Meny Stäng

Ramsvikslandet i Bohuslän – vandring i ”klippornas rike”

Annons

Ramsvikslandet är ett naturreservat på västkusten som fått smeknamnet ”Klippornas rike”. Och nog är det ett rike fyllt av klippor alltid! Om du uppskattar vacker och kustnära natur är detta en plats för dig!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Ramsvikslandet

Ramsvikslandet är en del av Sotenäset och var en halvö fram till 1930-talet, då man grävde ut Sotekanalen. Ramsvikslandet blev därmed en ö, som idag är förbunden med fastlandet med en svängbro.

Vi tog oss till Ramsvikslandet med vår husbil, där vi gick en vandringsled och spanade in vikingakungen Tryggves mäktiga grav.

Kung Tryggves grav på Ramsvikslandet
Vid Kung Tryggves grav på Tryggö, Ramsvikslandet

Ramsvikslandet ligger mellan Smögen och Hunnebostrand, i Bohuslän på den svenska västkusten.

Att ta sig till Ramsvikslandet – över Sotekanalen

Eftersom vi tog oss till Ramsvikslandet med vår husbil var vi tvungna att korsa Sotekanalen. Detta gör man via en liten svängbro, som ideligen måste öppnas för att släppa förbi alla segelbåtar med höga master. Charmigt!

Sotekanalen

På andra sidan bron kan man välja att köra höger eller vänster, beroende på vart man ska. För oss blev det höger ena dagen och vänster andra dagen …

Ramsvikslandet

Ramsvik stugby & camping

Första dagen körde vi förbi Ramsvik stugby & camping, som ligger fint vid vattnet. ”Fullt” stod det på en skylt innan vi ens kom fram, så vi visste att vi inte skulle kunna övernatta där. I naturreservatet får man heller inte stå på parkeringarna nattetid, så vi var förberedda på endast en dagstur.

Ramsvik stugby & camping

Bredvid campingen ligger för övrigt en väldigt fin badplats, med sandstrand, klippbad och brygga.

Vandring på Ramsvikslandet – leder och sevärdheter

Förutom att många åker till Ramsvikslandet för att campa eller bada, så åker också många hit för att vandra. Här hittar du några av lederna:

 • Kuststigen, Soteleden, blå markering, 14,5 km
 • Vita leden, vit markering, 4 km (Start vid Ramsvik camping & stugby)
 • Röda leden, röd markering, 1,8 km (Start vid Ramsvik camping & stugby)
 • Södra Ramsviksleden, gul markering, 8,2 km (Start vid Grosshamn, Fykan, Haby)
 • Tryggö, grön markering, 2 km (Start vid Nötö)

Om man vill finns det också några olika sevärdheter att spana in längs lederna. Bland annat finns två grottor (grottan vid Öberg Tånge och grottan på Tryggö), en lång rad jättegrytor, olika spår från inlandsisen samt, förstås, Kung Tryggves grav. Dessutom kan man besöka platserna Grosshamn och Fykan.

Ljung

Vandring på Ramsvikslandet – vita leden

Vi valde att ta den vita leden vid Tångevik, som är fyra kilometer lång. Vi parkerade därför i närheten, och gav oss av.

Freedom husbil

Naturen här är verkligen fantastiskt vacker. De nakna klipporna gör att det är lite kargt, samtidigt som ljung och grönska mellan hällarna ger färg.

Ramsvikslandet - vita leden

Detta är en sådan typ av vandring som vi gillar. Naturen är omväxlande och vyerna dramatiska. Om man mot förmodan skulle få tråkigt finns det dessutom en frågesport längs med leden.

Eftersom det var både varmt och lunchtid när vi gav oss av såg vi till att packa med oss vatten och matsäck. Matsäcken blev av typen ”man tager vad man haver” – korvbröd med majonnäs och räkor. Det funkade!

När vi gått den vita leden lämnade vi faktiskt Ramsvikslandet, men redan nästa dag bestämde vi oss för att komma tillbaka. Vi ville nämligen se Kung Tryggves grav!

Vandring till Kung Tryggves grav

Nästa dag tog vi samma väg över svängbron över Sotekanalen, men efter kanalen körde vi vänster istället för höger. Vi körde sedan till parkeringen längst ner på Nötö.

Från parkeringen har man en fantastisk vy över kanalen, och det var många som bänkat sig för att se trafiken. Och en intensiv trafik var det! Ibland såg vi fem-sex båtar på samma gång.

Vandringen till Kung Tryggves grav är inte alls lång. Jag tror inte ens att det är en kilometer i enkel riktning, men däremot är turen lite spännande. Bland annat ska man ta sig över från Nötö till Tryggö vilket betyder att man, oftast i alla fall, behöver vada.

Vattenståndet kan vara olika högt, men ofta är det bara runt 15-20 cm djup. Det var alltså ganska enkelt att ta av sig skorna och ta sig över till andra sidan!

Vi måste också säga att det var mycket tydligt skyltat, och enkelt att hitta fram till Kung Tryggves grav. Men, vem var då Kung Tryggve?

Tryggve var en vikingakung, som var sonson till den omtalade Harald Hårfager. Kung Tryggve härskade över riket Viken, vilket motsvarade Bohuslän och en bit av Norge, och gav sig av till både Irland och Skottland på vikingatåg.

Den isländske författaren Snorre Sturlasson skrev på 1200-talet ner berättelsen om Kung Tryggves död, varför vi vet hur det kan ha gått till.

Både Tryggve och hans kusin, Kung Gudröd i grannriket Vestfold, hade fått sina fäder mördade av Erik Blodyx. År 963 sände Gudröd bud till Tryggve och frågade om de skulle dra på vikingatåg tillsammans. Gudröd hade dock helt andra planer. När Tryggve kom till mötesplatsen var ett bakhåll planerat, och Tryggve dödades av Gudröds män. Enligt sägnen begravdes han därefter i röset på Tryggö. Inte långt därefter födde hans fru Astrid en son – Olav Tryggvason – som blev en legendarisk kung över hela Norge.

Graven är mäktig, men ser egentligen mer ut som en grav från bronsåldern än en vikingagrav. När man gjorde arkeologiska utgrävningar hittade man heller ingenting som tydde på vikingatid, och därför avfärdades historierna om Kung Tryggve länge som just historier.

Kung Tryggves grav på Ramsvikslandet

Sedan dök det upp en man som under flera generationer haft en spjutspets från vikingatid i sin familjs ägo. Han berättade att denna plundrats från Kung Tryggves grav, och då visade det sig att historierna trots allt kunde stämma …

Efter att ha beundrat den imponerande graven blev det återigen lunch på klipporna. Det som är så bra med att äta ute i naturen är att även en enkel macka med ost och skinka smakar bra, eller vad tycker du?

Lunch i Ramsvikslandet

Video från Ramsvikslandet

Mer att se och göra i närheten

Från Ramsvikslandet har du nära till Smögen, Kungshamn och ön Malmön. Det är också nära till Hunnebostrand och Hamburgsund. Med andra ord finns det massor av västkustpärlor precis i närheten.

Alla våra bästa tips om semester i Bohuslän

Har du besökt Ramsvikslandet?

Har du besökt Ramsvikslandet? Hur var din upplevelse? Berätta gärna!

Fakta om Ramsvikslandet

 • Storlek: Cirka 2 729 hektar
 • Bildande: 2006
 • Kommun: Sotenäs
 • Förvaltare: Västkuststiftelsen
 • Kanal: Sotenäskanalen
 • Värt att veta: Området ingår i EU:s ekologiska nätverk av skyddade områden, Natura 2000.
 • Mer info: Du kan läsa mer på områdets webbplats.

Djur och natur

 • Natur: Klippor, ljunghedar, fukthedar, mindre våtmarker, ängar, lövdungar och småskaligt odlingslandskap.
 • Bergarter: Röd bohusgranit med insprängda gångar av diabas, rombporfyr och pegmatit.
 • Spår av inlandsisen: Rundhällar, jättegrytor, isräfflor, skärtråg med mera.
 • Växter: Fetbladsväxter, strandvallmo, sandviol, småfingerört, vårfingerört, kustarun, salltåg, strandtrift, vildlin, knutnarv, nattviol, granspira, låsbräken, jungfru Maria nycklar, korallrot, gullviva, c´vippstarr, backlök, backsmörblomma, smultronklöver, olika gentianaarter med mera.
 • Fåglar: Vadarfåglar, stormfågel, havssula, tretåig mås, storskarv, lom, stormsvala, grålira, storlabb, alka, sjö-orre, alfågel, svärta, stenskvätta, skärpiplärka, sädesärla, hämpling, steglits, berglärka, snösparv, rödbena med flera.
 • Smådjur: Fjärilar, trollsländor, flicksländor, mindre bastardsvärmare med mera.

Service i Ramsvikslandet

 • Toaletter: Toalett finns i Tångevik, Grosshamn och Långetången.
 • Parkering: Parkeringsplatser finns på flera håll, mot betalning. Man betalar med app. Observera att man ej får parkera på natten, mellan 00:00 och 04:00.
 • Rastplatser: Rastplatser finns i anslutning till parkeringsplatserna.
 • Boende: Ramsvik stugby & camping samt Ramsviks övergård (stuga eller lägenhet med självhushåll).
 • Matservering: Restaurang, kiosk och mindre livsmedelsbutik vid Ramsvik stugby & camping.

Aktiviteter i Ramsvikslandet

 • Vandra: Det finns ett flertal slingor av olika längd, från 700 meter till 14,5 kilometer (Kuststigen, Soteleden).
 • Bada: Badplatser finns på flera ställen, bland annat vid Haby bukt och på Tryggö.
 • Sevärdheter: Sotekanalen, utsiktspunkten Sote Bonde, Kung Tryggves grav, grottan på Tryggö, jättegrytorna, röda granitklippor vid Öberg Tånge, grotta vid Öberg Tånge, Slussportstenen, Grosshamn, Fykan, 1700-talsstugan Mor Lenas stuga samt spår från inlandsisen.

Regler i Ramsvikslandet

I naturreservatet måste man följa vissa regler. Utöver allmänna lagar är det förbjudet att:

 • göra upp eld annat än på anvisad plats
 • framföra motordrivet fordon annat än på anvisade vägar
 • ställa upp husvagn eller husbil
 • medföra okopplad hund
 • tälta på andra platser än de som förvaltaren anvisat och iordningställt och då högst två dygn (för närvarande finns ingen anvisad plats)
 • förtöja i naturhamn längre än tre dygn
 • parkera motordrivet fordon, husvagn eller liknande utanför anvisade parkeringsplatser. På de anvisade parkeringsplatserna får inte parkering och uppställning av husvagn, husbil eller liknande ske mellan kl. 00.00 och 04.00.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev