Meny Stäng

Kungsträdgården i Stockholm – och palatset Makalös

Annons

Kungsträdgården i Stockholm är en vacker park där människor strosar, fikar, lyssnar på konserter och tar del av olika happenings. En gång i tiden var det väldigt annorlunda. När palatset Makalös låg här var parken en inhägnad lustgård endast för hovet, skyddad av beväpnade vakter.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Kungsträdgården i Stockholm

Kungsträdgården, som vardagligt också kan kallas Kungsan, är tillsammans med Humelgården de äldst bevarade offentliga parkerna i Stockholm. Parken kan sägas bestå av tre ”rum”:

  • Det norra rummet med den stora Forumdammen, omgiven av vattenspel och pampiga bronsurnor.
  • Fontänrummet med Molins fontän, häckar, träd och stora blomsterplaneringar.
  • Den klassiska stadsparken med Tehuset under almarna, gröna gräsmattor och stora rabatter.

Längs med sidorna på den avlånga parken löper två alléer, Jussi Björlings allé och Birgit Nilssons allé.

Kungsträdgården i Stockholm, där palatset Makalös låg en gång i tiden

Kungsträdgården ligger i stadsdelen Norrmalm i Stockholm, på knappt 10 minuters promenadavstånd från Sergels torg. Närmaste tunnelbanestation är ”Kungsträdgården”.

Kungsträdgården – alla tider på året

Kungsträdgården är kanske en av de mest folkliga platserna i centrala Stockholm med både caféer och scen. Här är alltid mycket folk, oavsett årstid. På vintern kan man åka skridskor på en skridskobana runt Karls XII:s staty. På våren har det blivit tradition att se körsbärsblomningen. På sommaren anordnas konserter, utställningar och festivaler. Vi gjorde nyligen en cykeltur hit, och passade på att leka turister. Intressant!

Körsbärsblomning i Kungsträdgården

Karl XIII: staty

Mitt på Kungsträdgården står en staty av Karl XIII. Den har utförts av Erik Gustaf Göthe och restes år 1821, som ett monument över kungen.

Karl XII i Kungsträdgården i Stockholm

Runtom står fyra lejon, som en maktsymbol. Lejonen håller tassen på varsitt klot. På två av kloten finns Sveriges tre kronor och på de två andra Norges stridsyxa, eftersom Karl XIII regerade över båda länderna (Förenade Konungarikena Sverige och Norge) från 1814 till sin död 1818.

Kungsträdgården i Stockholm

Molins fontän

På våren 1866 fick skulptören Johan Peter Molin (1814-1873) en beställning på en fontän till den stora Stockholmsutställningen 1866. Fontänen uppfördes i gips och visades som mittgrupp i den stora hallen.

Fontänen gjorde stor succé och några år senare tillverkades den även i brons, efter en stor nationalinsamling för ändamålet. Fontänen avtäcktes år 1873, efter Molins död. Fontänen är omgiven av sex svanar och är täckt med figurer från den nordiska mytologin: Näcken och Ägir med makan Ran och deras döttrar Kolga, Hrönn, Himingläva, Unn, Duva, Blodughadda, Bylgja, Båra och Hefring.

Molins fontän i Kungsträdgården i Stockholm

Tehuset under almarna – minns ”Almstriden”!

Strax bortanför Molins fontän, under de stora almarna, ligger Tehuset. Här kan man koppla av med en kaffe i en mysig miljö, men framför allt kan man minnas ”Almstriden”.

Den sammandrabbning som skedde mellan demomstranter och polis den 12 maj 1971 fick efterdyningar under lång tid. Politikerna hade beslutat att fälla 13 almar för att bygga en tunnelbaneuppgång, men tusentals stockholmare protesterade. Bygget försenades, uppgången flyttades österut och … almarna står kvar!

WIFI.se
Almarna i Kungsträdgården i Stockholm

Karl XII: staty

Nästa staty i Kungsträdgården är statyn över Karl XII, som står på den del av parken som kallas Karl XII:s torg. Statyn har gjorts av Johan Peter Molin, alltså samme man som är skapare av Molins fontän.

Karl XII i Kungsträdgården i Stockholm

Runt statyn står fyra ”mörsare”, som är en slags artilleripjäs. Mörsarna är gjutna i Dresden 1678, och erövrades av Karl XII under det Stora nordiska kriget (1700-1721).

Kungsträdgården i Stockholm

En gång låg palatset Makalös här …

Mellan åren 1635 och 1643 uppfördes De la Gardieska palatset i den då nya stadsdelen Norrmalm. Palatset låg där Karl XII:s torg ligger idag, i den södra delen av Kungsträdgården. Det imponerande bygget lät uppföras av riksmarsken Jakob De la Gardie, och namnet på palatset blev i folkmun ”Makalös”. Palatset var Sveriges mest omtalade och samtidigt ett av Nordens mest utsmyckade privatpalats. Så, hur såg palatset Makalös ut?

  • 5 våningar högt, med ett lusthus högst upp
  • Koppartak med fyra torn
  • Trappa ned mot vattnet
  • Portaler prydda med kanoner i sten
  • Skulpturer och dekorativ stenhuggarkonst
  • Festsal och dans- och musikvåning
Palatset Makalös
Makalös från Jakobs kyrka, ur Suecia antiqua et hodierna, Public Domain

När Karl XI genom reduktionen 1680 drog in hela tomten till kronan omvandlades byggnaden till först sädesmagasin och sedan arsenal och livrustkammare. År 1793 gjordes palatset om till lokal för Dramatiska teatern, på uppdrag av ”teaterkungen” Gustav III.

År 1825 brann hela huset ner till grunden. Den våldsamma branden skedde mitt under en teaterföreställning, men trots en smal utgång lyckades åskådarna rädda sig. Tre personer bland tjänstefolket fick däremot sätta livet till.

Här låg en gång palatset Makalös, Kungsträdgården i Stockholm

Blomsterprakt i Kungsträdgården

I Kungsträdgården finns det också gott om rabatter och blommor i alla möjliga färger och former. Vackert!

Kungsträdgården i Stockholm

Imponerande byggnader i närheten av Kungsträdgården

Kungsträdgården ligger i hjärtat av Stockholm och är omgärdad av olika pampiga och kända byggnader. Här är några av dem:

Sankt Jakobs kyrka

Sankt Jakobs kyrka ligger på Jakobs torg strax intill Kungsträdgården. Den vackra röda kyrkan började byggas på 1580-talet, och blev efter diverse förseningar klar 1643.

Sankt Jakobs kyrka

Grand Hotel

Grand Hotel ligger på Blasieholmen, en kort promenad från Kungsträdgården. Detta femstjärnigt lyxhotell lockar celebriteter och har flera kända restauranger.

Grand hotel

Kungliga Operan

Kungliga Operan, eller Operan som den brukar kallas, ligger mellan Kungsträdgården och Gustav Adolfs torg. Operan, som grundades år 1773, är Sveriges nationalscen för opera, balett och modern dans.

Kungliga Operan

Kungliga slottet

Kungliga slottet, eller Stockholms slott, har funnits på samma plats, vid Norrström på nordöstra Stadsholmen, sedan andra halvan av 1200-talet. Dagens slott grundades år 1697.

Slottet

Riksdagshuset

Riksdagshuset ligger på Helgeandsholmen, med utsikt mot Operan och Grand Hotel. Huset är säte för Sveriges riksdag och uppfördes ursprungligen åren 1897-1905. På Helgeandsholmen ligger också Medeltidsmuseet.

Gustav Adolfs torg

Gustav Adolfs torg, som är uppkallat efter Gustav II Adolf, ligger strax intill Operan. Här finns bland annat en stor staty just Gustav II Adolf. Strax intill ligger Medelhavsmuseet.

Gustav Adolfs torg
Göra i Uppland
Vill du ha fler tips på saker att göra i Uppland? Klicka här!

Vad har du för erfaranheter eller minnen av Kungsträdgården? Kände du till historien om palatset Makalös?

Fakta om Kungsträdgården i Stockholm

  • Adress: Jussi Björlings allé
  • Ägare: Stockholms kommun (sedan 1971)
  • Restauranger och caféer: TGI Fridays, Bar Burger Café, P2 Wok Sushi, Catalana, Thelins Grand Café och Tehuset.
  • Läs mer: Du hittar mer info om parken på Stockholms stads webbsida

Kungsträdgårdens historia i korthet

  • Äldre historia: Trädgård för kungafamiljens räkning.
  • 1635-1643: Palatset Makalös uppfördes.
  • 1700-tal: Allmänheten fick tillträde till Kungsträdgården, under Gustav III:s tid.
  • 1772: Orangeriet Vauxhall öppnades som nöjespalats för offentliga baler och konserter.
  • 1823: Palatset Makalös brann ner till grunden.
  • 1866: Stockholmsutställningen arrangerades här.
  • 1875: Stockholms stad övertog skötseln av parken.
  • 1953: I samband med Stockholms 700-årsfirande uppfördes en friluftsscen, en serveringsbyggnad, en tepaviljong, en ölhall och några kiosker.
  • 1962: En konstfrusen isbana anlades.
  • 1971: Kungsträdgården övergick i Stockholms stads ägo. Samma år inträffade ”Almstriden”
  • 1987: Kravallerna i Kungsträdgården.
  • 1997-1998: Upprustning efter Aleksander Wolodarskis ritningar, i samband med att Stockholm var kulturhuvudstad i EU. En central damm anlades och japanska körsbärsträd planterades.

Fakta om palatset Makalös

  • Byggstart: 1635
  • Färdigställd: 1643
  • Byggherre: Jakob De la Gardie
  • Arkitekt: Hans Jacob Kristler
  • Status: Rivet efter brand år 1825

Hitta till Kungsträdgården i Stockholm

  • Promenera: Kungsträdgården ligger centralt, och det tar bara knappt 10 minuter att gå från Sergels torg, via Hamngatan.
  • Tunnelbana: Tunnelbanans blå linje går till Kungsträdgården, som är ändstation.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev