Meny Stäng

Påsktraditioner i världen – 10 annorlunda påskseder

Det finns många olika påsktraditioner i världen, en del mer udda än andra. I år måste kanske vissa traditioner ställas in på grund av utegångsförbud i coronans namn, medan andra ”hemmatraditioner” kan fortgå som vanligt. Här är några påsktraditioner som kanske (i våra ögon) kan anses lite annorlunda …

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Påsktraditioner i världen – när firar vi påsk?

Den kristna påsken firas till minne av att Jesus dog och återuppstod för att människorna skulle bli förlåtna för sina synder och få evigt liv. Judarna firar påsk (Pesach) till minne av judarnas uttåg ur Egypten efter år av slaveri, enligt berättelserna i Gamla Testamentet.

  • Protestantisk och katolsk påsk infaller den första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen (mellan 22 mars och 25 april).
  • Ortodox påsk firas enligt den julianska kalendern, vilket innebär att påsk firas senare än i protestantisk och katolsk tradition.
  • Pesach (judisk påsk) infaller olika tider varje år, utifrån den gregorianska kalendern.

Olika påsktraditioner i världen

Det finns många olika påsktraditioner i världen, och en del är mer udda än andra. Kanske är det också så att våra traditioner (till exempel med barn som klär ut sig till påskkäringar) anses annorlunda av andra?

Vi har läst en hel del reportage och hittat mycket information om påsktraditioner i världen, men ibland är det lite knepigt att säkra källorna. Vi har valt att lyfta upp några traditioner som vi läst om på flera ställen. Vi har bland annat hämtat information från Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Momondo och Wikipedia.

1. Norge: Påskekrim

Enligt norska Wikipedia är påskekrim kriminalromaner som lanseras med tanke på läsning under Stilla veckan. Påskekrim behöver för övrigt inte bara vara i bokform, utan kan också sändas på radio eller i TV.

2. Finland: Memma

I Finland äter man på påsken gärna en speciell påskefterrätt som kallas memma, eller mämmi på finska. Efterrätten är huvudsakligen gjord på rågmjöl, rågmalt och sirap. Memma äts gärna med ovispad grädde eller mjölk och strösocker, eller med vaniljglass.

3. Central- och Östeuropa: Vattenstänk

I Tjeckien, Slovakien och Ungern firar man bland annat påsken genom att … stänka ner kvinnor med vatten. Traditionen, som kallas ”oblievačka” anses vara renande och ge skönhet.

4. Central- och Östeuropa: Piskning med ris

I Tjeckien, Slovakien och Ungern nöjer man sig inte med att stänka ner kvinnorna med vatten. Det finns också en tradition som inkluderar skojfrisk piskning med ett ris, med färgglada band.

5. Spanien: Processioner

Under det spanska påskfirandet kan man i många städer, framför allt i Andalusien, se långa processioner. Dessa har ett medeltida ursprung och symboliserar Jesus väg till korset. Processionerna pågår under många timmar medan man bär stora “pråmar” med ikoner som illustrerar Jesu liv och lidande.

Påsktraditioner i världen - Spanien

6. Spanien: Dödsdansen

I Verges, som ligger utanför Girona i Spanien, genomför man varje år ”Dödsdansen” (Danze de la muerte). Dansen är en av många aktiviteter som genomförs under påsken och har historia från 1400-talet då Verges, liksom övriga Europa, drabbades av den fruktade digerdöden. Det är kanske svårt att genomföra dansen i år på grund av coronan. Å andra sidan skulle den kanske behövas mer än någonsin.

7. Frankrike: Jätteomelett

Vi har på flera ställen läst om att man i vissa specifika franska byar lagar en jätteomelett på påsken. Bland annat skriver Lonely Planet att man i byn Bessières lagar en omelett som kräver 15 000 ägg.

WIFI.se
Påsktraditioner i världen - omelett

8. Grekland: Ljusprocessioner och fyrverkerier

I det ortodoxa Grekland är påsken en glädjens högtid och här fokuserar man på återuppståndelsen snarare än korsfästelsen. Grekerna firar med ljusprocessioner, fyrverkerier och, förstås, god mat. Strax före midnatt på påskafton samlas man med vita ljus i händerna i kyrkan och firar återuppståndelsen.

9. Grekland: Röda ägg

I det ortodoxa Grekland färgar man påskäggen röda, för att påminna om Kristi blod. Idag används de röda äggen för dekoration.

Påsktraditioner i världen - röda ägg

10. Filippinerna: Korsfästelse

I Filippinerna har det utvecklats till en tradition att på långfredagen återskapa korsfästelsen av Jesus Kristus. Den blodiga ritualen lockar många turister till Filippinerna, men ogillas av den katolska kyrkan.

Mer om påsk och påsktraditioner i världen

Vill du läsa mer om påsk och påsktraditioner i världen? Här hittar du lite mer läsning:

Vilka påsktraditioner i världen känner du till?

Känner du till, eller har du upplevt några olika påsktraditioner i världen? Berätta gärna!

Påsktraditioner i världen - blommor

Prenumerera på vårt nyhetsbrev