Det finns många olika påsktraditioner i världen, en del mer udda än andra. I år måste kanske vissa traditioner ställas in på grund av utegångsförbud i coronans namn, medan andra “hemmatraditioner” kan fortgå som vanligt. Här är några påsktraditioner som kanske (i våra ögon) kan anses lite annorlunda …
Innehållsförteckning
Påsktraditioner i världen – när firar vi påsk?
Den kristna påsken firas till minne av att Jesus dog och återuppstod för att människorna skulle bli förlåtna för sina synder och få evigt liv. Judarna firar påsk (Pesach) till minne av judarnas uttåg ur Egypten efter år av slaveri, enligt berättelserna i Gamla Testamentet.
- Protestantisk och katolsk påsk infaller den första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen (mellan 22 mars och 25 april).
- Ortodox påsk firas enligt den julianska kalendern, vilket innebär att påsk firas senare än i protestantisk och katolsk tradition.
- Pesach (judisk påsk) infaller olika tider varje år, utifrån den gregorianska kalendern.
Olika påsktraditioner i världen
Det finns många olika påsktraditioner i världen, och en del är mer udda än andra. Kanske är det också så att våra traditioner (till exempel med barn som klär ut sig till påskkäringar) anses annorlunda av andra?
Vi har läst en hel del reportage och hittat mycket information om påsktraditioner i världen, men ibland är det lite knepigt att säkra källorna. Vi har valt att lyfta upp några traditioner som vi läst om på flera ställen. Vi har bland annat hämtat information från Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Momondo och Wikipedia.
1. Norge: Påskekrim
Enligt norska Wikipedia är påskekrim kriminalromaner som lanseras med tanke på läsning under Stilla veckan. Påskekrim behöver för övrigt inte bara vara i bokform, utan kan också sändas på radio eller i TV.
2. Finland: Memma
I Finland äter man på påsken gärna en speciell påskefterrätt som kallas memma, eller mämmi på finska. Efterrätten är huvudsakligen gjord på rågmjöl, rågmalt och sirap. Memma äts gärna med ovispad grädde eller mjölk och strösocker, eller med vaniljglass.
3. Central- och Östeuropa: Vattenstänk
I Tjeckien, Slovakien och Ungern firar man bland annat påsken genom att … stänka ner kvinnor med vatten. Traditionen, som kallas “oblievačka” anses vara renande och ge skönhet.
4. Central- och Östeuropa: Piskning med ris
I Tjeckien, Slovakien och Ungern nöjer man sig inte med att stänka ner kvinnorna med vatten. Det finns också en tradition som inkluderar skojfrisk piskning med ett ris, med färgglada band.
5. Spanien: Processioner
Under det spanska påskfirandet kan man i många städer, framför allt i Andalusien, se långa processioner. Dessa har ett medeltida ursprung och symboliserar Jesus väg till korset. Processionerna pågår under många timmar medan man bär stora “pråmar” med ikoner som illustrerar Jesu liv och lidande.
6. Spanien: Dödsdansen
I Verges, som ligger utanför Girona i Spanien, genomför man varje år “Dödsdansen” (Danze de la muerte). Dansen är en av många aktiviteter som genomförs under påsken och har historia från 1400-talet då Verges, liksom övriga Europa, drabbades av den fruktade digerdöden. Det är kanske svårt att genomföra dansen i år på grund av coronan. Å andra sidan skulle den kanske behövas mer än någonsin.
7. Frankrike: Jätteomelett
Vi har på flera ställen läst om att man i vissa specifika franska byar lagar en jätteomelett på påsken. Bland annat skriver Lonely Planet att man i byn Bessières lagar en omelett som kräver 15 000 ägg.
8. Grekland: Ljusprocessioner och fyrverkerier
I det ortodoxa Grekland är påsken en glädjens högtid och här fokuserar man på återuppståndelsen snarare än korsfästelsen. Grekerna firar med ljusprocessioner, fyrverkerier och, förstås, god mat. Strax före midnatt på påskafton samlas man med vita ljus i händerna i kyrkan och firar återuppståndelsen.
9. Grekland: Röda ägg
I det ortodoxa Grekland färgar man påskäggen röda, för att påminna om Kristi blod. Idag används de röda äggen för dekoration.
10. Filippinerna: Korsfästelse
I Filippinerna har det utvecklats till en tradition att på långfredagen återskapa korsfästelsen av Jesus Kristus. Den blodiga ritualen lockar många turister till Filippinerna, men ogillas av den katolska kyrkan.
Mer om påsk och påsktraditioner i världen
Vill du läsa mer om påsk och påsktraditioner i världen? Här hittar du lite mer läsning:
Vilka påsktraditioner i världen känner du till?
Känner du till, eller har du upplevt några olika påsktraditioner i världen? Berätta gärna!
Ama de casa säger:
Här i Torrevieja – precis som i resten av Spanien – går det många processioner under hela Semana Santa. Vanligtvis, alltså. Ifjol blev alla under själva påskhelgen inställda på grund av regn. I år blev samtliga parader inställda på grund av… Ja, det kan ni nog aldrig gissa 😉
Ha en fin påskafton!
11 april 2020 — 9:33
Helena säger:
Ja, säg vad som inte är inställt i år!? Konstigt år … Önskar en fin påsk ändå, utan processioner!
11 april 2020 — 15:18
Biggeros säger:
I med det att Processionerna lyser med sin frånvaro denna Påsk i Spanien så hade dödsdansen varit på sin plats att motverka Corona viruset.
En väldigt ovanlig Påsk att fira från hemkarantän.
Glad Påsk??
11 april 2020 — 10:10
Helena säger:
Ja, eller hur!? Lite magi för att mota bort coronan skulle behövas 😉 Glad påsk!
11 april 2020 — 15:19
JoY säger:
Har inget att dela med mig av från andra delar av världen.
Tar däremot gärna emot lite vatten för skönhetens skull och en bit god omelett som avslutas med en kriminalroman.
Ha en fortsatt fin solig dag
11 april 2020 — 10:35
Helena säger:
Det låter som ett bra recept för en lyckad påsk 😉 Önskar en fortsatt fin påskhelg!
11 april 2020 — 15:19
Lena i Wales säger:
Semana Santa är välkänt för mig och jag har firat många påsk i Spanien.
I UK firar man inte så mycket i jämförelse med Sverige, där vi har så många traditionella helger att fira. Har skrivit lite om det på min blogg.
Fortsatt trevlig helg!
11 april 2020 — 10:51
Helena säger:
Tack detsamma, önskar en fortsatt fin påsk!
11 april 2020 — 15:20
Ruth i Virginia säger:
Jag undrar hur det kommer sej, att svenskar sätter färgade
fjädertuppor på björkkvistar?
Här firas påsken med Easter egg hunt för ungarna,
och man ger dom Easter baskets fyllda med godis.
Betr. mat skall det vara endera skinka eller lamm.
Påsken är bara Påskdagen; ingenting extra.
Vi har en solig men kylig (4C) påskafton.
11 april 2020 — 14:44
Helena säger:
Du menar varför vi sätter fjädrar på påskriset? Det vet jag inte riktigt … Tack för beskrivning av det amerikanska påskfirandet! Och stort GRATTIS på födelsedagen i efterskott!!!
11 april 2020 — 15:28
Ruth i Virginia säger:
Tack för gratulationerna. Jag blev verkligen firad.
Grannarna kom ut på gatan och spelade och sjöng
för mej. Kul “fest” utan att man behövde göra nånting! 🙂
11 april 2020 — 15:46
Monet säger:
Det här med jätteomelett i Frankrike får nog hänskrivas till enda liten by:-) Det som är mest slående i detta katolska land är att det inte firas alls så mycket som i Sverige. Långfredagen är som vilken annan dag som helst, folk jobbar och det är öppet som vanligt.
På påskdagen, söndagen alltså, äter man normalt sett sin familjepåsklunch och den består i nio fall av tio av lammstek, oftast med potatisgratäng. Kyrkklockorna klingar överalt denna dag,
Det pyntas inte, det finns inte påskägg för barnen och smågodis existerar aldrig – möjligen till Halloween. Däremot äter man god choklad och den finns i form av goda tårtor och chokladharar plus typ Kinderägg till barnen. I vissa familjer får barnen leta efter små chokladägg.
Annandag påsk, måndagen, är den enda dag som är ledig, det är alltså en mycket kort och förhållandevis anonym fransk helg. Men man hälsar varandra artigt som vanligt Glad Påsk – Joyeuses Pâques – och det gör vi från vår frivilliga ”franska karantän” i Norrtälje också!
11 april 2020 — 16:23
Geddfish säger:
Tack, det var ett välarbetat inlägg om påsk! Alltid roligt att jämföra hur andra har det. När jag jobbade var jag alltid nyfiken på hur Socialförsäkringen funkade i de olika länderna, jämfört med Sverige.
När jag var liten gick vi påskkärring och -gubbe med kaffepannan och ville ha en slant. Flyttade och där var det aktuellt med att slänga påskbrev i stället (fyllda med godis). Det var faktiskt något jobbigt när alla fyra barnen var små och det skulle slängas både hit och dit och dyrt blev det 😀
Påskeklem/påskkram!
11 april 2020 — 17:08
Elisabeth säger:
När jag var liten kom tranor med påskägg i den raggsocka, jag satt fast med nypor på sängkanten. Det var natten till skärtorsdagen. På dagen var vi så påskkäringar. Då tiggde man inte bara godis utan gav bort något påskpynt, som man gjort. Några år senare började påskhararna komma och gömma påskågg i trädgården, som jag skulle leta reda på under påskaftonen. Ja kan se att det var en blandning av östgötska /västgötska traditionenr med tranor. Hararna kom nog med influenser från Tyskland och dras Kindergarten. Ha en GLad Påsk!
11 april 2020 — 18:49
BP säger:
Ja, Semana Santa har vi också varit med om i Spanien. Ett färgsprakande spektakel med massvis med processioner.
Röda ägg i Grekland. Det visste jag inte. Alltid lär man sig nåt nytt:-)
11 april 2020 — 18:59
Anita Wag Agrimanaki säger:
Finska memma. Brun som choklad och som barn trodde jag det var choklad. Det var det inte och jag tyckte inte det var gott. Här i Grekland brukar de röda äggen också användas till att “knacka” varandras ägg. Alla tar ett varsit ägg och så knackar man laget runt och den som står kvar med ett helt ägg har förstås vunnit.
12 april 2020 — 9:44