Meny Stäng

Hamburgsund – Västkustcharm och skaldjursfrossa

Annons

Hamburgsund är en mysig liten ort på Västkusten, med höga klippor, båtar, röda stugor och ett överflöd av fisk och skaldjur. Här kan man hänga på uteserveringar, bada, göra båtturer, ägna sig åt krabbrace eller frossa i havets läckerheter.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Hamburgsund på Västkusten

Till Hamburgsund kommer man förmodligen för att man gillar att vara vid havet, eller vid ”bästkusten” som de initierade gärna kallar Västkusten. Söder om Hamburgsund ligger orter som Smögen, Kungshamn och Hunnebostrand, och norr om hittar man exempelvis Fjällbacka och Grebbestad. Man befinner sig med andra ord mitt i idyllen!

Hamburgsund ligger knappt 3 mil norr om Kungshamn, knappt 13 mil norr om Göteborg och drygt 5,5 mil söder om Strömstad.

Till Hamburgsund på Västkusten

Vi reser denna sommar med husbil i Sverige. Vi började med att följa Göta kanal, och därefter fortsatte vi att följa Trollhätte kanal och Göta älv. Vårt sista stopp längs älven blev Bohus fästning i Kungälv. Vi hade först tänkt fortsätta till Göteborg, men när vi fick höra att några i den närmsta familjen hyrt hus i Hamburgsund ändrade vi resväg. Det är ju det som är så bra med husbil, att man kan ändra om sina planer när som helst!

Vägen till Hamburgsund

Se och göra i Hamburgsund

Hamburgsund är en utpräglad semesterort vid Västkusten, där man kan sola och bada, göra båtturer och hänga på caféer och restauranger med utsikt över vattnet. Vi såg bland annat mycket folk på uteserveringen vid Hjalmars bar & brygga.

Hamburgsund

Det finns flera olika badplatser, och man vill vara mer aktiv kan man paddla kajak i skärgården, boka fisketurer, dyka vid Väderöarna eller vandra i Valön naturreservat.

Hamburgsund

Vi har också hört att barnen gillar att ha så kallat ”krabbrace”, då olika krabbor tävlar om att komma först fram. För egen del nöjde vi oss med att promenera längs vattnet. Vilken fantastiskt idyllisk miljö!

Hamburgsund

Hamburgö

Strax utanför Hamburgsund ligger ön Hamburgö, som i nord-sydlig riktning är nästan 5 kilometer lång. Mellan fastlandet och ön går ett 130 meter brett och slingrande sund som kallas Hamburgsundsleden. Om man inte har egen båt kan man ta sig över sundet och till ön med linfärja som är gratis.

Ta dig över och bada på ”Boviken” eller badplats ”Vänd igen”. Gå en liten rundslinga på 2,5 km som kallas Bergaleden och njut av västkusten.

Linfärja till Hamburgö

Boende i Hamburgsund

I Hamburgsund finns bland annat gästhamn och vandrarhem, och man kan också bo på Rörviks familjecamping. Peters son Robin och hans fru Alexandra hade hyrt ett hus via Booking.com, tillsammans med Peters brorsdotter Dessi och hennes man Lasse. När vi trängde ihop bilarna ordentligt framför ytterdörren fick också vår husbil plats!

Hyra hus i Hamburgsund

Skaldjursfest

Vi tog oss alla ner till centrum och handlade i fiskbutiken vid hamnen. Alla handlade vad de ville ha, och så placerade vi ut allt på bordet.

Skaldjurfest i Hamburgsund

Det blev en lyxig blandning av räkor, havskräftor, hummer, krabba och ostron. Dessutom blev det bröd, ostar och ostpajer … Vilken fest!

Förutom att vi åt god mat så var det ju fantastiskt roligt att träffas. Vi hade alla mycket att prata om och det blev en relativt sen kväll, innan det nästa dag var dags för oss att fortsätta vår husbilsresa.

Skaldjursfest i Hamburgsund

Hällristningarna i Torsbo

Torsbo hällristningsområde, som ligger nära Hamburgsund är riktigt spännande att se! Här finns bland annat massor av skepp, varav det största är hela 4,5 meter långt. Det finns minst 10 stora hällar där man en gång satt och ristade in mönster vid sjökanten som idag är 25 meter lägre.

Resans fortsättning

Vart fortsatte husbilsresan då? Från början hade vi tänkt att köra ner mot Göteborg, och fortsätta därifrån upp till Stockholm. Under resans gång blev vi dock ”bitna” av det här med kanaler, så vi bestämde oss för att ta ytterligare en kanal. Missa inte att följa det!

Husbilen Freedom i Hamburgsund

Se mer i närheten

I närheten av Hamburgsund finns massor av andra charmiga västkustorter som Fjällbacka, Hunnebostrand, Smögen och Kungshamn. Vi kan också tipsa om att besöka både Vänersborg och Trollhättan! Eller varför inte åka norrut mot Dalslands kanal och Bengtsfors?

Alla våra bästa tips om semester i Bohuslän

Har du varit i Hamburgsund?

Har du varit i Hamburgsund? Hur var din upplevelse?

Fakta om Hamburgsund

 • Kommun: Tanums kommun
 • Län: Västra Götalands län
 • Landskap: Bohuslän
 • Folkmängd: Cirka 700 (2019)
 • Namn: Namnet Hamburgsund kommer från ”Hornbora”, som betyder ”den hornförsedda” och syftar på Hamburgös utskjutande delar.
 • Läs mer: Du hittar mer information på ortens webbsida samt hos Västsverige.

Att göra i hamburgsund

 • Badplatser: Norra Ejde Pluret (barnvänligt med sandstrand och badbrygga) eller Bovikens badplats på Hamburgö (med hopptorn).
 • Naturupplevelser: Valö naturreservat med vandringsstigar, uthyrning av havskajaker, fisketurer och dykning vid naturreservatet Väderöarna.
 • Kulturupplevelser: Hornbore slottsruin samt konstskolan Gerlesborgsskolan har utställningar med mera.

Hamburgsunds historia

 • 1000-talet: På den här tiden fanns tingsplatsen för Viken vid den plats som kallas Hornborgs slott, strax söder om nuvarande Hamburgsund.
 • 1585: Hamburgsund omnämns som tullstation.
 • 1700-talet: Under en lång sillperiod (decennier då sillen går nära kusten) fanns ett flertal trankokerier i området.
 • 1800-talet: I början av 1800-talet var bebyggelsen begränsad, men när man började med fraktfart ökade befolkningen. Man fraktade trä och tegel från Norge, kok och koks från Göteborg och sten från Bohuslän. Dessutom etablerades flera stenindustrier i området.

Resa till hamburgsund

 • Bil: Ta E6:an söderifrån och sväng av på väg 163 mot Hamburgsund, eller ta väg 165 norrifrån.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev