Meny Stäng

Ska resebloggare inspirera – eller också nyansera?

Resebloggare älskar att resa, och att sedan berätta om sina härliga reseupplevelser. Men allt på en resa är ju inte rosa och drömmigt. Ibland är flygen försenade, hotellrummen sunkiga och maten lite lagom tråkig, men ändå alldeles för dyr. Vad gör man då? Sågar … eller skriver inte alls?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vad är resebloggarens roll?

Vad är resebloggarens roll egentligen? Svaret på både den frågan och inläggets titelfråga är förstås att det kan vara olika och att det beror på. Alla resebloggare väljer sin egen väg och sitt eget sätt att förhålla sig till sina reseupplevelser. Det är förstås helt naturligt och inte konstigt alls, men jag tänkte ändå att vi kunde ägna en liten stund åt att diskutera detta. Det är nämligen något som resebloggare själva funderar på emellanåt.

Resebloggare i Kroatien

Drömmen om att inspirera

Varför resebloggar man över huvud taget? Ja, det finns säkert tusen svar på den frågan, men det handlar ofta om reslust i kombination med ett intresse för att skriva eller fotografera. Kanske vill man sätta sina egna upplevelser på pränt, för att själv uppleva resan en gång till. Kanske drömmer man om att inspirera andra.

Många säger just det, att man vill inspirera. Som ett resultat av det väljer en del resebloggare att endast berätta om sina positiva reseupplevelser. Naturligtvis drabbas dessa bloggare också av försenat bagage, sura servitriser och kall lasagne, men det är inte sånt som hamnar på webben. Om en restaurang var dålig väljer dessa bloggare att helt enkelt inte skriva om den.

Och detta kan ju vara ett alldeles utmärkt förhållningssätt! Man behåller en inpirerande stil på bloggen, samtidigt som verksamheter som inte presterat så bra slipper bli ”uthängda”. Genom att sålla bort det negativa slipper man ”balansera” kritiken, och kan istället bre på om det man verkligen gillar.

Bra restauranger på Malta

Om man vill nyansera lite mera

Vi (och flera med oss förstås) har valt en annan väg, där vi berättar om alla våra upplevelser, oavsett om de är bra eller dåliga. Eftersom vi bloggar varje dag känns det naturligt för oss att berätta om olika händelser runt oss, och inte bara om det som är positivt.

Om vi har en dålig upplevelse brukar vi försöka tänka efter, så att vi inte är orättvisa mot en eventuell arrangör i onödan. Kan vår dåliga upplevelse bero på att de hade en dålig dag, på grund av vädret, eller på grund av några speciella omständigheter? Men vi tänker samtidigt att vi framför allt måste vara ärliga mot läsarna. Bland dem finns ju personer som kanske planerar resor eller utflykter och hur de ska prioritera sin semesterbudget. Om vi uppfattar en camping som sliten eller upplever att en restaurang har långsam service vill vi vara tydliga med det.

Vi tror att vi har hittat ett sätt att reseblogga som passar oss, men ibland börjar man ju ändå fundera. Trampar man bara på i sina vanliga gamla hjulspår utan att tänka sig för? Är det kanske egentligen roligare att läsa enbart om de ”bra” tipsen och inte om fallgroparna?

Lamadjur

Vad tycker du som läsare?

Du som läser resebloggar (eller bloggar själv), vad tycker du? Läser du mest för att få inspiration eller vill du läsa berättelser som inkluderar både plus och minus?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev