Meny Stäng

Staffan Stalledräng – vem var han egentligen?

Annons

Staffan Stalledräng sjunger vi glatt om på Lucia. Men vem var han egentligen? Varför vattnade han sina fålar och vad har det med Lucia att göra? Vi har läst på och fördjupat oss i legenderna om Stefanos.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vem var Staffan Stalledräng?

På Lucia är vi vana att höra de olika Staffansvisorna. Staffan vattnar sina fålar och rider själv på den apelgrå hästen. Men vem var han, och varför sjunger vi om honom? Vi blev nyfikna på att lära oss mer och har läst på, bland annat på Historiska museet och på Wikipedia.

Staffan var en stalledräng,

vi tackom nu så gärna,

han vattnar sin fålar fem,

allt för den ljusa stjärna.

Ingen dager synes än,

stjärnorna på himmelen de blänka.

Staffan var en stalledräng, stalledräng, stalledräng.

Han vattnade sina fålar fem, fålar fem, fålar fem.

Stjärnorna de tindra så klara.

Gossar låt oss lustiga vara.

En gång blott om året så en fröjdefull jul vi få.

Staffan Stalledräng – helgonet Stefanos

När vi på Lucia sjunger om Staffan Stalledräng sjunger vi egentligen om martyren St Stefan (Stefanos) som dog i Jerusalem runt år 35 efter Kristus. Berättelsen om honom och hans martyrskap hittas i kapitel 7 av Apostlagärningarna. Inom den romersk-katolska kyrkan vördas Stefanos som ett helgon den 26 december. Idag får martyren i Sverige störst uppmärksamhet den 13 december, då vi sjunger ”Staffan var en stalledräng”.

Davids torn
Jerusalem, som vi besökte 2018

Legenderna om Staffan Stalledräng

Det finns flera legender om Staffan Stalledräng. Enligt Apostlagärningarna stenades han till döds efter Jesu död, men enligt vissa legender dog han redan i samband med Jesu födelse. Enligt Bibeln var han en ledare inom en kristen församling, men ibland berättas att han var stallknekt åt kung Herodes i Jerusalem. Det är förstås så med legender, att man inte får ta dem alltför bokstavligt.

Kristendomen och legenderna om Staffan Stalledräng

Legenden om ”Tuppundret”

En av de mest spännande legenderna handlar om det så kallade ”Tuppundret”. Enligt den här legenden fick Stefanos under julnatten syn på Betlehemsstjärnan. Han förstod att detta var ett tecken på att judarnas konung var född och skyndade till Herodes för att berätta om nyheten.

Herodes ville inte tro på Stefanos ord utan menade att det var lika troligt som att den stekta tuppen på hans tallrik skulle stiga upp och börja gala. Och då gjorde den just det! Enligt vissa versioner utbrast tuppen till och med ”Christus natus est” (Kristus är född).

Kung Herodes blev skrämd när han insåg hur mäktig den nyfödde kungen måste vara, och det var nu han bestämde sig för att alla gossebarn måste dödas. Hur det gick för vår käre Staffan Stalledräng? Han togs till fånga och stenades till döds.

Staffan Stalledräng och Tuppundret

Legenden om Staffan Stalledräng och fålarna

En annan legend, som blev populär i Medeltidens Skandinavien, handlade om hur Stefanos (Staffan) på julnatten red ut till en källa för att vattna Herodes hästar. En av hästarna fick se en spegling av Betlehemsstärnan i vattnet, och blev så rädd att den stegrade sig och vägrade dricka.

Betlehemsstjärnan

Staffansritt eller ”Staffansskede”

På 1700-talet var det vanligt med kappridningar (som ibland kallades ”skeden”) i samband med firandet av Staffan. Enligt vissa källor arrangerades ridtävlingar kopplade till den helige Staffan redan på 1200-talet. Och om man googlar, eller kollar #staffansritt, så verkar det som att traditionen på vissa hålls fortfarande hålls vid liv.

Under dessa ritter var det förr vanligt att traktens unga män red i kapp i byn. Ritterna ackompanjerades ibland av sång och spektakel. Kyrkan var dock inte så förtjust eftersom ”stjärngossarna” gärna inmundigade en hel del alkohol och ibland ställde till med oreda.

Häst i snö

Från Annandagen till Lucia

Firandet av den helige Staffan var från början knutet till Annandagen och fortfarande idag har Stefan och Staffan namnsdag denna dag. Dagen har ibland kallats ”Stefanidagen” eller ”Staffansmäss”. Förr var alltså både Staffansvisan och Staffansritten knutna till just Annandag jul.

WIFI.se

Idag sjunger vi istället om Staffan Stalledräng på Lucia den 13 december. Visan (som finns i olika varianter) sjungs av stjärngossarna i Luciatåget, eller av hela tåget.

Luciahälsning
En Luciahälsning från oss, fotad för några år sedan

Så, vem var Staffan Stalledräng?

Stefanos, Stefanus, sankt Stefan eller sankt Staffan var enligt Bibeln diakon och räknas som kristendomens första martyr utöver Jesus. Han var kanske aldrig stalledräng, men när legenderna togs till Norden förstärktes kopplingen till hästar för att berättelserna skulle landa väl bland oss nordbor. I nordisk tradition var hästen nämligen viktig och julen var en tidpunkt då man skulle ta lite extra väl hand om sina hästar.

Legernderna om Staffan Stalledräng och hans hästar

Bilder i inlägget, förutom bilden från Jerusalem och bilden på oss, är lånade från Pixabay

Prenumerera på vårt nyhetsbrev