Meny Stäng

Att besöka Kosteröarna i Bohuslän – en härlig utflykt

Annons

Att besöka Kosteröarna kan vara en riktigt härlig utflykt! De natursköna Kosteröarna ligger strax utanför Strömstad, nära gränsen till Norge. Här kan du cykla, vandra, bada eller njuta av god mat på trevliga restauranger. Här hittar du dessutom Kosterhavets nationalpark – Sveriges första marina nationalpark.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Kosteröarna

Kosteröarna, eller bara Koster, består av de två öarna Nordkoster och Sydkoster, vilka skiljs åt av ett smalt sund. Öarna är Sveriges västligaste bebodda plats, med runt 300 bofasta invånare.

Att besöka Kosteröarna

Kosteröarna ligger i Skagerrak, utanför Strömstad i norra Bohuslän, nära den norska gränsen. Runt Kosteröarnas skärgård finns Kosterhavets nationalpark, fylld av unika havsmiljöer och arter.

Båt till Kosteröarna

För att besöka Kosteröarna kan man ta Kosterbåten från Strömstad. Hur ofta båten går varierar under året, men även nu på hösten fanns några avgångar per dag att välja på. Vi tog med oss våra cyklar och gick ombord på en båt som avgick vid 9-tiden på morgonen.

Efter en fin båtresa på 35 minuter angjorde båten Västra bryggan på Nordkoster, där vi valde att hoppa av. Sedan var vi redo att upptäcka den första av de två öarna.

Att besöka Kosteröarna

Att besöka Nordkoster

Om man jämför de båda Kosteröarna kan man säga att Nordkoster är den ö där det bor färre bofasta, och där det kanske framför allt är den fina naturen som lockar. Redan vid bryggan välkomnas man av vackra vyer. Vi hade fått tips om att det kan vara bättre att vandra än att cykla på Nordkoster, så vi lämnade våra cyklar vid bryggan och gav oss av till fots.

Restaurang Strandkanten

Strax intill Västra bryggan på Nordkoster ligger restaurangen och presentboden Strandkanten. Vilket otroligt charmigt ställe! När vi var här hade restaurangen ännu inte öppnat för dagen, men vi kunde ändå inte låta bli att kika runt.

Restaurangen är proppfull av charmiga prydnadssaker och kreativ inredning. Miljön är verkligen helt fantastisk!

Stränder och campingplats på Nordkoster

På Nordkoster finns en lång rad fina sandstränder. Vi spanade bland annat in Familjeviken, som bjuder på klart vatten och långgrund strand.

Det finns också en liten campingplats, som på somrarna håller öppet för tältcampare. Även här finns en fin sandstrand.

Lotsutkiken och fyrar

På Nordkoster kan man spana in Lotsutkiken som ligger på en kulle, samt öns två fyrar som du hittar högst upp på berget Högen. Efter en lätt ansträngande promenad upp till toppen bjöds vi på en fantastiskt fin utsikt – mot Norge i nordväst, Ursholmen i söder och Strömstad i nordost.

Att besöka Kosteröarna

Vandra på Nordkoster

På Nordkoster finns två olika vandringsleder. Man kan antingen följa den orange slingan som är 3,5 kilometer eller den vita slingan som är 4 kilometer. Vi följde huvudsakligen den vita slingan, fast med lite avstickare här och där.

Att besöka Kosteröarna

Landskapet är otroligt vackert, med karga klippor, vindpinade gröna träd och härliga sandstränder. Vi njöt verkligen av att promenera i denna fina miljö.

Att besöka Kosteröarna

Färja mellan Nordkoster och Sydkoster

Sträckan mellan Nordkoster och Sydkoster är väldigt kort, och sommartid kan man ofta ta sig över med öbornas lilla söta linfärja. Nu, under lågsäsong, gick den bara ibland på helgerna, så vi fick istället sikta in oss på Kosterbåten.

linfärja

Vid 12-snåret kom nästa båt, och vi gick ombord med våra cyklar. Några minuter senare steg vi av i Långegärde på Sydkoster.

elcyklar

Att besöka Sydkoster

Sydkoster är en större ö jämfört med Nordkoster, och det är också här de flesta bofasta invånarna håller till.

Att besöka Kosteröarna

För att ta sig runt på Sydkoster är det perfekt att ha cykel, eftersom avstånden här är större.

skyltar

Trafiken på de små vägarna är livlig och intensiv. Det är dock inga vanliga bilar man ser här, utan alla möjliga mindre och lite långsammare fordon: elcyklar, skotrar, flakmoppar, golfbilar, fyrhjulingar och små elbussar. Den speciella fordonsparken ger ön en helt egen karaktär.

Restaurang på Sydkoster

Det finns några olika matställen på Sydkoster, och vi valde att äta lunch på Kosters Trädgårdar. Här finns en ekologisk trädgård och en gårdsbutik, och maten som serveras baseras på närodlade råvaror. För vår del blev det falafel i bröd och en öl. En härlig paus i solen!

växthus

Kyrkan på Sydkoster

På Sydkoster finns en liten kyrka, som ligger mellan Långegärde och affären, vid foten av Valfjäll. Sommartid används kyrkan för konserter.

Kyrkösund på Sydkoster

Vi fortsatte sedan cykelturen ända ner till Kyrkösund, som visade sig vara en oerhört fin och charmig plats.

Naturum Kosterhavet

Slutligen tog vi oss till Ekenäs, där vi skulle ta färjan tillbaka, och där man också kan besöka Naturum Kosterhavet. Detta visade sig vara riktigt fint och intressant, med massor av information om Kosterhavets flora och fauna. En digital och interaktiv karta visar också den djupa Kosterrännan, som är hela 247 meter djup (!) på det djupaste stället.

Tillbakaresa till Strömstad

Efter en lång härlig dag kände vi oss nöjda med vår utflykt till Kosteröarna, och det var dags att ta båten tillbaka till Strömstad. För egen del uppskattade vi besökte på fina Nordkoster allra mest, men båda öarna är väl värda ett besök, och vi kan varmt rekommendera att besöka Kosteröarna.

Att besöka Kosteröarna

Var kan man bo, eller stå med husbilen?

Den som vill bo kvar på Kosteröarna över natten har en del olika alternativ att välja mellan. Bland annat finns Pensionat Ekenäs Koster och Pensionat Bergdalen, samt flera olika stugbyar och stugförmedlingar.

Om du reser med husbil kan du ta in på First Camp i Strömstad, alternativt välja ställplatsen Bojarparkeringen eller gratis parkering på Trädgårdsgatan i Strömstad.

first camp strömstad

Mer att se och göra i närheten

När du känner dig färdig med att besöka Kosteröarna kan du förstås passa på att spana in Strömstad. Om du åker lite söderut kan du besöka charmiga Grebbestad och de Unescos-skyddade hällristningarna i Tanum.

Alla våra bästa tips om semester i Bohuslän

Fler tips för dig som vill besöka Kosteröarna?

Har du besökt Kosteröarna? Hur var din upplevelse? Har du kanske ännu fler tips att dela med dig av? Skriv gärna en kommentar!

Fakta om Kosteröarna

 • Kommun: Strömstad
 • Län: Västra Götalands län
 • Landskap: Bohuslän
 • Hav: Skagerrak
 • Invånare: Cirka 300 bofasta invånare, varav de flesta bor på Sydkoster.
 • Läs mer: Du hittar mer information om att besöka Kosteröarna på öarnas webbplats.

Att besöka Kosteröarna med Kosterbåtarna

 • Tidtabell: Tidtabell finns hos Västtrafik samt på Turistbyrån i Strömstad.
 • Hållplatser: Strömstad Norra hamnen, Öddö, Styrsö, Västra bryggan Nordkoster, Långegärde Sydkoster, Ekenäs Sydkoster och Kilesand Sydkoster. (Se aktuell tidtabell för vilka stopp som görs)
 • Biljetter: Biljett till Kosterbåtarna köper man antingen i automat på kajen i Strömstad, eller ombord (endast kortbetalning). Biljett för cykel kan endast köpas ombord.

Att se och göra på Kosteröarna – naturupplevelser

 • Badplatser på Nordkoster: Norrvikarna, Familjeviken, Korsholmen, Basteviken, Björnsängen med flera.
 • Badplatser på Sydkoster: Kilesand, Ottolsvik, Rörvik, Blåsopp, Strand, Sommarhamnen med flera.
 • Aktiviteter: Vandring, cykling, Naturum, guidade vandringsturer, guidade cykelturer, cykeluthyrning, kajakuthyrning, fiske, snorkelled, sälsafari med Selin Charter, utsiktsplatsen Valfjäll med mera.
 • Aktiviteter för barn: Bad, snorkling, krabbmete, strandguidning med personal från Naturum, äventyrsgolf på Kostergården med mera.

Att se och göra på Kosteröarna – mat och kultur

 • Restauranger på Nordkoster: Bastes Kafé, Kosterhavets Ekobod och Strandkanten
 • Restauranger på Sydkoster: Pensionat Ekenäs Koster, Pacos, Bokhandlarens pub och Kosters Trädgårdar.
 • Aktiviteter: Sommarmusik i kyrkan, Trädgårdsguidning Kosters Trädgårdar, Smuggelturer i Skårgården med Kust Event, Konst- och musikfest på Koster under hösten med mera.
 • Sevärdheter: Sydkosters kyrka, Kosters fyrar, Kosters hembygdsmuseum med mera.
 • Shopping: Strandkanten presentbod, Strömstad slöjd och hantverksförening
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev