Meny Stäng

Coronaläget i världen – läs bloggarnas rapporter

Annons

Hur är coronaläget i världen? Vi följer, liksom de flesta dessa dagar, nyhetsrapporteringen om coronaviruset i olika medier. Dessutom följer vi bloggar, och vi måste säga att det ibland är extra intressant att få de där vardagsglintarna från runt om i världen.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Hur är coronaläget i världen?

När vi nu pratar om coronaläget i världen handlar det inte längre bara om antalet smittade och döda. Nu handlar det också mycket om restriktioner, karantän, stängningar av gränser, ekonomiska svårigheter och om vilka regler som gäller från den ena dagen till den andra.

UD avråder i dagsläget från icke nödvändiga resor till alla länder, vilket förstås innebär att man ska undvika alla utlandsresor som bara är för nöjes skull. Trots det befinner sig förstås många svenskar i andra länder, kanske för att de bor där eller befinner sig på resor som startade långt innan avrådan.

Coronaläget i världen

Coronaläget i världen – via sociala medier

Vi har i flera Facebookgrupper läst om svenska husbilister som befinner sig i Sydeuropa, eller som är på väg upp till Sverige. Just nu oroar sig många för stängda gränser. Vi följer också flera bloggare ute i världen. Vi börjar med detta med gränserna, och fortsätter med bloggarnas rapporter.

Coronaläget i världen på Facebook

På väg genom Europa – stängda gränser?

Många svenska husbilister har skyndat upp till Sverige, för att hinna hem innan gränser eventuellt stängs. Bland annat skyndade bloggarna Husbil Kors & Tvärs och Lisas hjulhus igenom Tyskland innan gränserna stängdes.

Danmark har stängt sina gränser, men de släpper igenom svenskar som ska hem. Även Polen, Tyskland och Frankrike har stängt gränser, och kanske fler. Informationen om vad som gäller svenskar som vill passera hem till Sverige genom Tyskland är lite oklar.

Vi har på Facebook hört om flera som kunnat passera utan problem, men i dessa tider är det svårt att vara säker på vad som gäller, eftersom allting ändras fort. Berätta gärna om du vet mer!

Gränser i Europa

Sverige

Vi börjar med att rapportera från Sverige! Här i Sverige pratar precis alla om corona. Det är nästan så att det är svårt att föra andra samtal, eftersom allting på något sätt blivit oviktigt i skuggan av vad detta virus ställer till med.

Evenemang med över 500 deltagare är förbjudna och UD avråder från icke nödvändiga resor till alla länder. Människor hamstrar mat och toalettpapper och butikshyllorna gapar tomma både här och där. Fotona är från vår söndagshandling.

Coronaläget i världen

Finland

Maria, med bloggen Marias Memoarer, bor i Finland. Hon berättar att de nu pratar om undantagsförhållanden i Finland. Man avråder från alla icke nödvändiga utlandsresor, många aktiviteter ställs in och även skolorna varslade om stängning.

Spanien

Spaniens premiärminister utlyste den 14 mars nationellt nödläge. Det innebär bland annat att man endast får gå ut för att göra viktiga ärenden, såsom att handla mat, besöka vården, gå till jobbet, ta hand om behövande, besöka banken samt i nödsituationer. Skolor, restauranger, barer, muséer och nöjeslokaler håller stängt i minst två veckor. Vi känner till flera bloggare som bor, tillbringar vinterhalvåret eller reser i Spanien. Här kan du läsa vad de skriver:

Annika, med bloggen Casa Annika, bor i Spanien och berättar att många blivit panikslagna och rusat till mataffärerna för att bunkra. Hon berättar också att militären patrullerat gatorna och uppmanat folk att hålla sig inomhus, samt att TV uppmanar dem som bunkrat handsprit och munskydd att lämna tillbaka detta.

Britt-Marie och Lars, med bloggen bm.lars.reseblogg skriver att en orsak till den spanska “husarresten” är att många valt att lämna krishärden Madrid och resa till sina semesterbostäder vid kusten, och därigenom tagit med sig smittan.

Margareta och Ingemar, med bloggen Pensionärsvil(l)an är på plats i närheten av Torrevieja. De skriver att en bil kört runt med högtalare och informerat alla om att hålla sig hemma. De berättar också att man måste hålla avstånd i affärerna och att bara en i familjen får handla.

Lena i Wales, som också spenderar mycket tid i Spanien, skriver att museer, monument, barer och restauranger stänger, men att det är olika i olika regioner. Hon beskriver bland annat att hon fick leta i två affärer för att få tag på toapapper.

Bloggaren Ama de Casa berättar att man kan få böter om man “nöjespromenerar” och att lekplatserna är avstängda. Hon kan också bekräfta att det är tomt på hyllorna i vissa affärer i Torrevieja. Kolla in de här bilderna så ser du.

Elisabet och Lennart, med bloggen Husbilen Ellen, befinner sig på Gran Canaria. De skriver att de, liksom alla andra, är satta i hemmakarantän under 15 dagar.

Torre del mar

Portugal

Anna och Roger, med bloggen Bo i husbil, berättar att de blev “utslängda” från en kommunal camping i Setúbal söder om Lissabon, eftersom kommunala turistverksamheter stängdes. De berättar också att kött, vatten och toapapper varit utplockat i affärerna.

Grekland

Anita, med bloggen Anitas Kreta, bor i Chania och beskriver att skolor, restauranger, caféer och hotell inte längre får hålla öppet. Det enda som nu får ha öppet är supermarkets, bagerier och apotek. På supermarketen får bara en person vistas per 10 kvadratmeter, så kunderna släpps in i intervaller. Anita berättar också att man på TV sänder en kampanj där kända personer uppmanar till att stanna hemma.

USA

Annika, med bloggen Life in the Suburb, bloggar från Virginia. Hon skriver att det “inte går att inte tala om det”. Hon berättar om känslorna när Trump stängt gränsen mot Europa, och lovar att fortsätta skriva om krisen.

Anna, med bloggen New York – My Bite of the Big Apple är inte på plats i USA men skriver, utifrån berättelser från vänner, att “New York håller på att bli en spökstad”. Hon har hört om stängda bibliotek, inställda shower och tomma butikshyllor.

Asien

Linda, med bloggen Resamedfamiljen.se rapporterade under en längre tid från Thailand. Hon berättar bland annat att alla fick ta tempen när de besökte ön Koh Samet och att alla värmescannades på utresan från Thailand.

Christine, med bloggen 29 grader, har varit på Bali och skriver att ön tidigt vidtog åtgärder, som till exempel feberkontroll på flygplatserna, vilket minskade spridningen. Hon berättar också att Bali drabbats hårt av coronavirusets svallvågseffekter och att vissa hotell och restauranger redan fått stänga, med arbetslöshet som följd. Ingen panik för smitta märks, men däremot oro för de ekonomiska konsekvenserna. Nu har Christine åkt vidare till Hawaii, via “spökflygplatsen” i Brisbane.

Thailand

Vad har du läst och hört om coronaläget i världen?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev