Meny Stäng

En härlig båttur med M/S Donalda i Grebbestad

Vilken härlig båttur med M/S Donalda i Grebbestad! När vi kom till Grebbestad hade vi inga planer alls, mer än att se oss omkring. Båtturen blev en överraskning som vi sent kommer glömma.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

M/S Donalda i Grebbestad

M/S Donalda i Grebbestad är ett före detta fiskefartyg, som under åren använts för fiske utmed Bohuskusten och i Nordsjön. På 1970-talet konverterades Donalda från fiskebåt till fritidsskepp och 1987 köptes hon av Thorsten Klevsäter, för att användas som turbåt. Några år senare träffade Thorsten sin fru Lisbeth, och sedan dess har det äkta paret jobbat tillsammans ombord.

Båttur med M/S Donalda

M/S Donalda ligger utmed kajen i Grebbestad, i Tanums kommun i Bohuslän. Men inget av detta har vi koll på när vi anländer till Grebbestad …

Ett härligt möte

Vi parkerar vår husbil på en central parkering och tar ut våra elscootrar för att se oss omkring i Grebbestad. Då och då stannar vi för att fota charmiga hus, dramatiska klippor och fina fiskebåtar.

När vi kommer fram till M/S Donalda står en kvinna ombord, i full färd med att ordna med fiskeutrustningen. ”Är det ok om vi tar ett foto?”, frågar vi och berättar lite kort om vårt digitala resemagasin. Sedan kan vi inte sluta prata!

Thorsten och Lisbeth visar sig vara ett otroligt härligt och engagerat par, med massor av historier att berätta. Deras kärlek för M/S Donalda och livet till havs går det inte att ta miste på, och vi tackar glatt ja till att kliva ombord på den fina båten.

Ombord på M/S Donalda

På nedre däck driver paret vintertid en liten restaurang, med 28 platser. ”Ju ruggigare ute desto mysigare där inne”, berättar de. Lisbeth är den som lagar all mat och vi förstår att den är populär. Matlagningsintresset lyser igenom när Lisbeth berättar om sin matlagning, och när hon visar det stora kärlet där de kokar kräftor och hummer.

Hon är ändå lite orolig när vi vill fota i restaurangen. Det är nämligen inte iordninggjort för säsongen ännu. ”Kolla gärna på hemsidan”, säger hon. Vi som inte vet hur det ska se ut tycker redan nu att det är supermysigt. Lokalen är dessutom perfekt för att lyssna på Thorstens berättelse om sin senaste resa till Svalbard, dit han i somras styrde ett större fartyg genom ismassorna.

En härlig båttur med M/S Donalda

Sedan visar det sig att vi har en otrolig tur. Under högsäsong finns en turlista, och man kan hänga med på schemalagda turer nästan varje dag, antingen till Väderöarna eller på guidad skärgårdstur/sälsafari. Nu, under lågsäsong, går en allmän sightseeingtur en gång i veckan – och den är just på lördagar, då vi råkar kika förbi. Vi tackar genast ja till att följa med på en tur!

Det är ett litet gäng – vi och två andra sällskap – som är med på M/S Donalda denna mulna och lätt regniga eftermiddag i slutet av september. Fartyget kan ta upp till 100 passagerare, och på somrarna är det betydligt mer fullt. Redan samma kväll ska det bli mer folk för övrigt. Då är båten nämligen bokad av ett företag som ska ut och fiska.

Turen är lugn och rofylld, och trots det halvtråkiga vädret njuter vi i stora drag av utsikten och den friska havsluften.

WIFI.se

Thorsten står vid rodret och berättar samtidigt i mikrofon om alla platser vi passerar. Vi får till exempel veta att de små stugorna på bilden nedanför är gamla fiskebodar, där fiskarna förr förvarade sin utrustning för att skydda den mot väder, vind och vilda djur.

Fiskebodar

Vi får också veta allt möjligt annat. Lisbeth berättar till exempel hur det är att jobba så nära varandra under flera decennier. ”En blick är det enda som behövs”, berättar hon.

Turen tar 1,5 timme och går runt öar och skär i den närmaste skärgården. Om man vill kan man köpa kaffe, vin eller snacks ombord. Stämningen är gemytlig och jag tror att alla ombord känner likadant – att man är glad att man gett sig ut trots att det är höst och lite ruggigt.

Efter en fin tur är det sedan dags att styra in mot Grebbestad igen, och vi får se orten från en ny vinkel. Vi tackar Thorsten och Lisbeth för en härlig båttur med M/S Donalda och vi önskar dem ett varmt lycka till. Själva går vi mot … nya äventyr!

Var kan man bo eller stå med husbilen?

I Grebbestad finns olika hotell och vandrarhem, såsom Rosenhill B&B. Om du reser med husbil eller husvagn finns också en del olika alternativ. Nära centrum hittar du campingen GrebbestadFjorden samt ställplatsen Naturställplats Grebbestad (endast sommarsäsong). Lite längre bort ligger Sportshopen ställplats, som hade öppet när vi var här och där vi också stod en natt.

GrebbestadFjorden
Campingen GrebbestadFjorden

M/S Donalda och härliga båtturen på video

Mer att se och göra i närheten

Att bara strosa runt i Grebbestad är mysigt, och om du gillar natur kan vi rekommendera Munkkyrkan och Tjurpannan. I närheten kan du också besöka Fjällbacka och hällristningarna i Tanum.

Bohuslän
Våra bästa tips till semester i Bohuslän

Har du åkt på båttur med M/S Donalda?

Har du åkt på båttur med M/S Donalda? Gillar du båtturer? I så fall, vilken tid på året åker du helst?

Fakta om båtturer med M/S Donalda

  • Restaurang: Restaurang Madvraget ligger under däck och har plats för 28 gäster. Restaurangen har fullständiga rättigheter och använder närproducerade råvaror och närproducerat öl.
  • Turlista sommar: På sommaren arrangeras turer enligt turlista. Skärgårds/badtur till Väderöarna samt guidad skärgårdstur/sälsafari. Se fartygets webbplats för aktuell turlista.
  • Fisketurer: Charterturer med fiske för grupper arrangeras året om. Du kan till exempel fånga makrill, torsk, kolja eller vitling.
  • Charter och konferens: Konferenser, skolresor, högtidsdagar och andra evenemang kan arrangeras ombord.
  • Bröllop till havs: Bröllop kan arrangeras ombord och skräddarsys efter önskemål.
  • Läs mer: Du hittar mer information på fartygets webbplats.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev