Meny Stäng

Skogskyrkogården i Stockholm – ett Unesco världsarv

Annons

Skogskyrkogården i Stockholm är ett av de svenska världsarven på Unescos världsarvslista. Vi brukar ofta kolla efter världsarv när vi är ute på resande fot, och nu insåg vi plötsligt att vi har ett världsarv bara 20 minuter hemifrån, som vi aldrig sett. Detta fick vi förstås ändra på, så nu har vi besökt Skogskyrkogården i Stockholm.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Skogskyrkogården i Stockholm

Skogskyrkogården skapades 1915-1940 av arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz. Begravningsplatsen har 100 000 gravar och är därmed störst i landet, om man räknar gravplatser. Här finns dessutom 10 000 tallar, varav många är över 200 år gamla, och en 3,6 kilometer lång stenmur.

Eftersom platsen är upptagen på Unescos världsarvslista är den garanterad skydd och vård för all framtid. Det var fint väder i Stockholm igår och vi bestämde oss för en lite ovanlig utflykt: en kyrkogård!

Varför är Skogskyrkogården i Stockholm ett världsarv?

Ett världsarv är ett kultur- eller naturminne som är så värdefullt och enastående att det anses vara en angelägenhet för hela mänskligheten. Länder kan själva nominera platser till listan, och en världsarvskommitté granskar därefter om platsen uppfyller kriterierna som finns i världsarvskonventionen.

Många var skeptiska när Sverige nominerade en kyrkogård från 1900-talet, men 1994 kom beskedet: Skogskyrkogården i Stockholm togs upp på världsarvslistan. I motiveringen kan man bland annat läsa:

Arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz gestaltning av Skogskyrkogården etablerade en ny form av begravningsplats som på ett grundläggande sätt influerat gestaltningen av begravningsplatser runt om i världen

UNESCO
Skogskyrkogården i Stockholm

Att besöka Skogskyrkogården i Stockholm

Vi hade inte så höga förväntningar på vårt kyrkogårdsbesök, men vi blev positivt överraskade. Skogskyrkogården är enormt stor, och den vildvuxna naturen gör att det känns som att man befinner sig på landet – trots att man är mitt i stan.

Fåglarna sjunger intensivt och byggnaderna smälter in i naturen, som om naturen och människorna hör ihop. Fint! Vi måste också visa några av de viktigaste och finaste byggnaderna och platserna vi såg.

Skogskyrkogården i Stockholm

Skogskapellet

Skogskapellet är kyrkogårdens första och minsta kapell. Det ritades av Gunnar Asplund och invigdes 1920. Från början planerade Gunnar ett stenkapell, men han fick beskedet att det skulle bli för dyrt. På en bröllopsresa till den danska ön Mön fick han inspiration till ett enkelt träkapell i skogen. Ovanför ingången hänger en kopia av Carl Milles skulptur ”Dödsängel” (från början hängde originalet här, men den blev flera gånger stulen …).

skogskapellet

Uppståndelsekapellet på Skogskyrkogården

Ganska snart efter att Skogskapellet invigts insåg man att det var för litet, och på så sätt kom Uppståndelsekapellet till. Det här kapellet ritades av Sigurd Lewerentz och stod klart år 1925. Arkitekturen, med 12 mäktiga kolonner vid entrén, påminner om antik grekisk byggnadskonst.

uppståndelsekapellet

Kapellet är ett genomgångskapell, så att de sörjande efter ceremonin kan gå ut och återvända till sina liv på en annan väg än de kommit in. Vägen till kapellet, Sju brunnars stig, är en 888 meter lång rak väg som kantas först av björk och sedan barrträd, för att de sörjande ska känna mer vemod när de närmar sig ceremonin.

Trons, Hoppets och Heliga korsets kapell

Skogskrematoriet är ett krematorium med tre kapell som ritats av Gunnar Asplund. De tre kapellen heter Trons, Hoppets och Heliga korsets kapell och hela anläggningen stod klar 1940. Hela byggnaden saknar skarpa hörn, vilket ska ge en omfamnande känsla. Gunnar Asplund avled 1940 och hans grav finns här tillsammans med en enkel minnestavla med inskriptionen ”Hans verk lever”.

WIFI.se
Trons, hoppets och heliga korsets kapell
Staty vid Skogskrematoriet

Almhöjden

Almhöjden är en meditationslund på en kulle i Skogskyrkogården som anlagts av Lewerentz. Kullen kan bland annat nås via en trappa där trappstegen blir lägre ju högre man kommer. Detta är för att besökaren inte ska bli trött, utan för att han eller hon vid toppen istället ska känna ett meditativt lugn.

stenar vid Skogskyrkogården i Stockholm

Greta Garbos grav på Skogskyrkogården

Den allra mest kända graven på Skogskyrkogården är Greta Garbos grav. Garbo avled den 15 april 1990 på New York Hospital, och efter många och långa tvister gravsattes hon på Skogskyrkogården i Stockholm den 16 juni 1999. På gravstenen står inga uppgifter om datum, utan här finns bara en stiliserad kopia av hennes namnteckning.

Greta Garbos grav

Visitors Center

1923 invigdes en personal- och servicebyggnad som ritats av Gunnar Asplund. Den lekfullt utformade byggnaden renoverades 1998, och fungerar nu som besökscenter. Här ska bland annat finnas café och en utställning, men det var stängt när vi var här. Alldeles intill höll ett gäng byggarbetare också på att färdigställa en ny större byggnad.

visitors center vid Skogskyrkogården i Stockholm

Har du varit på Skogskyrkogården?

Vi upplevde en ovanligt fin dag i naturen! Har du varit på Skogskyrkogården? Vad är din upplevelse?

Alla våra bästa tips om Södermanland
Alla våra bästa tips om Södermanland. Klicka på bilden!

Hitta till Skogskyrkogården i Stockholm

  • Läge: Skogskyrkogårdens huvudentrén ligger på Sockenvägen 492 i Gamla Enskede i Stockholm.
  • Tunnelbana: Ta tunnelbanans gröna linje mot Farsta strand, och stig av vid Skogskyrkogården. Resan tar 13 minuter från T-centralen. Från station Skogskyrkogården kan du eventuellt ta buss 183, som är en ringlinje som passerar flera platser inne på kyrkogården.
  • Bil: Man kan köra bil till någon av entréerna. Huvudentré är Sockenvägen och vi körde till entré Bogårdsvägen. Avståndet från T-centralen till huvudentrén är cirka 7 kilometer och körtiden beräknas till 10 minuter.

Guide: Info, öppettider och priser

  • Öppettider: Du kan besöka Skogskyrkogården när som helst, och grindarna är alltid öppna. Visitors center har under 2019 öppet alla dagar under maj-september, samt helgerna i oktober. kl. 11-16. Det är stängt på midsommarafton och midsommardagen.
  • Guidade visningar: På söndagar mellan maj och september hålls allmänna visningar av världsarvet Skogskyrkogården, då man bland annat får titta in i de kapell som annars är stängda. Visningarna hålls på svenska, och i juli-september även på engelska. Man kan också när som helst under året boka en privat visning.
  • Priser: Det kostar ingenting att besöka Skogskyrkogården eller Visitors center. Allmänna visningar kostar 150 kronor.
  • Service: I Visitors center finns butik, café, turistinformation och utställning om världsarvet (cirka 15 minuters promenad från huvudentrén). Toaletter är markerade på karta över området.
  • Att tänka på: Man får ta med hund, men den måste vara kopplad. Tänk också på att visa hänsyn till pågående begravningsceremonier och gravsättningar.
  • Läs mer: Du hittar mer information på Skogskyrkogårdens webbplats.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev