Meny Stäng

Vågar man resa till Uzbekistan? – vi svarar på 17 frågor

Annons

Vågar man resa till Uzbekistan? Den frågan får vi ibland, och det korta svaret är JA, utan tvekan. Uzbekistan är ett generellt tryggt och säkert land, samtidigt som det känns lite exotiskt och spännande. Här utvecklar vi texten, med svar på olika frågor som du kan tänkas ha.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vågar man resa till Uzbekistan?

Som sagt, det korta och enkla svaret på om man vågar resa till Uzbekistan är JA. Människor i Uzbekistan är generellt fantastiskt vänliga, ödmjuka, nyfikna och generösa och vi har under båda våra resor i landet hela tiden känt oss mycket trygga.

Men, eftersom Uzbekistan är ett land som alla inte vet så mycket om, så är det naturligt att ha olika funderingar. Vi gör vårt bästa för att svara på allt du kan tänkas undra!

Vågar man resa till Uzbekistan?
Shoppinggata i mysiga Buchara

1. Hur tar man sig till Uzbekistan?

Det går inga direktflyg från Sverige till Uzbekistan, men man kan flyga någorlunda enkelt med ett byte. Vi flög med Turkish Airlines, med mellanlandning i Istanbul. Denna resa tog cirka 4 + 4,5 timme och var relativt bekväm. Det är också möjligt att flyga via Riga eller Warszawa.

Man kan resa på egen hand, men om du hellre vill köpa en guidad paketresa så finns det alternativet också. Flera olika resebyråer arrangerar resor till Uzbekistan såsom Rolfs Flyg & Buss, Albatros, Temaresor, Läs & Res, Iventus och Världens Resor.

Istanbuls flygplats
Mellanlandning på Istanbuls flygplats

2. Är inresereglerna krångliga?

Svenskar och andra nordbor reser visumfritt till Uzbekistan i upp till 30 dagar. Observera att passet måste vara giltigt i minst 6 månader efter utresedatum. Även många andra nationaliteter kan resa till Uzbekistan utan visum, eftersom landet jobbat på detta som en del i sin strategi för att välkomna turister.

3. Klarar man sig på engelska?

Det officiella språket i Uzbekistan är uzbekiska, men det är också vanligt att tala andra turkiska språk, tadzjikiska eller ryska. Den äldre generationen talar ofta inte engelska, men idag satsar man hårt på engelska i skolor och universitet. Det innebär att du ofta kan tala engelska med unga människor, särskilt i städerna, samt förstås med människor som jobbar på hotell eller i turistbranschen.

Om du vill handla på en marknad eller liknande funkar det ofta att le, peka och gestikulera. Om du vill göra en utflykt ut på landsbygden är det förmodligen enklast att resa tillsammans med en lokal guide.

Uzbekiska ungdomar
Några uzbekiska tjejer (15 och 16 år gamla) ville praktisera sin engelska med oss

4. Hur påverkar det mig att landet är muslimsk?

De flesta som bor i Uzbekistan är muslimer, men religionsfrihet råder, varför det är enkelt att resa i landet också som icke-muslim. Fläskkött serveras vanligen inte och alkohol dricks i begränsad utsträckning. Många restauranger och barer serverar dock öl, vin och sprit, och vi har besökt både ölbryggeri och vinkällare.

När det kommer till klädsel är det oftast lite mer ”påklätt” än i Europa och kvinnor klär sig vanligen så man täcker axlar och knän, medan de flesta män har långbyxor. Framför allt måste man tänka på klädseln då man besöker religiösa platser, såsom moskéer och mausoleer, då kvinnor också måste täcka håret med en sjal.

En öl i Tasjkent
En öl med gänget i huvudstaden Tasjkent

5. Kan man resa som ensam kvinna?

Vi har rest i Uzbekistan i grupp och med guider, så vi kan inte säga helt säkert hur det är att resa som ensam kvinna. Av det vi sett tror vi inte att det är några problem alls. Vi har sett många kvinnor röra sig ensamma, eller i grupp, på stan och när jag (Helena) gick egna små ärenden (t.ex. för att fråga efter bankomat på tågstationen och liknande) upplevde jag inga som helst konstigheter.

Vågar man resa till Uzbekistan?
Sjal över håret behövs när man besöker moskéer och mausoleer – inte annars

6. Finns det risk för kriminalitet?

Uzbekistan är generellt ett tryggt och säkert land att resa i. Risken för kriminalitet är inte större än någon annanstans. Naturligtvis ska man alltid hålla uppsikt över sina saker, särskilt på marknader och andra ställen med mycket människor.

I vårt sällskap råkade vi tappa bort saker (en handväska till exempel) vid mer än ett tillfälle, men inget försvann utan låg kvar där vi råkat lämna det … Vid stora sevärdheter finns ofta så kallade ”turistpoliser”, som finns där för att hjälpa turister.

Vågar man resa till Uzbekistan?
Uzbekistan – ett lugnt och tryggt land att resa i

7. Är det fattigt? Är standarden ok?

Genomsnittslönen i Uzbekistan är betydligt lägre än i Sverige, särskilt på landsbygden. Vi såg dock i stort sett ingen fattigdom av den typen som gör ont i själen, trots att vi reste runt en hel del i landet. Tvärtom överraskades vi av hur fint och välskött det ser ut överallt. Bara vid ett enda tillfälle såg vi tiggare på en marknad.

Som turist upplever man mestadels bra standard, vilken naturligtvis kan variera beroende på prislapp på hotell och liknande. Toaletter är ofta av västerländskt snitt, men på enklare eller mer lokala ställen är det relativt vanligt med ”hål i golvet”-modeller och om man kommer långt ut på landsbygden kan dessa vara av utedass-karaktär.

Badrum The Tower Hotel Tasjkent
Vårt badrum på The Tower Hotel i Tasjkent

8. Finns det risk för oroligheter?

Uzbekistan är ett tryggt och lugnt land att resa i, och det finns för närvarande inga specifika risker för terrorism eller andra oroligheter. Världen är förstås föränderlig, och det är alltid klokt att läsa på om det aktuella världsläget när man ska göra en längre resa. Du kan till exempel ladda ner appen ”UD Resklar” och följa den allmänna nyhetsrapporteringen.

Vågar man resa till Uzbekistan?
Lugnet rådet i Buchara i Uzbekistan

9. Hur är relationen till Ryssland?

Uzbekistan blev ett självständigt land 1991, efter att ha varit en del av Sovjetunionen. Man är idag mycket stolt över sin självständighet och man vill absolut inte tillhöra Ryssland igen. Som vi förstår det har man dock kontakter med Ryssland, bland annat för handel.

När vi frågade hur man såg på kriget i Ukraina fick vi svaret att Uzbekistan är ett neutralt land och att man är för fred. En del personer, som sa sin personliga åsikt till oss, uttryckte ett starkt stöd för Ukraina.

Vågar man resa till Uzbekistan?
Independence Square, Tasjkent

10. Ligger inte Uzbekistan nära Afghanistan?

Uzbekistan har en kort gräns mot Afghanistan i den sydostliga delen av landet. Som turist har man dock ingen anledning att röra sig i de här trakterna. Uzbekistan är ett till ytan stort land, och inget av de vanliga besöksmålen ligger i den här änden av landet.

11. Hur tar man sig runt i landet?

I Uzbekistan finns ett mycket modernt höghastighetståg, med namnet Afrosiyob, som har köpts in från Spanien. Tåget är mycket bekvämt och erbjuder ett väldigt smidigt sätt att resa mellan olika städer i landet. Ombord kan du till exempel ladda mobilen och köpa snacks.

Inne i städer kan du till exempel åka taxi, och i huvudstaden Tasjkent finns en fantastiskt vacker tunnelbana. Du kan självklart också hyra bil och boka olika guidade utflykter.

Vågar man resa till Uzbekistan?
Höghastighetståget Afrosiyob 

12. Hur fungerar internet?

Internet fungerar generellt bra. Eftersom resor till denna del av världen vanligtvis innebär höga roaming-avgifter är det lämpligt att antingen köpa ett lokalt sim-kort, vilket man kan göra för en billig penning på flygplatsen, eller använda e-sim. Det finns även WiFi på de flesta hotell och restauranger.

13. Finns det vegetarisk mat?

Under vår senaste resa i Uzbekistan hade vi två vegetarianer i gruppen, så vi hann bekanta oss med det vegetariska utbudet i landet. Faktum är att det finns mycket vegetarisk mat att välja på: sallader, grönsakssoppor, nudelrätter, dumplings/piroger fyllda med potatis, spenat eller pumpa samt frukt, nötter och mycket annat. Nationalrätten plov borde också gå utmärkt att göra vegetarisk med kikärtor och torkad frukt, men utan kött.

Vi upptäckte dock att man på många restauranger är så ovan vid konceptet vegetarian, så personalen kan bli stressad och nervös när man frågar, och flera gånger blev det missförstånd kring just detta. Kanske är det ibland bättre att beställa det man vill ha, utan att säga ordet ”vegetarian” …?

Sallader

14. Finns det risk att bli sjuk eller matförgiftad?

Man kan förstås alltid bli sjuk på resan, men risken är inte större i Uzbekistan än någon annanstans. Välj gärna dricksvatten på flaska och var försiktig med osköljda frukter och grönsaker som säljs på marknader.

Marknad i Tasjkent

15. Hur är sjukvården?

Vi har inte behövt testa sjukvården i Uzbekistan, så vi har ingen egen erfarenhet av den. Enligt UD Resklar kan standarden på sjukvården vara låg utanför huvudstadsområdet. Det är naturligtvis, som alltid när man reser, viktigt att ha en försäkring.

16. Hur betalar man?

På hotell och finare restauranger kan du betala med kort. Du behöver också ha kontanter, för att köpa småsaker, handla på marknader, ge dricks och så vidare. Den lokala valutan heter som, och 10 000 uzbekiska som motsvarar i dagsläget (maj 2024) ungefär 8,5 svenska kronor.

Du kan ta ut i bankomat och det kan också vara smart att ta med euro eller dollar för att växla. Observera att det är bäst att göra av med alla kontanter i lokal valuta innan du åker hem, eftersom det kan vara svårt att växla tillbaka valutan utanför landet.

Vågar man resa till Uzbekistan?

17. Finns det något man bör undvika att göra?

Fotografera inte militära platser eller föremål, och ta inte med drönare utan tillstånd. (Vi hade med drönare, med för detta krävdes pappersexercis någon månad i förväg, och vi fick endast använda den tillsammans med lokala guider och vakter.)

Var försiktig med att visa din kärlek i samkönade relationer. Relationer mellan personer av samma kön är inte tillåtna enligt uzbekisk lag, och endast i begränsad utsträckning accepterade i befolkningen.

Gör inte brottsliga saker. Straffen för till exempel narkotika- och valutabrott är hårda och man vill antagligen slippa bekanta sig med fängelserna.

Vågar man resa till Uzbekistan?

Summa summarum: Vågar man resa till Uzbekistan?

Så, vad är då vårt svar på frågan ”Vågar man resa till Uzbekistan?”. Utan att tveka en sekund så är svaret JA. Självklart ska man alltid, när man reser, använda lite sunt förnuft, försöka hålla koll på sina grejor och ha en vettig försäkring. Men allvarligt talat, i just Uzbekistan har vi känt oss mer säkra än på de flesta ställen i världen!

Buchara

Prenumerera på vårt nyhetsbrev