Meny Stäng

Checklista för bilsemester – bila i Europa

Annons

Planerar du att husbila eller bila i Europa i sommar – eller kanske någon annan gång under året? Här följer en checklista för bilsemester i Europa, med några av de viktigaste sakerna att tänka på. Checklistan passar bra både för dig som reser med personbil och för dig som reser med husbil!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att bila i Europa

Att husbila eller bila i Europa är ett fantastiskt sätt att uppleva natur och kultur i den spännande och intressanta världsdel där vi lever. När man bilar är man fri att resa dit man vill, och man kan när som helst ändra rutt utifrån väder eller nya idéer under resans gång. Man ser inte bara de stora destinationerna, utan har också möjlighet att stanna vid alla små pittoreska städer och hemliga stränder, långt från charterdestinationernas största hotell.

Vägar Kroatien
Bilväg genom Kroatien

Att bila i Europa är i första hand enkelt. Vägstandarden är bra på de flesta håll och ofta märks gränserna knappt. Samtidigt har det på senare tid blivit lite mer krångligt att hålla reda på regler kring vägavgifter och miljözoner. Nästan alla länder har egna regler och därför är det bäst att kolla upp exakt vad som gäller i just de länder man planerar att resa till.

Vi ger i detta inlägg lite överblick och drar upp några av de viktigaste sakerna att tänka på, men observera att du kan behöva läsa vidare för specifika regler i olika länder. Dessutom bjuder vi på en checklista för bilsemester i Europa – med allt du inte ska glömma att packa!

Smala vackra vägar i Montenegro
Det kan vara väldigt vackert att bila i Europa – vackra vägar i Montenegro

Vägavgifter i Europa

I många länder i Europa får man betala vägavgift när man kör på motorvägar, och även broar och färjor kan vara belagda med avgifter. I vissa länder betalar man i bemannade betalstationer. I andra länder måste man i förväg köpa en vinjett, ett slags klistermärke, som man fäster på vindrutan. Vinjetten kan ibland beställas i förväg, eller köpas i bensinstationer vid gränsområdena.

I vissa länder är det också möjligt att lösa betalningen genom att man registrerar bil och betalningsuppgifter elektroniskt, och att fordonet sedan registreras med kameror vid obemannade vägtullar. Några saker som är värt att notera:

 • Frankrike, Spanien, Italien och Portugal: I dessa länder betalar man i första hand i betalstationer längs vägen. I Portugal har vi också varit med om att man vid infarten till landet kan välja att registrera sitt kontokort samtidigt som registreringsskylten blir fotograferad.
 • Spanien: Motorvägar som heter ”Autovias” (A-vägar) är avgiftsfria, medan ”Autopistas” (AP-vägar) ofta är belagda med avgift.
 • Österrike, Schweiz, Tjeckien och Slovenien: Dessa länder kräver en vinjett (ett klistermärke) på rutan när man kör på motorvägar. Vinjetten kan ofta köpas på större bensinstationer i gränsområdena, och om man saknar den kan man få böter. Om du har en tung husbil (över 3,5 ton) måste du kolla om du behöver betala extra, och kanske använda någon sorts kilometerräknare. Kolla i god tid innan resan eftersom du i vissa fall kan behöva beställa i förväg! Läs mer här: österrikisk vinjettschweizisk vinjetttjeckisk vinjett, slovensk vinjett.
 • Ungern och Slovakien: I Ungern och Slovakien fungerar det på liknande sätt som i Österrike, Schweiz, Tjeckien och Slovenien, men man utfärdar istället en ”e-vinjett”, vilket betyder att bilens registreringsnummer läggs in i en databas. Övervakning sker med vägkameror. Om du har en tung husbil (över 3,5 ton) måste du kolla om du behöver betala extra, och kanske använda någon sorts kilometerräknare. Kolla i god tid innan resan eftersom du kan behöva beställa i förväg! Läs mer här: ungersk vinjett, slovakisk vinjett.
 • Polen: På enstaka motorvägar tas avgift ut, som betalas i betalstation. Husbilar som väger över 3,5 ton måste skaffa en betaldosa och betala kilometeravgift. Läs mer om den polska betaldosan på etoll.gov.pl.
 • Kroatien, Makedonien och Grekland: I dessa länder är vissa eller alla motorvägar belagda med avgifter, och man betalar i betalstationer längs vägarna.
Bila i Europa - på gröna vägar i Polen
Bila i Europa – på gröna vägar i Polen

Miljözoner i Europa

Fler och fler städer i Europa inför miljözoner för att minska biltrafik i städer. Det kan innebära att man inte får köra i vissa delar av staden eller att en miljödekal krävs. Dekalen visar att fordonets partikelutsläpp understiger en viss nivå. Fordon som saknar miljödekal får inte köra in i dessa miljözoner. Det kan underlätta att ladda ner The Green-Zones App. Några saker som kan vara bra att veta:

 • Tyskland: Ett flertal tyska städer har infört miljözoner och för att köra i dessa måste man ha en miljödekal som man fäster i rutan. Miljödekalen beställer du från DEKRA.
 • Frankrike: Ett mindre antal franska städer har infört miljözoner och kräver en miljödekal på rutan. Man kan läsa en del om miljözonerna på den här sidan.
 • Italien: Skylten ”Zona Traffico Limitato” betyder att man endast får köra där om man har tillstånd. Om man bryter mot regeln kan man få dyra böter, ibland långt efteråt.
Köra bil i södra Italien
Under din bilsemester i Europa kanske du hamnar i södra Europa

Checklista för bilsemester i Europa

Sist men inte minst, här kommer en lista över saker du inte ska glömma att packa med inför resan ut i Europa. Här listar vi också sådant som är bra att tänka över i lite god tid innan resan. Helt enkelt en checklista för bilsemester i Europa!

Packa viktiga saker

 • Pass (inom EU ska även polisens id-kort fungera)
 • Körkort (om du ska resa utanför EU/EES kan du också behöva ett internationellt körkort)
 • Bilens registreringsbevis del 1 (den blå delen). Den gula delen lämnar du hemma.
 • Uppdaterad GPS eller aktuell vägkarta, eller helst bådadera.
 • Bok om trafikregler i Europa, eller motsvarande information på webben, till exempel genom boken Upptäck Europa med bil från Motormännen.
 • Betalkort – minst två stycken som bör förvaras på olika ställen. Glöm inte att notera numret till bankens spärrservice.
 • Utländsk valuta i sedlar. För det mesta kan man ta ut kontanter i bankomater, men när man kör in i ett nytt land med bil/husbil är det inte säkert att man snabbt hittar en stad med en bankomat.
 • Kod-dosan som du använder för transaktioner i internetbanken, samt bank-id.
 • Biljetter och bokningsbekräftelser till färjor, campingplatser, hotell etc.
 • Kopior på pass och andra viktiga dokument. Kan antingen packas på annat ställe än originalen eller mejlas till en webbaserad mejladress.
 • Mobiltelefon och laddare.Kolla i förväg med din operatör vad som gäller när du ringer utomlands och vilka kostnader som kan tillkomma. Tänk på att flera länder i Europa inte ingår i EU, vilket innebär att de slopade roamingavgifterna inte gäller där.
Checklista för bilsemester i Europa
Öresundsbron – en härlig bilsemester i Europa väntar där ute!

Kolla upp försäkringar

 • Kolla upp din bilförsäkring/husbilsförsäkring och beställ hem det ”gröna kortet” från ditt försäkringsbolag. (Det gröna kortet är inte nödvändigt i alla länder, men krävs bland annat i Albanien, Makedonien, Montenegro och Marocko.)
 • Kolla upp din hemförsäkring, och ifall du behöver extra reseförsäkring. I hemförsäkringen ingår reseskydd som gäller inom EU, men vanligtvis inte mer än 45 dagar. Glöm inte att packa med försäkringsbrev och telefonnummer till ditt försäkringsbolag.
 • Beställ europeiskt sjukförsäkringskort från Försäkringskassan. Kortet ger dig tillgång till förmånlig offentlig sjukvård inom EU.
 • Beställ Väghjälp så att du på ett enkelt sätt kan få hjälp om du får driftstopp på vägen och ta med telefonnumret som du ska ringa om olyckan är framme. Väghjälp finns till exempel hos Motormännen, SBM och Falck.
Väghjälp utomlands
Ibland är det väldigt bra att ha Väghjälp!

Utrustning i bilen/husbilen

 • Första hjälpen-utrustning (är i många länder ett krav!) samt reseapotek med plåster, solskyddsmedel, receptbelagda mediciner, värktabletter samt medel mot åksjuka, feber, diarré och förstoppning.
 • Liten verktygslåda med startkablar, bogserlina, domkraft, fälgkors, hammare, tång, polygrip, skiftnycklar, arbetshandskar, silvertejp, kniv, motorolja, kylarvätska, spolarvätska och ficklampa.
 • Reflexvästar (krävs i de flesta europeiska länder!) till alla resenärer i bilen. Västarna ska finnas lättillgängliga, och inte i bagageutrymmet.
 • Snökedjor eller autosocks samt isskrapa, om ni planerar att resa till berg eller alper som kan vara snötäckta.
 • Reservdäck eller däckreparationssats.
 • Brandsläckare – alltid bra, men i vissa länder (framför allt Östeuropa) dessutom ett krav.
 • Extra glödlampor – är ett krav i vissa länder, bland annat i Frankrike, Slovenien, Kroatien, Montenegro och Albanien.
 • Två varningstrianglar krävs i Spanien, Turkiet och på Cypern. Fordon med släp ska ha två trianglar i Spanien, Slovenien, Kroatien, Serbien, Makedonien och Montenegro.
 • Bogserlina krävs i Slovakien, Makedonien, Bosnien-Hercegovina och Serbien.
 • Alkomätare bör packas när man reser i Frankrike.
köra på franska vägar
Bilsemester på franska vägar

Om du reser med Husbil/husvagn

 • Campingkort kan eventuellt vara bra. Internationellt campingkort är inte nödvändigt, men kan ge rabatter och beställs via Caravan Club. Ytterligare kort som kan ge rabatter är Camping Key Europe och CampingCard ACSI. Om du planerar att resa med husbil i Frankrike och vill stanna på vingårdar kan du kolla in något som heter France Passion.
 • Förteckningar över campingar och ställplatser. Det finns många olika listor, förteckningar och appar som hjälper en att hitta campingar och ställplatser. Vi har listat många av dem i ett inlägg om att hitta ställplatser och campingar.
 • Packningslista – Spana gärna in vår stora packningslista för husbilen. Där kan du checka av att allt är med!
På en bilväg i Albanien –  Kolla vad du behöver i vår checklista för bilsemester i Europa!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev