Meny Stäng

Öregrund i Roslagen – en idyll vid havet

Öregrund är en riktig pärla i Roslagen med charmiga gränder, vackra gamla trähus och en hamn full av båtar och restauranger. Här kan man njuta av en skön semesteratmosfär, och se solen sjunka över havet.

Öregrund i Roslagen

Öregrund är en av Sveriges bäst bevarade trästäder och enligt turistbyrån den enda staden på ostkusten där man kan se solen gå ned i havet. Staden anlades år 1491 och var länge en viktig sjöfartsstad som skeppade järn från Vallonbruken till England. På 1870-talet utvecklades staden till en kurort med badhus och societetshus, och den lilla orten är fortfarande populär bland svenska semesterfirare.

Öregrund

Öregrund tillhör Östhammar kommun och ligger i Roslagen, cirka två timmar norr om Stockholm med bil.

Öregrunds hamn

När man kommer till Öregrund hamnar man förr eller senare i och runt hamnen. Här finns gästplatser för fritidsbåtar, och både segelbåtar och motorbåtar ligger tätt.

Här ligger också en lång rad röda trähus, där restauranger, krogar, barer och caféer ligger tätt. För vår del blev det en kulglass här i det fina vädret.

Restauranger i Öregrund

När man går runt till “andra sidan” av vattnet möter ännu fler små bodar, med både butiker och servering. På ett av ställena kan man imundiga sin öl i mysig båtar med kuddar (när vi gick förbi på kvällen var dessa båtar populära).

Fyrskeppet västra banken

Här ligger också resterna av fyrskeppet Västra banken, ingjutet i betong. Vad vi förstår fanns det en gång i tiden gott om fyrskepp som detta, som alltså är avsedda att ligga för ankar och varna sjöfarare för grund eller andra faror.

Fyrskeppet Västra Banken i Öregrund

Mysiga kvarter i Öregrund

Man kan också strosa runt bland de helt underbara trähusen i Öregrund. Staden är så pittoresk att man ibland har svårt att tro att det är på riktigt.

Öregrunds hembygdsgård med Sjöfartsmuseet

Öregrunds hembygdsgård inkluderar en mangårdsbyggnad från 1700-talet med kulturhistoriska interiörer. Här finns också hantverksmusem och sjöfartsmuseum. Just nu var öppettider och tider för guidning begränsade, så vi nöjde oss med att kika in över staketet.

Öregrunds hembygdsgård

Öregrunds kyrka

Öregrunds kyrka byggdes på 1490-talet, samtidigt som staden grundlades. Vi kikade in och kyrkan är inte stor, men fin med små skepp hängandes från taket. På en höjd strax söder om kyrkan hittar man en röd spånbeklädd klockstapel, som är 18 meter hög och syns från nästan alla håll i den lilla staden.

Cykeltur längs kusten

Vi tog en liten cykeltur längs kusten. Här finns fina och breda leder där man både kan promenera och cykla, med härlig utsikt över havet. Sedan måste man ju inte cykla på de allra smalaste stigarna (tror att vi ibland är lite för nyfikna för att förstå när det är dags att vända om …).

Kusten är fantastiskt vacker här. Det är mestadels klippor, men det finns också någon liten sandstrand. På en skylt kunde vi läsa om Hummelfjärd där fisk söker sig in, från den kalla Öregrundsgrepen, för att lägga rom. Bland annat är det gädda, abborre och mört som hittar hit.

Strandpromenad

Det finns också en fin liten strandpromenad man kan gå, runt udden där Societetshuset ligger. Huset byggdes 1893 för att fungera som samlingslokal. Idag är det Öregrunds bygdegårdsförening som sköter om och hyr ut huset.

Societetsvillan i Öregrund

För att göra Öregrund mer attraktivt som badort lät Badhusbolaget 1894 köpa in en sälunge som döptes till Calle och placerades i en damm vid klipporna. Sälen blev populär, men många började också tala om djurplågeri. Till slut bestämde man att släppa ut Calle i havet och massor av människor samlades för att se “avresan”. Idag finns Calle kvar som staty längs strandpromenaden.

Sälen Calle i Öregrund

Ställplatser för husbilar

Det finns två ställplatser för husbilar i centrala Öregrund. Den ena (Tullbacken, Hamnpiren) ligger precis vid hamnen och har tre platser. Den andra (Västerhamn) har fem platser. Båda kostar 120 kronor per dygn och åtminstone där vi stod (Västerhamn) består servicen av toalett samt soptunna. Ett tips är att, åtminstone under högsäsong, komma tidigt. Platserna blir snabbt upptagna.

Ställplats i Öregrund

Vi lagar för det mesta vår egen middag i husbilen, och eftersom vi stod vid havet tog Peter chansen att rensa fisken i vattnet. Skönt att slippa fisklukten i bilen, men han fick inte vara helt i fred …!

Rensa fisk

Sunnanö Camping

I Öregrund finns också en camping. Sunnanö camping ligger på Sunnanövägen, cirka 3 kilometer från centrala Öregrund. Vi tog elcyklarna hit för att kika och fick ett varmt mottagande av supertrevliga Kamilla, som drivit campingen i tio år med sin man, och som tog sig tid att berätta om campingen för oss.

Vi fick ett väldigt positivt intryck av den här campingen. Den ligger vackert vid vattnet, med badstrand, bryggor och gästhamn. Cirka 60 procent av platserna upptas av långliggare och övriga 40 procent kan bokas av tillfälliga besökare.

Sunnanö camping

Flera platser ligger med fin utsikt direkt mot havet och det är så populärt att komma hit att Kamilla berättade att de knappt behöver satsa på reklam. Ryktet sprider sig från mun till mun. En restaurang med fantastisk utsikt över vattnet finns också.

Sunnanö camping Öregrund

Vi måste säga att vi tycker att Öregrund är en helt fantastiskt vacker och charmig ort. Har du varit i Öregrund? Vad tyckte du? Berätta gärna!

Fakta om Öregrund

 • Landskap: Uppland
 • Län: Uppsala län
 • Kommun: Östhammar
 • Folkmängd: 1620 (2019)
 • Turistbyrå: Hamntorget i Öregrund

Sevärdheter i Öregrund

 • Rådhussalen: Här pågår ibland konstutställningar.
 • Öregrunds hembygdsgård: Med hantverksmuseum och sjöfartsmuseum.
 • Öregrunds kyrka: Kyrka från 1490-talet.
 • Tallparken: Friluftsområde med tennisbanor, promenadstigar och badplatser.

Aktiviteter i Öregrund

 • Båtturer: Båtturer i Öregrunds skärgård, dagsturer till Örskär och olika fisketurer.
 • Aktiviteter på vatten: Hyra kajak, hyra motorbåt, hyra segelbåt, hyra SUP, vattensporter med mera.
 • Friluftsaktiviteter: Vandring, cykling och bad.
 • Utflykter till öar: Man kan besöka ön Gräsö (med naturreservat, vandringsleder, kyrka med mera) eller ön Rävsten.

Boende i Öregrund

 • Ställplatser: Tullbacken/Hamnpiren samt Västerhamn.
 • Camping: Sunnanö camping (Sunnanövägen) samt Gräsöbadens familjecamping (Gräsö).
 • Gästhamnar: Öregrunds gästhamn och Gästhamn Grepen Marin.
 • Hotell och stugor: Det finns många olika boenden att välja på. Se olika alternativ på Visit Roslagens webbsida.

Resa till Öregrund

 • Bil: Från Stockholm till Öregrund kan du köra antingen via Uppsala (cirka 1 h 45 min) eller via Rimbo (cirka 2 h).