Meny Stäng

Bohusläns museum i Uddevalla – ett intressant besök

Annons

Bohusläns museum i Uddevalla är ett riktigt fint museum, som berättar om områdets kultur och historia. Här kan man bland annat lära sig mer om hur det är att leva vid havet, och att leva i ett gränsland.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Bohusläns museum i Uddevalla

Att besöka Bohusläns museum är helt gratis och utställningarna är både fina och intressanta, så vi kan varmt rekommendera ett besök här!

Bohusläns museum i Uddevalla

Bohusläns museum ligger på Museigatan 1 i centrala Uddevalla.

Berättelser om Bohuslän – kustland, gränsland och Uddevalla genom tiderna

Bohusläns museum har fokus på kultur och historia i Bohuslän. De fasta utställningarna, som med tiden kommer bytas ut mot nya fasta utställningar, berättar bland annat om hur det är att leva vid kusten och i ett gränsområde. Havet har genom historien gett människorna mycket glädje, men också oro, sorg och hårt arbete.

Bohusläns museum i Uddevalla

Den utställning där vi fastnade längst var den som handlar om att leva i ett gränsområde. Här kan man ta del av massor av intressanta historier om hur människor genom historien fört krig, bedrivit handel över gränsen, smugglat eller kanske “drabbats” av kärleken.

Bohusläns museum i Uddevalla

Till exempel kunde vi läsa om norska Esther och svenska Hans, som under andra världskriget skildes åt av gränsen. Men de hande en plan! De gifte sig mitt i älven – hon stående på den norska sidan och han på den svenska – och när de väl var gifta kunde Esther laglydigt vandra in i sitt nya hemland.

Bohusläns museum i Uddevalla

Här finns också en liten utställning om Resandefolket, som även de påverkades av gränsen. Till exempel kunde vi läsa om Vilhelm Korsgård, som hade huset i Sverige och uthuset i Norge!

Resandefolkets historia

På samma våningsplan finns en stor utställning om Uddevallas historia. Denna utställning berättar till exempel om hur svenskarna på 1600-talet brände ner staden och senare tog makten. Den berättar också om olika upp- och nergångar i historien, som de rikliga sillperioderna och “de tre olyckorna” på 1800-talet – staden brann ner, sillperioden upphörde och staden drabbades av arbetslöshet.

Bohusläns museum i Uddevalla

Konst – Konsthallen, Johnsonhallen och Bernhardsonrummet

På Bohusläns museum finns också en hel del konst. Här hittar du Konsthallen med olika tillfälliga utställningar, Johnsonhallen – en konstsamling från 1600- till 1800-tal donerad av John Johnson – samt Bernhardsonrummet med folklivsmålningar från kusten av Carl Gustaf Bernhardson.

Johnsonhallen

Båtar i Båthallen

I museet finns dessutom en båthall med traditionella bruks- och fitidsbåtar från Bohuslän. Förutom att det är roligt att se de välskötta båtarna så luktar det härligt här!

Allmogebåtar

Tillfälliga utställningar på Bohusläns museum

Förutom de fasta utställningarna hittar du olika tillfälliga utställningar, dels i form av konst men också helt andra ämnen. Just nu (fram till den 30 oktober 2022) visas bland annat MOD – en utställning om kampen för kvinnlig rösträtt i Bohuslän. Denna utställning gillade vi verkligen! Mycket intressant och engagerande!

Bohusläns museum i Uddevalla

Var kan man bo eller stanna med husbilen?

Om du reser med husbil och vill spana in Bohusläns museum hittar du ett ställplats strax intill, på Museigatan 2. Andra alternativ är exempelvis Hafsten Resort & Camping eller ställplats på Rödön, Lindesnäs.

Ställplats i Uddevalla
Ställplats för husbilar och husvagnar, strax intill museet

Mer att se och göra i närheten

I samband med att du besöker Bohusläns museum vill du förstås uppleva resten av Uddevalla, inklusive fina omgivande naturområden. Du kan också ta dig ut till kusten för besök i Lysekil eller på Skaftö, eller kanske inåt landet för att upptäcka Trollhättan eller Vänersborg.

Alla våra bästa tips om semester i Bohuslän

Har du besökt Bohusläns museum?

Har du besökt Bohusläns museum i Uddevalla? Gillar du att gå på museer?

fakta om Bohusläns museum

 • Adress: Museigatan 1, Uddevalla
 • Mer info: Du hittar mer information på museets webbplats.

Öppettider och priser

 • Ordinarie öppettider: Måndag 10:00–16:00, tisdag till torsdag 10:00–20:00 samt fredag till söndag 10:00–16:00 (2022).
 • Avvikande öppettider: Öppettiderna avviker på helger såsom påsk, Valborg, Kristi himmelsfärd, pingst, midsommar, jul och nyår. Se museets webbplats för aktuella öppettider.
 • Priser: Fri entré till museet och alla utställningar om inte annat anges.

Service och praktisk info

 • Butik: Museibutik finns med hantverk, keramik och slöjd från lokala hantverkare. Butiken säljer också tvålar och badprodukter, med anknytning till Uddevallas historia som kurort.
 • Matservering: Restaurang Kajkanten serverar lunch och fika.

Visningar och aktiviteter

 • Aktiviteter: Olika aktiviteter anordnas, såsom föredrag, konserter, temadagar, vernissage, film eller guidad visning. Se museets kalendarium för info.
 • App: JOHNSON 2.0 är en interaktiv konstapp.
 • Aktiviteter för barn: Lekrummet välkomnar de minsta besökarna.
 • Konferens och event: Det är möjligt att arrangera konferens, mässa, möte, kalas, workshop, event eller utbildning i Bohusläns museums lokaler.

Tillgänglighet

 • Parkering: Parkering för personer med tillstånd finns vid museets entré mot museiparken.
 • Entré: Entrén har automatisk dörröppnare.
 • Tillgänglighet i lokal: Hiss finns till övervåningen och till Hyllan.
 • Toalett: Tillgänglig toalett finns i anslutning till entréhallen, dörrbredd 90 cm.
 • Synnedsättning och hörselnedsättning: Trappor är försedda med färgmarkering på de översta och nedersta trappstegen. Hörselslinga finns i Hörsalen, Spisrummet och på Hyllan. 

Ta sig till Bohusläns museum

 • Bil: Ställ in GPS:en på “Bohusläns museum”. Cirka 50 meter från museet finns det en stor avgiftsbelagd parkering på Kampenhofs-området.
 • Cykel: Cykelställ finns vid museets entré.
 • Buss: Åk till Kampenhofs bussterminal. Museet ligger cirka 50 meter från terminalen.
 • Tåg: Åk till Uddevalla central. Från centralen tar det cirka 10 minuter att promener till museet.
 • Båt: Museet ligger vid Bäveån i Byfjorden. På grund av skredrisk går det inte längre att lägga till vid museets gästbrygga.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev