Meny Stäng

Hällristningar i Tanum – ett Unesco världsarv

Hällristningar i Tanum ska det handla om idag. Sååå spännande! Tänk att våra förfäder satt och knackade in alla dessa bilder för att berätta om krig och fred, jordbruk, kärlek och föreställningar om världen. Inte konstigt att detta är ett Unesco världsarv!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Hällristningsområdet i Tanum

Hällristningsområdet i Tanum är ett världarvsområde med över 500 hällristningsplatser, som tillsammans innehåller tiotusentals bilder. Bilderna knackades in på Bronsåldern, mellan 1700 före Kristus och 500 före Kristus.

En del bilder är tydliga och relativt enkla att tolka. Andra är mer kluriga och får fantasin att skena iväg. Vad kan de ha menat egentligen, våra förfäder? Varför knackade de in just det där? Forskarna kan ha olika teorier, och även vi som besökare kan tillåta oss att gissa …

Hällristningar i Tanum

Hällristningarna – som inte ristades in utan knackades in – ligger idag en bit från havet. Eftersom vattnet stod högre förr, så låg de dock från början antagligen strax intill kusten, där människorna hade sina bostäder och båtar.

Hällristningsområdet i Tanum ligger i Tanums kommun i Bohuslän. Fyra av platserna är iordningställda med parkeringsplatser, gångvägar och skyltar: Litsleby, Aspeberget, Vitlycke och Fossum.

Hällristningarna i Tanum – på Unescos världsarvslista

Hällristningarna i Tanum upptogs år 1994 på Unescos världsarvslista. Världsarvskommitténs motivering lyder:

Tanums hällristningsområde är ett enastående exempel på bronsålderskonst av högsta kvalitet. Motivens variationsrikedom är ett unikt vittnesbörd om livet under europeisk bronsålder. Samspelet mellan den kontinuerliga bosättningen och markanvändningen, såsom den avspeglas i hällristningarna, gravfälten och landskapet gör Tanumsområdet till ett enastående exempel på kontinuerlig mänsklig bosättning under åtta tusen år.

Litsleby hällristningar

Vi började med att spana in hällristningarna i Litsleby. Här finns bland annat den stora ”Spjutguden”. Denna krigare är hela 2,3 meter hög och därmed ovanligt stor. Det är egentligen bara ”Skomakaren” i Brastad utanför Lysekil som kan mäta sig i storlek. ”Spjutguden” har ibland tolkat som en krigsgud – kanske en tidig version av Oden eller Tyr.

Alldeles i närheten av Litslebyhällen, om man följer en stig upp i skogen, hittar man Tegnebyhällen. Här finns en annan intressant ristning, i form av ”Ryttarstriden på Tegneby”. Det speciella med denna bild är att alla figurerna ingår i samma scen – ett slag med hästar och ryttare utrustade med spjut och sköldar.

Hällristningar i Tanum - ryttarstriden på Tegneby

Vid Litsleby hällristningar finns en parkering där vi stannade över natten. Här stod vi bra, och det finns även ett torrdass.

Ställplats i Tanum

Aspebergets hällristningar

Nästa ställe vi besökte var Aspebergets hällristningar. Här finns massor av bilder, som bland annat föreställer krigare, skepp, tjurar och andra djur.

Tjurarna är djupt huggna och därför tydliga, även om hällen skadats av vittring. Man kan också se hjortar och bönder som plöjer. Visst är bilderna fina?

WIFI.se
Hällristningar i Tanum - tjurar

En speciell och lite annorlunda bild visar en gubbe som håller upp en stor hand, ovanför vilken det finns fyra rader med sju gropar, plus en extra grop som klämts in emellan raderna.

Enligt informationsskylten är detta den mest svårtolkade bilden på hela hällen. Vi tycker dock absolut att detta ser ut som två snubbar som sparkar boll eller kula … Vad tycker du?

Hällristningar i Tanum

En av ristningarna visar en lång rad människor. Varför så många människor på en rad? Förr trodde man att det handlade om en procession eller en ritual. En annan tolkning idag är att det skulle handla om en rad med slavar. Vem vet?

Hällristningar i Tanum

Vitlyckehällen

Vitlyckehällen är en annan av hällristningarna i Tanum som är intressant att besöka. Här finns runt 500 enskilda bilder som föreställer allt från båtar till människor och djur.

Tre tätt placerade skepp är lite extra kända eftersom de sedan 2015 pryder den svenska 50-kronorssedeln. De fint inristade figurerna håller paddlar, yxa och en lur i sina händer.

Hällristningar i Tanum - Vitlycke

Hällens allra mest kända ristning är ”Brudparet”. Man tror att detta kan vara en bild av ett rituellt förhistoriskt bröllop. Mannen bredvid, som håller i en yxa, kanske är en rituell ledare som genomför ceremonin och välsignar paret med sin yxa.

Hällristningar i Tanum - Brudparet

En ristning som vi fastnade för, men inte hittade någon information om, var en man som ser ut att bli jagad av en jättelång orm. Huh, det ser läskigt ut!

Hällristningar i Tanum

Vitlycke Museum

Precis intill Vitlyckehällen ligger Vitlycke museum. Museet är helt gratis att besöka och berättar mer om hällristningarna i Tanum, och bronsålderns människor, på ett lättillgängligt och interaktivt sätt. Vi kan varmt rekommendera ett besök här!

Fossumristningen

Sist men inte minst tog vi oss till Fossumristningen. Även här är det trångt bland ristningarna, och du hittar till exempel bilder av skepp, människor, fotsulor, djur och skålgropar.

Fossumristningen

Vilka djur ser du på bilderna nedanför? Och vilka vapen använder människorna? Man kan fastna länge medan man tittar, gissar och funderar över hur livet tedde sig för så längesedan …

Strax intill den största hällen finns en mindre häll som kallas Balken. Hällristningarna här är omålade, och vi tyckte att det var svårt att urskilja dem. Den vackraste och mest kända är ”Solhästen”, som också fanns avbildad på Tanums hällristningsmuseum i Underslös, som vi dock inte besökte.

Liknande ”solhästar” finns inristade på bronsföremål, och tolkningen är att dessa drar solen över himlavalvet på dagen. På natten lämnar de över till nattskeppet som tar solen tillbaka till öster … Lite fint, eller hur?

Solhästen
En bild av Solhästen på Tanums hällristningsmuseum i Underslös

Film från hällristningarna i Tanum

Mer att se och göra i närheten

När du sett dig mätt på hällristningar i Tanum finns det förstås mer att upptäcka i närområden. Du kan till exempel besöka fina Fjällbacka och charmiga Grebbestad.

Alla våra bästa tips om semester i Bohuslän

Har du besökt hällristningarna i Tanum?

Har du besökt hällristningarna i Tanum? Gillar du att upptäcka den här typen av forntida historiska lämningar?

Fakta om hällristningarna i Tanum

  • Kommun: Tanums kommun
  • Län: Västra Götalands län
  • Landskap: Bohuslän
  • Ristningarnas ålder: Bronsåldern (1700 före Kristus – 500 före Kristus)
  • Världsarv sedan: 1994
  • Läs mer: Du hittar mer information på Vitlycke museum.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev