämt gångavstånd från centrum, men kommer du med spårvagn kan du kliva av antingen vid Hagakyrkan eller Järntorget. Huvudgatan heter Haga Nygata.

Shopping och fika går perfekt ihop, och Haga passar för den perfekta kombon. Shoppingutbudet är varierat, med allt från tvålaffären Tvåla & Tvaga till leksaksaffären Liten Karin och marsipantillverkaren Bräutigams med flera.

Det finns flera mysiga inredningsbutiker längs Haga Nygata, men du kan även köpa kläder, antikviteter, te, kryddor och olivolja. Kort och gott hittar du lite av varje, men butikerna är små och unika.

Utforska den Botaniska trädgården

Efter Haga tog vi spårvagnen till Botaniska trädgården, som är en av Europas största och främsta botaniska trädgårdar. Njut av underbara växter, örter, blommor och naturområden. Det finns cirka 16 000 arter i områden som Klippträdgården, Örtagården och Japandalen.

Här kan du njuta av växter och plantager i världsklass, men också bara slå dig ner och koppla av. Mer än en halv miljon människor besöker den botaniska trädgården varje år, vilket gör den till ett av Västsveriges populäraste resmål. I trädgården finns även café, butik och utställningar.

Ladda ner Botaniska trädgårdens app och låt dig guidas runt växter och planteringar. I appen finns tre olika guidade turer att ta del av – Botaniskt runt, Vandring i naturen och Hälsostigen. Under åren 2021 – 2026 kommer Botaniska att bygga nya växthus med besökscentrum.

Innan du lämnar den botaniska trädgården är ett tips att besöka trädgårdens butik och besökscenter. Här hittar du tillbehör, böcker med mera med växter, men även frön, lökar och växter att ta med hem till den egna trädgården. Här kan du också slå dig ner med en kopp kaffe och koppla av.

Middag på Ilse Grön krog

Middag åt vi på nyöppnade Ilse Grön krog, en vegetarisk bistro med influenser från kök över hela världen. Vi bjöds på bröd och en god Chévre-sallad till förrätt. Till huvudrätt beställde vi in ​​svamprisotto och en härlig twist på mac’n’cheese.

Restaurangens motto är att servera ”moffig” mat, certifierade naturviner och cocktails i trevlig miljö. De två grundarna av Artilleriet, en av Göteborgs mest kända och exklusiva inredningsbutiker, har fått fria händer att skapa restaurangens inredning som ger ett helt unikt utseende.

Efter middagen kan du besöka ölbaren O/O bar som ligger cirka fem minuter från Ilse. Alternativt kan du ta spårvagnen och besöka takbaren på Hotel Comfort.

Brunch på da Matteo & shopping

På söndagen gick vi först in i NK köpcentrum för att se butikerna. Efteråt besökte vi det hippa området och caféet da Matteo vid magasingatan. Da Matteo ligger cirka 10 minuters promenad från Hôtel Eggers. På da Matteo beställde vi mycket gott kaffe, en brunchtallrik och en typisk svensk kanelbulle. Det var så god mat och kaffe där!

Da Matteo är för många göteborgare synonymt med gott kaffe, utsökta pizzor, gott kaffe och solsken. Den lokala cafékedjan har flera lokaler i staden förutom det populära torget på Magasinsgatan.

Efter brunchen tittade vi i inredningsbutiken Artilleriet, vintagebutiker och coola, fristående klädbutiker i området kring da Matteo.

Sammantaget var vi otroligt nöjda med vår vistelse i Göteborg, och kommer gärna tillbaka för att utforska nya platser och Liseberg. Vid 14-tiden tog vi tåget tillbaka till Oslo på söndagseftermiddagen.

Hannah Lates

Följ Hannah här:

Norge

Hannah Lates

Hannah driver rese-instagramkontot @hannahlates. Hannah älskar att resa till nya, exotiska länder och prova ny mat på fritiden. Hittills har 30-åringen varit i 60 länder. Förutom att jobba med sin egen rese-Instagram jobbar Hannah med marknadsföring, sociala varumärken och nyhetsbrev inom detaljhandeln. Hannah gillar att komma i kontakt med nya människor och kulturer, och inspireras av alla intryck hon får av att resa och uppleva nya platser.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev