Meny Stäng

Att göra i Grebbestad – 12 tips till ostronens mecka

Annons

Vad kan man se och göra i Grebbestad? Denna charmiga västkustort bjuder på en idyll med båtturer, fiske och skaldjur, men också på historiska sevärdheter. Här hittar du våra bästa tips på sevärdheter och upplevelser i Grebbestad med omnejd.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Grebbestad i Bohuslän

I Grebbestad har sjöfart och fiske länge varit viktigt. Idag fiskas bland annat räkor, kräftor och hummer, men det Grebbestad är mest känt för är vilda ostron. Inte mindre än 90 procent av Sveriges ostronproduktion kommer från Grebbestad! Här bildades också 2004 den ideella föreningen Ostronakademien, som arbetar för att öka kunskapen och intresset för det svenska ostronet ostrea edulis.

Göra i Grebbestad

Grebbestad ligger i Tanums kommun i Bohuslän, knappt fyra mil söder om Strömstad.

Vad kan man se och göra i Grebbestad?

Vad kan man då se och göra i Grebbestad? Faktum är att det finns en hel del att se och uppleva, oavsett om du gillar historia, kultur eller härliga naturupplevelser. Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Ät på restauranger med havsutsikt

Grebbestad bjuder på en fantastiskt härlig atmosfär, med ett helt gäng restauranger som ligger nere vid vattnet. Nu tog vi våra foton en lite lätt gråmulen och regnig höstdag, men det är lätt att tänka sig att stämningen är på topp här när solen skiner.

Du hittar till exempel Grebys fisk- och skaldjursrestaurang, Q-Skär restaurang och bar, Restaurang Telegrafen samt Madvraget på nedre däck i M/S Donalda.

Göra i Grebbestad - restauranger

2. Handla fisk och skaldjur

Vill du hellre handla själv och laga på egen hand? Kanske reser du liksom vi med husbil? Då kan det ju passa perfekt att handla med sig lite godsaker och duka upp i husbilen. På Grebbestad Fiskhandel hittade vi allt möjligt gott!

Göra i Grebbestad - fisk och skaldjur

3. Åk på hummer- eller ostronsafari

Hummerfisket startar den första måndagen efter den 20 september, och är en stor grej i Grebbestad. Om du själv vill uppleva fisket kan du boka in dig på ”hummersafari”, till exempel via Everts sjöbod.

Grebbestad är också centrum för Sveriges produktion av vilda ostron och varje år, den första lördagen i september, arrangeras ”Ostronets dag”. Även andra tider kan man boka ostronaktiviteter, såsom ostronweekend och ostrondyk med Bröderna Klemming, eller ostronsafari och ostronprovning via Everts sjöbod.

Göra i Grebbestad - fiskebåtar

4. Åk på båttur med M/S Donalda

Det absolut bästa som vi själva valde att göra i Grebbestad var att hänga med på en båttur med M/S Donalda. På somrarna kan man följa med på guidad skärgårdstur/sälsafari eller på tur till Väderöarna.

När vi var här, på hösten, gick det fortfarande guidade turer en gång i veckan. Den fina båten kan dessutom bokas för fisketurer, och på vintern förvandlas nedre däck till en mysig liten restaurang.

WIFI.se

5. Paddla kajak

Att paddla kajak i den vackra skärgården runt Grebbestad kan vara en fantastisk upplevelse. Vill du ge dig ut på paddeläventyr, men saknar egen kajak, kan du boka turer via ”Nautopp Kajakcenter” eller ”Skärgårdsidyllen Kayak & Outdoor”.

Göra i Grebbestad

6. Bada

Att bada är en populär sak att göra i Grebbestad på sommaren. Här är några badplatser som du hittar i området:

 • Badplats Edsvik, 4 kilometer nordväst om Grebbestad, på väg mot Havstenssund.
 • Badplats Grebbestad, vid den södra infarten till orten.
 • Badplats Grönemad, strax nordväst om Grebbestad.
 • Badplats Tanumstrand, 2 kilometer söder om Grebbestad.
Göra i Grebbestad - badstrand

7. Gå på klippor vid Munkkyrkan

Munkkyrkan är en tunnelliknande grotta, som ligger vid havet strax norr om Grönemad, som i sin tur ligger strax norr om centrala Grebbestad. Vi tog husbilen hit och promenerade bort över klipporna, medan regnet tilltog mer och mer … Vi blev rejält blöta, men ändå ville vi inte ge upp. På vägen mot grottan såg vi också ett stort klippblock som brukar kallas ”altarstenen”.

Till slut hittade vi fram till grottan, som är cirka 11-12 meter djup och har bildats under istiden. Grottan är fascinerande, liksom de övriga klippformationerna. En fantastiskt vacker plats att besöka!

8. Vandra i Tjurpannans naturreservat

Om du gillar natur kommer du också tycka om Tjurpannans naturreservat. Det här naturområdet ligger vid havet, strax norr om Grebbestad. Miljön är fantastiskt vacker med kala klippor och en liten naturhamn. Flera vandringsleder går runt området.

9. Besök Greby gravfält

Greby gravfält är det allra största gravfältet i Bohuslän, och är en fascinerande plats med massor av gamla gravhögar. Här finns mer än 180 synliga gravar, men man tror att det verkliga antalet är betydligt större. Enligt legenden är det stupade skotska krigare som ligger begravda i högarna.

Gravarna är daterade till runt år 400-500 efter Kristus. Elva av dem undersöktes år 1873, och man upptäckte då att de döda hade kremerats och begravts tillsammans med enkla personliga tillhörigheter.

10. Se labyrinten i Ulmekärr

I Ulmekärr, strax norr om centrala Grebbestad, finns en märklig labyrint. Troligtvis byggdes labyrinten redan på järnåldern, kanske för att användas i en fruktbarhetsritual.

Labyrinten i Ulmekärr

11. Upptäck Unesco-arvet Tanums hällristningar

Inte långt från Grebbestad hittar du ett Unesco världsarv i form av Tanums hällristningar. I området finns över 10 000 bilder, som alla knackades in på Bronsåldern. Bilderna berättar om en tid långt före oss, och det är fascinerande att kika på de olika bilderna och fundera över vad våra förfäder ville berätta.

Fyra platser är iordninggjorda med parkeringsplatser och skyltar: Litsleby, Aspeberget, Vitlycke och Fossum. Dessutom är det intressant att besöka Vitlycke museum, där man kan lära sig ännu mer om bronsålderns människor.

12. Semestra vid TanumStrand

TanumStrand är ett stort hotell och spa vid strandkanten, som vi passerade när vi var ute på båttur. Här kan man bo i hotell eller stuga och njuta av sånt som bastu, bad, spa, träning och restaurangbesök.

Göra i Grebbestad - Tanumstrand

Mer att göra i Grebbestad för dig som gillar kultur och historia

Det finns förstås mer att se och göra i Grebbestad, utöver det vi beskrivit ovan. Här är ytterligare några tips för dig som gillar kultur och historia:

 • Evert Taube-statyn av Willy Gordon påminner om att Evert Taube spenderade några månader i Grebbestad 1954.
 • Falkeröd erbjuder på somrarna café, glamping, konserter, yoga med mera. (Falkerödsvägen 8)
 • Ludesten gånggrift är en meglitgrav, som består av stora stenblock. (Ridskolan, Tanumshede)
 • Säm gånggrift är en annan megalitgrav i området. (Skäggeröd 18)
Göra i Grebbestad

Mer att göra i Grebbestad för dig som gillar natur

Trivs du bäst i naturen? Då hittar du ännu fler tips på saker att se och göra i Grebbestad här, som kan passa för dig.

 • Bohusleden startar på gränsen till Halland och går genom Bohuslän upp till Strömstad. 
 • Dykning i Kosterhavet, Grebbestad/Fjällbacka skärgård och Väderöarna kan man göra med Bröderna Klemming. (Kräftvägen 8)
 • Everts sjöbod erbjuder fiske, ostronsafari, ostronprovning och boende nära havet. (Grönemadsvägen 61)
 • Falkeröd-Siljevi vandringsled utgår från Falkeröds Hembygdsgård i Grebbestad eller Siljevi idrottsplats.
Göra i Grebbestad

Mer att göra i Grebbestad med barn

Reser du med barn eller tonåringar? Då hittar du ännu fler tips på saker att göra i Grebbestad här.

 • Fiska krabbor är populärt bland nästan alla barn. Allt du behöver är en hink, en lina, en klädnypa och till exempel musslor som bete.
 • Lekplatser finns på flera platser: Parken, Rörvik och Strandvägen, samt lekplatsen ”Kuling” på Grebbestadsbryggan.
 • Ridning, i form av turridning och ridläger, arrangeras på Klockaregårdens hästverksamhet. (Präste-Säm 4, Tanumshede)
 • Sportshopen är Nordens största sportbutik, där du också hittar lekland, skateboardramper och annat för familjen. (Rörvik 1)
Göra i Grebbestad med barn
Lekplatsen Kuling på Grebbestadbryggan
Historisk plats rolig skylt
Bredvid lekplatsen Kuling hittade vi en intressant skylt …

Var kan man bo i Grebbestad, eller stå med husbilen?

Det finns förstås många olika boendealternativ i Grebbestad, exempelvis på TanumStrand eller i Villa Rosenhill B&B. Om du vill bo på camping – i pensionat, stuga eller i egen husbil/husvagn – kan du ta in på camping GrebbestadFjorden.

Om du vill stå med husbil på ställplats finns också några alternativ. Under sommarsäsongen kan man stå på Naturställplats Grebbestad, som har ett bra läge nära campingen. Ett annat förslag är Sportshopen ställplats, som har öppet året om.

Sportshopen ställplats

Mer att se och göra i närheten

I samband med att du besöker Grebbestad kan du förstås också passa på att uppleva mer av västkusten. Om du reser norrut kan vi tipsa om fina Strömstad och härliga Kosteröarna. Om du istället åker söderut kan du besöka charmiga platser som Fjällbacka, Hamburgsund och Hunnebostrand.

Alla våra bästa tips om semester i Bohuslän

Fler förslag på saker att göra i Grebbestad?

Har du varit i Grebbestad? Hur var din upplevelse? Har du kanske några fler bra tips på vad man kan se och göra i Grebbestad?

Fakta om Grebbestad

 • Landskap: Bohuslän
 • Län: Västra Götalands län
 • Kommun: Tanum
 • Invånare: Drygt 1900 (2020)
 • Namn: Grebbestad betyder Grebys stad, där stad i det här fallet avser båtplats, med andra ord ”båtplatsen vid gården Greby”. Greby kommer i sin tur av grjotby, bildat av fornnordiska ordet för stenig mark.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev