Meny Stäng

När kan man resa utomlands igen? (Och när vill man?)

Annons

När kan man resa utomlands igen? Och när vill man egentligen resa utomlands nästa gång? Vi funderar lite över resandet framöver, och vi vill förstås gärna höra dina tankar!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vad gäller för utlandsresor just nu?

UD avråder för närvarande från icke nödvändiga resor till alla länder, och avrådan gäller till och med den 15 juli. Vad som kommer att gälla därefter vet vi inte. Men vi kan väl börja med att slå hål på några myter!?

Myt 1: Det är förbjudet att resa utomlands

Nej det är inte förbjudet att resa utomlands. UD avråder från icke nödvändiga resor (turist- och besöksresor). En avrådan är just en avrådan, men ska förstås tas på allvar eftersom det är en signal om ett allvarligt säkerhetsläge. Normalt gäller inte en reseförsäkring om UD avråder från resor och det kan krävas tilläggsförsäkringar för att ha ett skydd om man beslutar sig för att resa trots UDs avrådan.

Myt 2: Det går ändå inga flyg

Man hör ibland att man inte kan resa eftersom det inte går några flyg, men det är inte helt sant. Det går förstås betydligt färre flyg än vanligt men en del människor reser fortfarande, till exempel i jobbet eller andra viktiga ärenden.

Myt 3: När UD lyfter avrådan är det fritt fram att resa

När UD lyfter avrådan så innebär det att Sverige inte ser några hinder med att resa. Men sedan måste man ju undersöka om man är välkommen i det land man planerar att resa till också, och det är ju en helt annan fråga.

Flyg SAS

När kan man resa utomlands?

Tekniskt sett kan man redan resa utomlands, men det är förmodligen krångligt, resmålen är begränsade, på vissa ställen måste man sitta i karantän och man blir utan försäkring. Till att börja med kan vi väl konstatera att det är klokt att vänta tills UD lyfter avrådan (och det kan förstås bli så att avrådan lyfts från vissa länder och inte andra.) Men sedan då?

Europa börjar ju öppna upp …

Runt om i Europa lättar man på restriktionerna och många länder börjar också försiktigt öppna upp sina gränser. För många länder i södra Europa är sommarens turism extremt viktigt för ekonomin och i år, efter månader av lockdown, är inkomsterna från turismen viktigare än någonsin. När dödstalen nu sjunker är det inte konstigt att man vill ta chansen att öppna upp och rädda sommaren.

Men vad händer om det kommer en andra våg av coronan och det blir en snabb smittspridning igen? Kommer affärer och restauranger plötsligt stänga igen? Kommer sjukvården på semesterorten ha resurser nog? Kommer flygen gå och resvägarna hem vara öppna?

Väg Schweiz

Och hur blir det att resa egentligen?

Samtidigt som många länder vill välkomna turister så vill de vara försiktiga och förhindra en andra våg av smittspridning. Många flygbolag ställer krav på munskydd under hela flygturen och kommer varken servera mat eller dricka. Det funkar ju om man av nödvändiga skäl vill ta sig från A till B, men hur mysigt är det egentligen?

Man kan också läsa att många hotell planerar för rejäla avstånd mellan solsängarna och strikta rutiner för hur man som gäst hämtar sin egen handduk, utan att komma i kontakt med personalen. Fullt rimligt och bra på många sätt, men vill man ens turista om man måste tänka på distans och extrem renlighet varje minut under semestern?

När kan man resa utomlands igen? Och när vill man?

Vi vet förstås inte när man kan resa utomlands igen. Vi tänker att man åtminstone bör vänta tills UD lyft sin avrådan och (förstås) tills mottagarlandet säger att man är välkommen. För egen del har vi inte bråttom att vara först på plats efter det heller. Vi kan gärna vänta lite och kolla in läget.

Naturligtvis är vi sugna på att resa utomlands igen, men det kommer när det kommer. Vi tycker också att det känns skönt att ha husbil. Det känns som ett perfekt sätt att resa i dessa tider, och när det väl öppnar upp kan vi tänka oss att rulla med husbilen.

Hur tänker du? När tror du att man kan resa utomlands igen? När vill du resa utomlands?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev