Meny Stäng

Solna kyrka – och vackra Norra begravningsplatsen

Solna kyrka är en fin liten rundkyrka från 1100-talet. Intill kyrkan ligger Norra begravningsplatsen, som är överraskande vacker och rofylld att promenera runt i. Här ligger också Lindhagens kulle, med imponerande mausoleer från en annan tid.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Solna kyrka och Norra begravningsplatsen

I veckan gjorde vi en utflykt med elcyklarna till Solna kyrka och Norra begravningsplatsen. Du kanske undrar varför vi valde en kyrka och en kyrkogård som utflyktsmål, men precis allting pekade mot det. Nyligen visade vår bloggkollega Ditte ett foto på Solna kyrka, och jag reagerade på att jag knappt visste om jag sett den, trots att vi bor så nära. Strax efteråt berättade en granne om de väldigt speciella gravmonumenten på Lindhagens kulle. Och så ligger Peters mormor och morfar begravda här.

Solna kyrka

Solna kyrka

Den äldsta delen av Solna kyrka, rundhuset, är byggd på den senare delen av 1100-talet. Man har senare, mellan 1200- och 1400-talen, byggt till ett vapenhus i söder, ett rektangulärt kor i öster, ett långhus i väster samt ett gravkor på långhusets södra sida.

Solna kyrka invändigt

Vi gjorde ett besök i kyrkan och överraskades av en vackert dekorerad liten kyrka, där historien känns tung i väggarna. Här finns bland annat medeltida målningar från 1440, som utfördes av kyrkomålaren Albertus Pictor. En stor del av den övriga inredningen kom till under Magnus Gabriel de la Gardies mecenatskap, på 1600-talet. Restaureringar har också genomförts på 1700-, 1800- och 1900-talen.

Norra begravningsplatsen

Norra begravningsplatsen, som ligger vid Solna kyrka, är en av Sveriges största begravningsplatser. Det är verkligen enormt stort, och trots att vi tog oss runt med hjälp av elcyklar spenderade vi flera timmar här. Vi måste säga att det är fridfullt och fint att besöka kyrkogårdar, och denna är dessutom oerhört vacker.

Lindhagens kulle

Vi började med att göra ett besök på Lindhagens kulle. Detta är verkligen en speciell plats, där stora och pampiga mausoleer har placerats bredvid varandra i den gröna och bergiga naturen. Tydligen fick vanan att bygga mausoleer en renässans i början av 1900-talet, och mäktiga familjer lät bygga stora gravmonument i 1910- och 1920-talets klassicism.

Norra begravningsplatsen vid Solna kyrka

På området vilar direktörer och mäktiga män inom affärsvärlden, juridiken och politiken, tillsammans med sina familjer. Många arkitekter har varit involverade i ritandet av gravmonumenten, som till exempel den uppmärksammade arkitekten Gunnar Asplund.

Det är rofyllt att röra sig bland de stora gravarna och statyerna. Miljön är så annorlunda så det nästan känns som en magisk eller mytisk plats.

Norra begravningsplatsen

Kända gravar på Norra Begravningsplatsen

Många kända människor ligger begravda på Norra begravningsplatsen. På Lindhagens kulle ligger till exempel Bernadottegraven, där ättlingarna till Oscar Carl August Bernadotte (1859-1953) vilar.

Bernadottegraven

Många andra kända personer har fått sin sista vila här vid Solna kyrka, som till exempel Ingrid Bergman, Gösta Ekman, Siri von Essen, Per Albin Hansson, Ivar Krueger, Vilhelm Moberg, Alva och Gunnar Myrdal, Alfred Nobel, Jenny Nyström och August Strindberg.

Gösta Ekman

Speciella byggnader på Norra begravningsplatsen

När man rör sig runt på Norra begravningsplatsen ser man den ena speciella byggnaden efter den andra.

Norra kapellet

Norra kapellet byggdes 1909 som Sveriges första permanenta likbränningsanstalt, dåtidens namn för krematorium. Idag används kapellet för begravningsceremonier, och här finns 160 sittplatser.

Norra kapellet på Norra begravningsplatsen
Statyer på Norra begravningsplatsen

Stora gravkoret

Vid Norra begravningsplatsens östra del ligger Stora Gravkoret. Detta är ett kapell med 60 sittplatser, där man håller begravningsceremonier.

Stora gravkoret på Norra begravningsplatsen

Wetterstedtska gravkoret

I den äldsta delen av begravningsplatsen finns flera monumentala gravanordningar från den första hälften av 1800-talet. Här hittar man till exempel det Wetterstedtska gravkoret i elegant senempire, ritat 1835 av Axel Nyström den äldre. Här gravsätts släktingar till ätten Wetterstedt.

Wetterstedtska gravkoret på Norra begravningsplatsen

Fler speciella byggnader

Det finns också flera andra speciella byggnader på Norra begravningsplatsen. På den katolska kyrkogården finns ett romerskt-katolskt kapell från 1901. På den judiska församlingens begravningsplats finns det Mosaiska gravkapellet, som har moriska former. Här finns också två monument över förföljelsens och Förintelsens offer. Vi såg inga av dessa byggnader eller monument, vilket bara visar hur stor begravningsplatsen är. Byggnaden nedanför såg vi däremot.

Norra begravningsplatsen

Familjegraven

Graven som vi letade efter då? Jodå, efter lite letande så hittade vi fram till Peters mormors och morfars grav. Fint att göra ett besök här.

Norra begravningsplatsen

Har du besökt Solna kyrka?

Har du besökt Solna kyrka, eller finns det någon annan fin kyrka där du bor som du kan tipsa om? Tycker du om att besöka begravningsplatser, eller gillar du det inte alls?

Solna kyrka
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev