Meny Stäng

Drottningholms slott i Stockholm – guide för ditt besök

Annons

Förra helgen besökte vi Drottningholms slott i Stockholm. Det var en fantastiskt fin hösthelg, och riktigt härligt att promenera runt i slottsparken i novembersolen. Vi har sett slottet förut, men passade också på att se teatern vilket var riktigt roligt. Här kommer tips saker att se och göra vid Drottningholms slott. Har du varit här? Vad är din favorit?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Drottningholms slott i Stockholm

Drottningholms slott i Stockholm är uppfört på 1600-talet och blev upptaget på UNESCO:s världsarvslista år 1991. Slottet byggdes efter franska förebilder av arkitekt Nicodemus Tessin den äldre, på uppdrag av drottning Hedvig Eleonora.

Drottningholms slott i Stockholm Freedomtravel
Drottningholms slott på 1600-talet – från Sueciaverket

Kungafamiljen på Drottningholms slott

Kungafamiljen flyttade in på Drottningholms slott 1981, och slottet är idag kungaparets permanenta bostad. Trots det är det inte speciellt troligt att man råkar springa på kungafamiljen under sitt besök. Även om de skulle vara på plats så bor de i slottets södra del, dit man som besökare inte har tillträde.

Den större delen av slottet och parken är däremot öppen för besökare året om. Om flaggan är hissad? Det betyder att kungafamiljen är i Sverige, men av säkerhetsskäl säger den inget om ifall de är hemma på slottet eller inte.

Drottningholms slott i Stockholm
Drottningholms slott i Stockholm är Sveriges bäst bevarade kungliga slott

Att se och göra på Drottningholms slott i Stockholm

Drottningholms slott i Stockholm är mäktigt och ligger dessutom i en vidsträckt slottspark, fylld av intressanta byggnader. Här följer tips på 12 saker att se och göra under ditt besök:

1. Ströva runt i slottsparken

Först och främst kan man förstås ströva runt i den vackra slottsparken. Parken är stor och består av olika delar från olika epoker i historien. Barockträdgården, som ligger i anslutning till slottet, kom till under 1600-talet och inspirerades av dåtiden tuktade och symmetriska franska slottsträdgårdar. Här kan man promenera runt bland bronsskulpturer, lindalléer, buxbomhäckar och flera större och mindre fontäner.

En annan del av slottsträdgården är trädgården runt Kina slott, som kom till vid mitten av 1700-talet. Vid den här tiden i historien började man överge det strikta trädgårdsidealet och skapade en mer naturlig park med kastanjealléer och en damm. 

Drottningholmsparken vid Drottningholms slott i Stockholm
På väg in i slottsparken
Drottningholms slottspark vid Drottningholms slott i Stockholm
Parken är full av labyrinter och hemliga gömställen

2. Upplev Engelska parken

Ännu lite senare i historien, när Gustav III övertog Drottningholm år 1777, skapades Engelska parken. Den här parken består av dammar med kanaler, öar, broar, stora gräsmattor och träd i alléer och dungar.

I parkens centrala del ligger Monumentholmen, där man från början planerade ett amortempel, som senare ersattes av ett minnestempel över Gustav III. Öster om Monumentholmen ligger ön Svanholmen, där man i slutet av 1800-talet byggde ett svanhus.

Engelska parken vid Drottningholms slott
Höstfärger vid slottet och parken

3. Besök slottets salar

Drottningholms slott har förändrats genom tiderna och kungligheterna som bott här har alla satt sin prägel på inredningen. Alla ville ju visa upp ett slott som var modernt och hängde med i tidens modeströmningar. Dåtidens kungligheter var med andra ord inte så olika dagens vanliga människor!

När det kungliga slottet skapades av arkitekten Nicodemus Tessin den äldre var det barockarkitektur som gällde, och några exempel från den här tiden är bland annat det pampiga trapphuset och Hedvig Eleonoras imponerande sängkammare.

Trapphus Drottningholm
Slottets pampiga trapphus i barockstil

År 1744 skänktes slottet som bröllopsgåva (waow!) till prinsessan Lovisa Ulrika av Preussen, då hon gifte sig med den svenske tronföljaren Adolf Fredrik. Under Lovisa Ulrikas tid försågs slottet med interiörer i franskinspirerad rokoko. Ett exempel från den här tiden är det vackra och imponerande biblioteket. Utifrån kan man också kika in i Porslinsrummet, som är ett utställningsrum med fajanser från 1700-talet.

Drottningholm interiör
Målningarna på väggarna berättar om Slaget vid Lund (Helenas hemstad alltså)
porslinsrummet på Drottningholms slott
Blått är färgen i Porslinsrummet på Drottningholms slott i Stockholm

4. Gå på guidad tur i Drottningholms slott

Det går utmärkt att gå runt i slottet på egen hand, men man kan också välja att följa med på en guidad tur, på svenska eller engelska. En guidad tur ger alltid lite mer tycker vi, så vi valde att hänga med på en sådan. Intressant!

Interiör Drottningholms slott i Stockholm
Drottningholms slott i Stockholm blev representativt för all europeisk kunglig arkitektur
Drottningholm byrå
En byrå som kan dras ut och förvandlas till en … säng! Kreativa möbellösningar är inte något nytt.

5. Gå på guidad tur i slottsteatern

Drottningholms slottsteater uppfördes år 1766 för drottning Lovisa Ulrika, efter att den första teatern brann ner efter bara några år, och är en av världens bäst bevarade teatrar från den här tiden. Teaterns storhetstid inleddes strax efter då Gustav III, den så kallade teaterkungen, tog över teatern. Nu kan man gå på guidad visning här, och det är riktigt fascinerande.

Drottningholms slottsteater
Vår guide berättar inlevelsefullt om slottsteaterns historia
Klänning vid Drottningholms slottsteater
Vackra, men kanske inte helt praktiska, kläder. Men vad häftigt att ha på en bal!

Teatern bjuder på en hel del uppfinningsrikedom, inte minst i form av en “vindmaskin” som skapar ljudet av vind, och en annan maskin som framkallar ljudet av åska. Drottningholmsteatern är för övrigt en levande teater, och på somrarna kan man se opera-, teater- och dansföreställningar här.

Slottsteatern Drottningholm
Det är kittlande att föreställa sig vad som en gång utspelat sig här!
Vindmaskin
Teaterns “vindmaskin” skapar ett ljud som verkligen låter som vind
Slottsteatern Drottningholms slott i Stockholm
Scenkostymen som ser ut som en fisk är tydligen till salu. Om du känner dig hugad …?

6. Se slottskyrkan

Drottningholms slottskyrka, som ligger i slottets norra rundbyggnad, invigdes 1730 och används fortfarande. Kyrkan tillhör hovförvaltningen, men Lovö församling firar gudstjänst i slottskyrkan sista helgen varje månad då alla är välkomna.

Här hålls också konserter under sommar- och juletid. I den här kyrkan har bland annat Prinsessan Leonore, Prins Nicolas, Prins Alexander och Prins Gabriel döpts. Tyvärr var kyrkan inte öppen när vi var här, så vi fick nöja oss med att fota utifrån.

Kyrka Drottningholms slott i Stockholm
Den runda byggnaden är slottskyrkan

7. Promenera till Kina slott

I den bortre delen av Drottningholms slottspark ligger Kina slott, som tillsammans med slottet är upptaget på UNESCO:s världsarvslista. Adolf Fredrik lät bygga slottet i hemlighet, och överraskade sedan Lovisa Ulrika med slottet som en födelsedagspresent 1753. Det Kina slott du ser idag är dock från år 1769.

På den här tiden var allting som var kinesiskt högsta mode. Det var svårt för västerlänningar att resa in i Kina, och även om man lyckades göra det fick man bara se valda delar. Det gjorde att Kina föreföll som ett sagoland, och man älskade att samla kinesiska produkter som kryddor, siden, porslin och konstföremål. Slottet var tyvärr inte öppet när vi var här, men här ska finnas en hel del importerade kinesiska föremål.

Strax nordväst om Kina slott ligger paviljongen Confidencen, där mat- och serveringsbord kunde hissas upp genom golvet i matsalen. På det sättet kunde kungligheterna äta middag utan betjäning!

Kina slott vid Drottningholms slott i Stockholm
På väg genom allén till lustslottet Kina slott

8. Kolla in Vakttältet

Precis intill Kina slott kan man också se Vakttältet. När Gustav III tog över Drottningholms slott år 1777 var Kina slott populärt bland hovfolket, och det blev nödvändigt att skaffa en byggnad för vakterna. Mellan 1781-1782 uppfördes vakttältet, som är utformat som ett turkiskt eller romerskt soldattält. Tältet påminner för övrigt om Koppartälten i Hagaparken, som kom till några år senare.

Vakttältet i Drottningholms slottspark
Vakttältet ligger precis intill Kina slott

9. Fika på slottscaféet

I den vita villan, som tydligen också kallas Karamellan, på slottets sjösida ligger Drottningholms slottscafé. Här serveras klassisk svensk hemlagad mat samt kaffe, bakverk, smörgåsar, öl och vin. Vi hade gärna tagit en fika här, men eftersom vi var lite sena till en guidad visning fick det bli en korv i den näraliggande kiosken istället …

Slottscafé Drottningholm
Drottningholms slottscafé ligger fint vid slottet och vattnet

10. Kolla in konst och skulpturer

Det finns två konstmuseer på Drottningholm, Evert Lunquists ateljé och Museum de Vries. Båda var tyvärr stängda när vi var här i november, men håller öppet under andra delar av året. Konstnären Evert Lundquist har haft sin ateljé i det gamla maskinhuset vid Kina slott, och nu visas oljemålningar, kolteckningar och torrnålsgravyrer här.

Det gamla Dragonstallet på Drottningholmsmalmen innehåller en unik skulptursamling av den nederländska skulptören Adriaen de Vries (1556–1626). Museet är öppet vid förbokade visningar och under den årliga Museum de Vries-dagen. Förutom dessa två museer kan man förstås alla skulpturer i Drottningholms slotts skulpturpark!

Drottningholm staty
Staty i Engelska parken

11. Gå på evenemang och julmarknad

Det händer förstås en hel del på Drottningholms slott! Det kan vara allt från speciella temavisningar till olika aktiviteter för barn. Under julen arrangeras också en stämningsfull julmarknad med delikatesser och hantverkare, som smeder och ljusstöpare.

Drottningholms slott
Drottningholms slott i Stockholm

12. Se fler byggnader runt Drottningholms slott

Området runt världsarvet Drottningholm är stort och här finns många historiskt intressanta byggnader. Här är ytterligare några:

 • Drottningholms slottsstall ligger strax norr om slottskyrkan. Byggnaden uppfördes mellan 1737-1770 och inrymmer idag lokaler för högvakten.
 • Grindstugan uppfördes 1846-1847 och ligger vid lindalléns västra ände. Förr kunde Drottningholm nås via två tillfartsvägar, och detta var den ena. Idag hyrs stugan ut som sommarbostad.
 • Hemmet, som ligger norr om Ekerövägen, ritades troligen på 1780-talet och blev ståthållarbostad 1816. För att inte blandas ihop med ståthållarens kansli kallade man byggnaden för Hemmet.
 • Övre och nedre sjöflygeln, som också kallas Oldfruns flygel och Vaktmästarens flygel, är två byggnader direkt söder om Slottets södra flygel. Nedre sjöflygeln har varit kronprinsessan Victorias första egna bostad.
 • Drottningholms badhus står söder om slottet. Badhuset uppfördes 1792 och är troligen det äldst bevarade i sitt slag i Sverige.
 • Götiska tornet står i den västra änden av den engelska parken. Tornet började byggas 1792, men blev aldrig helt klart på grund av mordet på Gustav III. Tornet är byggt i romantisk stil, är åttkantigt, har tre plan och 124 trappsteg.
Götiska tornet
I den engelska parken ligger Götiska tornet, som också ingår i UNESCO:s världsarv

Kungligheter på Drottningholms slott

Det är en hel del kungligheter och andra förnäma personer som hunnit passera i slottets historia. Personer som ägde, och mer eller mindre bodde på slottet, var bland annat drottning:

 • Katarina Jagellonica (1526-1583)
 • Drottning Katarina Stenbock (1535-1621)
 • Drottning Kristina (1626-1689)
 • Drottning Maria Eleonora (1599-1655)
 • Magnus Gabriel De la Gardie (1622-1686)
 • Drottning Hedvig Eleonora (1636-1715)
 • Drottning Lovisa Ulrika (1720-1782)
 • Gustav III (1746-1792)
 • Gustaf V (1858-1950)
 • Carl XVI Gustaf (född 1946)

Film från Drottningholms slott i Stockholm

Vi avslutar med en film från vår besök vid Drottningholms slott i Stockholm, som Peter klippt ihop. Kika gärna på den!

Göra i Uppland
Alla våra bästa tips om semester i Uppland

Resa till Drottningholms slott i Stockholm

 • Läge: Drottningholms slott i Stockholm ligger på Lovön i Ekerö kommun, cirka tio kilometer utanför centrala stan.
 • Tunnelbana och buss: Du kan resa hit med tunnelbana och buss. Du tar tunnelbana till Brommaplan och därefter buss 301 eller 177 mot Skärvik, buss 312 mot Adelsö, buss 309 mot Kaggeholm, buss 336 mot Svartsjö, buss 302 mot Knalleborg eller buss 176 mot Stenhamra Gå av vid Drottningholm. Kolla aktuella tider på SL:s webbsida.
 • Båt: Du kan ta dig till Drottningholm med båt, med Strömma kanalbolaget. Resan går med fartygen M/S Angantyr, M/S Carl Philip eller ångfartyget S/S Drottningholm. Alla avgångar på hela klockslag har restaurang ombord, och på övriga turer finns cafeteria. Båtresan tar cirka en timme, enkel resa. Observera att det finns en kombinationsbiljett som inkluderar båtresa samt inträde till slottet, Kina slott och slottsteatern.
 • Bil: Du kan köra egen bil eller använda hyrbil för att ta dig till Drottningholms slott. Rutten är cirka 11 kilometer från T-centralen och beräknas ta cirka 30 minuter att köra. Det finns två besöksparkeringar vid slottet, även för bussar och personer med rörelsenedsättning. Avgift tas ut för parkeringen.
 • Cykel: Du kan också cykla till Drottningholms slott. Rutten är cirka 12 kilometer från T-centralen och beräknas ta cirka 45 minuter att cykla.

Guide: Priser och öppettider på Drottningholms slott

 • Öppettider: Slottet håller öppet året runt, 10-16 under lågsäsong och 10-17 under högsäsong (2019). Observera att vissa delar av Drottningholms slottsområde (till exempel kyrkan, Kina slott och de olika museerna) kan vara stängda under lågsäsong. Slottet kan också stänga i samband med H.M. Konungens officiella representation.
 • Guidade visningar: En guidad visning i slottet tar ungefär 45 minuter. Guidade visningar ges flera gånger varje dag, på flera olika språk. Större grupper (max 30 personer) bokar guidade visningar i förväg. Läs mer om tider för guidade visningar på slottets webbsida. Guidade visningar ges även i Drottningholms slottsteater. Se aktuell information på slottsteaterns webbsida.
 • Priser: Vuxna betalar 130 kronor för att besöka Drottningholms slott, barn 7-18 år betalar 65 kronor och studenter betalar 65 kronor (2019). Att delta i guidade visningar kostar 30 kronor utöver ordinarie entrébiljett (2019). Barn under 18 år betalar inte extra för guidad visning. Observera att priser kan ändras, samt att slottsteatern inte ingår i detta pris. Det finns kombinationsbiljett som kan köpas i Teaterboden (strax intill teatern) och i Drottningholms besökscentrum. En kombinationsbiljett som inkluderar båtresa säljs även av Strömma kanalbolaget.
 • Service: Drottningholms slottscafé serverar mat, smörgåsar och kaffe, samt öl och vin. Toaletter finns i Högvaktsflygeln samt vid Kina slott. Det finns inga förvaringsskåp eller bagageinlämning.
 • För barn: Drottningholm är inte bara för vuxna, utan du kan också ta med barn och barnbarn på en utflykt till Drottningholm. På slottet arrangeras bland annat rolig och lärorik bildjakt, i form av lejonsafari eller guldjakt. På lördagar och söndagar, under sommarhalvåret, arrangeras också familjeaktiviteter. Barnvagnar kan ej tas med in i slottet, men kan ställas i arkaden vid entrén (ingen möjlighet att låsa).
 • Tillgänglighet: Upp till och i slottet finns flera trappor, vissa med ledstång och andra utan ledstång. Det finns inga hissar eller ramper. Toalett för personer med funktionsnedsättning finns i Högvaktsflygeln och vid Kina slott. Parkering för personer med funktionsnedsättning finns. Ledarhundar är välkomna och ledsagare/assistent har fri entré. Läs mer om tillgänglighet i de olika delarna av slottsområdet, på slottets webbsida.
 • Läs mer: Du hittar mer information på slottets webbplats samt på slottsteaterns webbplats.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev