Meny Stäng

7 parker på Kungsholmen i Stockholm – och en badplats

Annons

Idag bjuder vi på en rundvandring bland alla parker på Kungsholmen. Vi har väl aldrig promenerat så mycket som nu i coronatider, och en fördel med det är att vi upptäcker vårt närområde mer ordentligt än någonsin.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Parker på Kungsholmen

När vi i söndags gav oss ut på promenad (man måste ju bryta stillasittandet vid datorn) bestämde vi oss för att upptäcka Kungsholmens parker. Det blev en rejäl promenad kan vi säga. Häng med runt!

parker på Kungsholmen

1. Kristinebergs slott och Äppelparken

Kristinebergs slott är egentligen en herrgård och ligger i området Kristineberg på Kungsholmen. Herrgården byggdes på 1700-talet och har haft många välbärgade ägare, innan huset blev barnhem (1800-tal) och skola (1900-tal). Idag finns hyreslägenheter i huvudbyggnaden.

Du ska inte förvänta dig några stora parkområden här, men du hittar bland annat den lite annorlunda lekparken Uggleparken och en fruktträdgård. I Äppelparken finns 15 sorters äppelträd, fem sorters päron samt några plommon- och körsbärsträd.

2. Fredhällsparken

Fredhällsparken är en park i Fredhäll, och om man promenerar österut genom parken kommer man snart till två andra parker på Kungsholmen: Konradsbergsparken och Rålambshovsparken.

Parker på Kungsholmen - Fredhällsparken
Parker på Kungsholmen - Fredhällsparken

3. Konradsbergsparken

Konradsbergsparken ligger i Marieberg på Kungsholmen, mitt emellan Fredhällsparken och Rålambshovsparken. Det som vi framför allt lade märke till här är den stora imponerande byggnaden som ligger i parken.

Konradsberg, eller Konradsbergs hospital, visade sig vara ett före detta mentalsjukhus. Byggnaden har senare använts av både Lärarhögskolan i Stockholm och Stockholms universitet. Idag är det tydligen Stockholms Internationella Montessoriskola som huserar här.

4. Rålambshovsparken

Fortsätter man vidare österut kommer man till Rålambshovsparken, som också ligger i Marieberg. Den här parken är kanske lite platt och tråkig i sig självt, men är nog den mest populära av alla parker på Kungsholmen.

Just nu var det flera som utnyttjade Rålis Skatepark under Lilla Västerbron. På somrarna kan man se folk som spelar fotboll, brännboll eller kubb eller som har picknick eller kanske solar. Här anordnas också aktiviter som parkteater och utomhusbio.

Parker på Kungsholmen - Rålambshovsparken
Parker på Kungsholmen - Rålambshovsparken

I ena änden av parken ligger Rålambshovs gård. Redan på 1400-talet fanns ett tegelbruk på den här tomten. Huset som står där idag uppfördes år 1801.

5. Stadshusparken

Stockholms stadshuset ligger vid Riddarfjärdens strand, längst österut på Kungsholmen. Mellan byggnaden och vattnet finns en liten park, som kallas Stadshusparken eller Stadshusträdgården. Om man letar grönområden är det förstås lite futtigt, men om man vill njuta av vacker utsikt en solig dag är det en fantastisk plats.

WIFI.se

Vi kunde inte låta bli att fota pelargången från lite olika vinklar. När man blickar ut mellan pelarna kan man verkligen få känslan av att man befinner sig i något mer exotiskt land.

6. Pontonjärparken

Pontonjärparken är en ganska liten park på centrala Kungsholmen, strax söder om Kronobergsparken.

Parker på Kungsholmen - Pontonjärparken

7. Kronobergsparken

Kronobergsparken ligger mitt på Kungsholmen, mellan Polhemsgatan, Bergsgatan, Kronobergsgatan och Parkgatan. Mitten av parken utgörs av en hög kulle, som mäter 40,3 meter över havet och därmed faktiskt utgör den högsta punkten på hela Kungsholmen. Den översta bilden i inlägget är också härifrån!

Parker på Kungsholmen - Kronobergsparken
Kronobergsparken

En badplats: Smedsuddsbadet

Utöver alla parker på Kungsholmen så passade vi också på att kolla in en av Kungsholmens mest populära badplatser. Smedsuddsbadet är ett bad med sandstrand vid udden Smedsudden. Badet ligger så nära Rålambshovsparken att det nästan känns som en förlängning av parken, och här har jag (Helena) badat många somrar.

Brukar du besöka parker på Kungsholmen?

Brukar du besöka parker på Kungsholmen, eller någon annanstans i Stockholm? Vilka är dina favoriter?

Parker i Stockholm - Peter och Helena

Prenumerera på vårt nyhetsbrev