Meny Stäng

Öckerööarna – med husbil i Göteborgs skärgård

Annons

Öckerööarna i Göteborgs skärgård består av ett tiotal öar, varav fyra är förbunda med varandra med broar: Fotö, Öckerö, Hönö och Hälsö. Vi tog färja hit med vår husbil och spenderade två nätter i en riktig idyll.

Öckerööarna i Göteborgs skärgård

Öckerööarna ligger på bekvämt avstånd från Göteborg och bjuder på en riktigt härlig miljö med vackra klippor, pittoreska fiskelägen och röda små stugor. Vi njöt verkligen av våra dagar här!

FREEDOMtravel på Öckerööarna i Göteborgs skärgård

Öckerööarna tillhör Göteborgs norra skärgård, eller Bohusläns södra skärgård, som området också kan kallas. Du tar dig hit med färja från Lilla Varholmens färjeterminal på Hisingen, eller med egen båt.

Färja till Öckerööarna i Göteborgs skärgård

Vi styrde husilen till Lilla Varholmens färjeterminal och var beredda på lång kö, eftersom det var högsäsong och vackert väder. Kö var det visserligen, men vi behövde inte vänta länge alls innan vi fick köra ombord. Sedan väntade en kort och fin överfart till ön Hönö.

Och visst är det fantastiskt ändå att denna typ av bilfärjor vanligtvis är gratis i Sverige? Så är det ju ofta inte utomlands!

Fotö med husbil

Vi styrde direkt kosan till Fotö, som är den sydligaste av de sammanbundna öarna. Här möttes vi av en fantastiskt fin miljö med klippor och båtar.

På Fotö finns en ställplats för husbilar, som enligt oss är en av de finaste på Öckerööarna. Här står husbilarna nämligen fantastiskt fint i hamnen, i vissa fall direkt vid klipporna och med utsikt över havet.

Vi trodde först att det var fullt, men det visade sig att ställplatsen var större än vad vi först såg. När vi körde runt ett hörn uppenbarade sig fler platser, och där kunde vi parkera FREEDOM för 200 kronor/dygnet. I priset ingår el, toaletter, duschar och möjlighet att tömma och fylla tankar.

Även tvättmaskiner finns, men för att kunna använda dem måste man ha tio-kronor. Kom bara ihåg att inte betala före klockan tolv – biljetten gäller nämligen från 12-12.

Fotö hamn är också fantastiskt mysig, och här hittar du bland annat Boa Café, där du kan köpa glass och bakverk.

Hönö med husbil

Under vår sista dag på Öckerööarna körde vi runt på de fyra sammanbundna öarna för att se oss omkring. Från Fotö kommer man först till Hönö, som också bjuder på en fantastiskt charmig miljö. Här kan man hänga i Hönö Klåva, som är den centrala punkten med butiker, restauranger och utflyktsbåtar.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Om du vill ha lite mer aktiv semester kan du cykla runt ön, följa med på en båttur till Vinga (där Evert Taube växte upp), hänga med på en fiskeupplevelse till havs eller kanske besöka Fiskemuseet.

Öckerööarna - Hönö

I Hönö Klåva hamn finns en stor ställplats för husbilar, med el och annan service.

Ställplats i Hönö Klåva hamn

Dessutom finns en stor ställplats i Hönö Röds hamn, längre norrut på ön. Även här finns el och annan service.

Ställplats i Hönö Röds hamn

Öckerö med husbil

Från Hönö fortsatte vi till Öckerö. Här spanade vi in Öckerö hamn, där det också finns en stor ställplats. Faktum är att man känner sig välkommen med husbil på Öckerööarna. Även om det är populärt och kan bli väldigt många husbilar så är chanserna att hitta en plats ändå relativt goda, eftersom det finns så många stora ställplatser.

Öckerööarna - Öckerö

Hälsö med husbil

Slutligen åkte vi ut på Hälsö, som utöver Fotö blev en favorit för oss. Så otroligt fint och charmigt här ute! Här finns också en ställplats för husbilar, i Hälsö hamn. Denna är kanske lite mindre, men man står väldigt fint med utsikt över vattnet, och service finns.

Alldeles i närheten finns ytterligare en ställplats, vid Öckerö båtsällskap. Också här står man fint vid vattnet, och el och service finns.

Öckerööarna - Öckerö båtsällskap

Summa summarum kan vi säga att vi upplevde Öckerööarna som ett fint resmål med husbil, men självklart kan du resa hit på andra sätt också.

Öckerööarna - Öckerö båtsällskap

Fler öar i Göteborgs skärgård

Det finns många öar att upptäcka i Göteborgs skärgård. Förutom de fyra öar vi besökte inkluderar Öckerööarna ytterligare ett antal öar. Du kan till exempel besöka Björkö, med färja från Lilla Varholmens färjeterminal samt Källö-Knippla, Hyppeln och Rörö, med färja från Hälsö.

Dessutom finns en lång röd öar i Göteborgs södra skärgård. Dessa öar är helt bilfria och nås året om via Styrsöbolagets båtar från Saltholmens färjeterminal eller Stenpiren i city.

Öckerööarna i Göteborgs skärgård

Mer att se och göra i närheten

Förutom alla skärgårdsöar så har du förstås härliga Göteborg alldeles i närheten. Strax utanför Göteborg hittar du en del andra intressanta sevärdheter, såsom Älvsborgs fästning, Bohus fästning samt Gunnebo slott och trädgårdar.

Alla våra bästa tips om semester i Bohuslän

Har du besökt Öckerööarna?

Har du besökt Öckerööarna i Göteborgs skärgård, med husbil eller kanske på annat sätt? Hur var din upplevelse?

Fakta om Öckerööarna i Göteborgs skärgård

 • Landskap: Bohuslän
 • Län: Västra Götalands län
 • Kommun: Öckerö kommun
 • Namn: Kan även kallas Göteborgs norra skärgård eller Bohusläns södra skärgård.
 • Folkmängd: Cirka 13 000 i kommunen (2022). Fotö: cirka 600, Hönö: cirka 9000, Öckerö: cirka 3500, Hälsö: Cirka 600.
 • Öar: Björkö, Fotö, Grötö, Hyppeln, Hälsö, Hönö, Kalvsund, Källö-Knippla, Rörö, Öckerö samt Hisingen
 • Läs mer: Du hittar mer info på Västsveriges webbplats.

fakta om Göteborgs södra skärgård

 • Landskap: Västergötland
 • Kommun: Göteborgs kommun
 • Namn: Kan även kallas Öckerö-öarna eller Bohusläns södra skärgård.
 • Öar: Asperö, Brännö, Donsö, Galterö, Knarrholmen, Kårholmen, Källö
 • Känsö, Köpstadsö, Rivö, Sillfarsholmen (Aeolusön), Sjumansholmen, Lilla Förö/Stora Förö, Stora Mosskullen, Styrsö, Tistlarna, Valö, Vargö, Vinga, Vrångö
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev