Meny Stäng

Påsk i Sverige – 12 svenska påsktraditioner

Annons

I år blir det påsk i Sverige för många, så vi tänkte prata lite om svenska påsktraditioner. Vi listar 12 påskiga traditioner som är, eller har varit, vanliga i Sverige. Vilka av dessa traditioner är viktiga för dig? Har du kanske någon helt annan, lite udda tradition?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Påsk i Sverige

Påsken är en viktigt högtid inom kristendomen och firas till minne av Jesu lidande, död och återuppståndelse. Påsk i Sverige idag är också en högtid då vi firar vårens ankomst, äter ägg och förhoppningsvis har trevligt tillsammans med familj och vänner.

I år blir påsken annorlunda för många, på grund av coronavirusets härjningar. Semesterresor till utlandet är inte aktuellt och resor inom Sverige bör begränsas. Dessutom måste många ställa in de stora släktmiddagarna eftersom man kanske inte vill riskera att sprida smitta inom släkten. Trots detta hoppas vi att alla får åtminstone lite påskkänsla i år.

höns

Svenska påsktraditioner

Här följer 12 svenska påsktraditioner som är, eller har varit, vanliga i Sverige. Vilka av dessa traditioner är viktiga för dig? Vi är ärligt talat inte så traditionsbundna, men när vi firar påsk i Sverige uppskattar vi lite god påskmat och, förstås, extra många ägg!

1. Dagar i Stilla veckan och Påskveckan

Det finns många dagar att hålla reda på under påsken, för den som vill. Stilla veckan inleds med Palmsöndagen och därefter kommer Blåmåndagen, Vita tisdagen, Dymmelonsdagen, Skärtorsdagen, Långfredagen och Påskafton. Under Påskveckan därefter ingår Påskdagen, Påsknatten och Annandag påsk.

Svenska påsktraditioner i kyrkan

2. Gudstjänst och mässa

Under påsken i Sverige arrangeras bland annat påsknattsmässa. Enligt Svenska kyrkan övergår nu långfredagens sorg i påskdagens glädje. Man tänder ljus i kyrkan och hälsar varandra med den urgamla påskhälsningen ”Kristus är uppstånden. Ja han är sannerligen uppstånden.”

3. Påskkärringar

På skärtorsdagen är vi vana att barn knackar på dörren utklädda till påskkärringar och delar ut kort och hoppas på godis. Man vet inte riktigt när traditionen började, men svenska barn har i alla fall gått påskkärringar sedan mitten av 1800-talet.

Påsk i Sverige - påskkärringar

4. Påskris

På påsken tar många in björkris och pyntar med färgglada fjädrar och ägg. Påskriset är en symbol för vårens grönska och pånyttfödelse, men kopplas också till Jesu intåg i Jerusalem och de palmblad som ströddes framför honom.

5. Påskpynt

Påskris är kanske det vanligaste påskpyntet, men det är också vanligt att pynta med färggranna ägg, harar, kycklingar och blommor i påskens färger.

Påsk i Sverige med påskpynt

6. Påsklekar

Påsklekar var åtminstone vanliga förr. Vi har bland annat läst om äggpickning, som är en gammal lek med anor från medeltiden. Deltagarna får varsitt hårdkokt ägg, som de gärna får måla, och sedan ska man knacka toppen av ägget mot motståndarens ägg. Den som längst undviker att skada sitt äggskal vinner.

7. Påskägg

Påskägg syftar dels på vanliga hönsägg som man målat och dels på stora pappersägg som man fyller med godis. På påsken i Sverige finns många traditioner kopplade till ägg, till exempel att man målar ägg eller att man låtsas att påskharen gömt godisäggen och att man låter barnen leta efter dem.

WIFI.se
Påsk i Sverige - påskägg

8. Påskmat

När man firar påsk i Sverige är det vanligt att duka upp en påskbuffé, som ofta är som ett klassiskt smörgåsbord med ägg, sill, lax, ost med mera. Lamm har också blivit mer populärt som påskmat.

9. Påskgodis

Påskgodis är kanske en av våra mest omtyckta svenska påsktraditioner. Många ger bort fyllda påskägg, och det är också populärt med chokladägg, marsipankycklingar och allt möjligt annat.

Påsk i Sverige - påskgodis

10. Påskmust

När det är dags för påsk i Sverige vill många dricka påskmust. Varje år dricker vi svenskar runt 50 miljoner liter must. Det mesta dricks på julen under namnet julmust, men påsken kommer som god tvåa.

11. Påskbrasa

Förr tände man i vissa delar av Sverige stora påskbrasor, eller påskeldar, på påskaftonskvällen. På några ställen i Sverige, samt i Finland, är det fortfarande en svensk påsktradition att tända brasor.

Svenska påsktraditioner - brasa

12. Påsklov och påskresor

Under påsken i Sverige har barnen en veckas lov i samband med påsken, antingen veckan före påsk (Stilla veckan) eller under själva påskveckan. Många har också en vana att resa bort på lovet, utomlands, till skidorter eller till lantstället.

Vilka svenska påsktraditioner har du?

Vilka svenska påsktraditioner är viktiga för dig? Hur brukar du fira påsk? Hur blir påsken för dig i år?

Påsk i Sverige och kaniner

Alla bilder i inlägget är lånade från Pixabay

Prenumerera på vårt nyhetsbrev