Meny Stäng

Nobel Week Lights i Stockholm – ljus i mörkret

Nobel Week Lights är en ljusinstallation i Stockholm under Nobelveckan. Vi har sett läckra foton i sociala medier, så vi blev sugna på att gå ut och kika. Och vem behöver inte lite extra ljus i det här mörkret?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Nobel Week Lights 2020

Nobelveckan firas i år med en ljushyllning på några av Stockholms mest kända fasader och torg. Under ”Nobel Week Lights” lyser man upp ett femtontal platser med flera ljusinstallationer inspirerade av tidigare Nobelpristagares verk, uppfinningar och upptäckter. 

Veckan pågår i år den 5-13 december 2020, och vi bestämde oss för att kolla in några av ljusinstallationerna. Det mest sevärda var absolut installationen på Stadshuset, men över huvud taget var det trevligt att promenera runt bland all decemberbelysning i stan. Du kan läsa mer om veckan på evenemangets webbplats.

Nobel Week Lights - Space

Stadshuset: Space

På Stadshusets fasad visas bilder från rymdens yttersta hörn. Installationen har en tydlig koppling till årets fysikpris som gick till upptäckten av universums sällsammaste fenomen – svarta hål. Installationen har gjorts av Lumination of Sweden, och är ett samarbete med Rymdstyrelsen och European Space Agency. Fasaden ändrar konstant utseende. Riktigt fascinerande att titta på!

Nobel Week Lights - Space

Sergels torg: Shadow Playground

I installationen ”Shadow Playground” ska man kunna uppleva hur ens skugga fylls av färgoch får liv när man rör sig. Vi upplevde kanske inte riktigt detta, men det var ändå fint med färg och ljus.

Nobel Week Lights

Kulturhuset: Camus Lights Up

“Je n’ai jamais pu renoncer à la lumière” (Jag kunde aldrig ge upp ljuset) är ett citat från Albert Camus tal den 10 december 1957 när han tilldelades Nobelpriset i litteratur. Bakom konstverket står den frank-algeriska konstnären Amina Zoubir.

Kulturhuset - Jag kunde aldrig ge upp ljuset

Kungliga Operan: Opera Lights

Kungliga Operan vill bjuda på gemenskap och ljus, även i en tid då man inte kan träffas i en mörk salong. Operans fasad skiftar i färg, från blått till rosa och rött. Härligt!

Kungliga Operan i rosa
Kungliga Operan i rött

Nationalmuseum: Brilliance

På Nationalmuseum lyser en installation som är inspirerad av museets utställning ”Pär Engsheden och Sara Danius Nobelklänningar”. Det är fönstren på mellanplanet som ändrar färg.

Nobel Lights Week - Nationalmuseum

Kungsträdgården: Sense Light Swing

“Sense Light Swing” är ett rörligt konstverk i Kungsträdgården. Idén till produkten fick Alexander när han såg ett fotografi taget av en motorväg med lång slutartid i kameran. Riktigt härligt att se parken lysas upp av gungorna!

Nobel week lights - Kungsträdgården

Fler ljusinstallationer under Nobel Week Lights

Vi såg inte alla ljusinstallationer som ingår i Nobel Week Lights 2020. Här är ytterligare några installationer, som kan ses till och med 13 december i år.

  • Dramaten: En konstskatt i nytt ljus – Dramaten låter fasaden ge liv åt berättelserna som gömmer sig där bakom.
  • Konserthuset: Festbelysning – Fasaderna ljussätts årligen inför Nobelfirandet och i år finns på takets balkonger en särskild ”guldkrona”.
  • Korsningen Kungsgatan-Sveavägen: RFC:675:08 – En vetenskaps- och konstinstallation i hjärtat av Stockholm.
  • Kulturhuset: Reflect – I den här installationen vill man lyfta fram alla delaktiga vid Nobelpriset, även de som vanligtvis inte syns.
  • 5:e hötorgshuset: Jag vill hålla dig – Varje dag blir vi uppmanade att ta hand om varandra, samtidigt som man måste hålla distans.
  • Strömparterren: Le Marlin & La Mar – Konstfacks studenter har gjort en installation inspirerad av Ernest Hemingways Den gamle och havet.
  • Odenplan: Millisekund – Ett ljusverk utanför Gustaf Vasa kyrka som visar kraftfulla explosioner i slowmotion, i Alfred Nobels anda.
  • Nobelmuseet: Ledsagare – Nobelmuseet har inspirerats av den procession som inleder Nobelfesten hedersgästerna ledsagas till bords.
  • Stadsmuseet: Reflektion – På innergården synliggörs det som i fysiken och praktiken gör att vi kan se och uppfatta ljus.
Nobel Week Lights

Prenumerera på vårt nyhetsbrev