Meny Stäng

Miljöhot och virus – hur kommer resandet påverkas?

Miljöhotet har under längre tid haft viss inverkan på människors resande, och nu har spridningen av coronavirus fått en mer plötslig och extrem effekt. Från och med igår avråder UD från icke nödvändiga resor till alla länder och de flesta reser så lite som möjligt, men hur kommer dessa faktorer påverka vårt resande i längden?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Miljöhot och virus – påverkan på resor

Miljöhotet är allvarligt och har fått många att fundera över hur vi kan resa och semestra på ett mer hållbart sätt. Resebranschen var redan i förändring när coronaviruset slog ner som en plötslig bomb, och planterade en mer omedelbar rädsla för att resa.

Spridningen av viruset kommer förstås så småningom avta och gå över, men kanske kommer det ändå påverka vårt sätt att se på resor i framtiden? Vi har funderat över hur vi tror att miljöhot och virus tillsammans kan påverka resandet framöver.

väskor

Fyra resetrender

Här är fyra resetrender som delvis redan finns, och som vi tror kan förstärkas nu. Hur tror du att människor kommer vilja resa och semestra framöver?

1. Upptäcka Sverige

I takt med att vi blivit medvetna om negativ miljöpåverkan i samband med resande har fler och fler börjat intressera sig för att semestra i Sverige. Många resemagasin och resebloggare har hjälpt till att lyfta fina svenska resmål, och på det sättet inspirera till att upptäcka vårt eget land.

Nu, under coronavirusets utbrott, vill knappast någon resa utomlands alls. Man kan förvisso bli smittad även i Sverige, men här har man i alla fall hemmet och familjen nära till hands. Kanske kommer lite av den otrygghetskänslan dröja sig kvar även efter utbrottet, och ännu fler kommer intressera sig för att semestra i Sverige.

Åhus
Helena i Åhus i Skåne

2. Resa i grannländer

Det har under en lång tid funnits en trend mot att upptäcka resmål som inte ligger så långt bort. Genom att välja närmare resmål kan man resa på mer miljövänliga sätt. I en tid fylld av osäkerhetskänsla kan det också kännas tryggare att inte befinna sig så långt bort. Många kommer, när reserestriktionerna lättat, semestra i länder som Norge, Tyskland, Belgien, Polen, Tjeckien eller Estland. Och här finns verkligen mycket fantastiskt att upptäcka!

Dagö
Dagö i Estland

3. Campa eller resa med husbil

Att campa med cykel och tält är förstås optimalt för miljön, men även husbil har visat sig vara ett relativt bra semesteralternativ ur miljösynpunkt, enligt en fristående undersökning på uppdrag av Norges Caravanbransjeforbund. Extra bra kan alternativet bli om man kör en modern husbil och väljer att stå stilla emellanåt.

Husbil eller vanlig bil kan också kännas som ett tryggare alternativ nu när vi börjat oroa oss för smittorisker. I coronatider har vi blivit smärtsamt medvetna om riskerna med att vara nära andra människor på tåg, bussar och flygplan. Om denna känsla dröjer sig kvar kommer ännu fler tycka att det känns skönt att resa i sitt eget fordon, på behörigt avstånd från andra människor.

Lake-Shkodra-Resort
Lake Shkodra Resort i Albanien

4. Natur istället för städer

Människor har länge efterfrågat naturupplevelser, och många vill till exempel vandra eller cykla på semestern. Att vi söker oss till naturen kan handla om att vi vill koppla av från en stressig vardag, men kan också hänga ihop med att vi plötsligt extra mycket inser värdet av, och är rädda om, vår miljö.

När vi nu blivit oroliga för coronaviruset finns ännu en anledning att söka oss ut i naturen. Istället för att trängas bland massor av människor i en storstad, och på det sättet riskera smitta, kan vi röra oss relativt bekymmersfritt i vildmarken. Kanske är detta en känsla vi tar med oss, även efter att utbrottet har bedarrat.

WIFI.se
Bohemian Switzerland
Vandring i Bohemian Switzerland i Tjeckien

Hur tror du att folk kommer vilja resa efter miljöhot och virus?

Hur tror du att människors resebeteende påverkas av miljöhot och virus? Vilka trender förutspår du? Och framför allt, hur kommer du själv vilja resa?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev