Meny Stäng

10 härliga länder för husbilsresan

Idag presenterar vi tio härliga länder för husbilsresan. Söker du sol och värme, vacker natur eller historiska sevärdheter? Eller kanske en kombination av allt? Vi tipsar om tio länder där vi gillat att resa med husbil.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Härliga länder för husbilsresan

Vi har rest i många länder med husbil, och de flesta länder har något fint och intressant att erbjuda, även om det kan vara på olika sätt. Här är en lista över några länder där vi haft fina upplevelser med husbil.

1. Tyskland

Det är mycket populärt att resa med husbil i Tyskland, och det är inte svårt att förstå varför. Det är enkelt att resa med husbil i Tyskland och man känner sig välkommen – det finns gott om ställplatser överallt. Dessutom är prisläget hanterbart och det finns fantastiskt mycket att se och upptäcka, allt från härliga naturupplevelser till pittoreska städer och pampiga slott.

Resa med husbil i Tyskland

2. Tjeckien

Ett annat land som är fantastiskt att upptäcka med husbil är Tjeckien. Detta land är otroligt grönt och bjuder på allt från dramatiska bergsformationer till mäktiga slott och borgar. Dessutom är prisläget bra, framför allt utanför Prag. Ställplatskulturen är långt ifrån lika utvecklad som i Tyskland, men det finns gott om campingar och dessa är ofta mycket prisvärda.

Camping och ställplatser i Tjeckien

3. Estland

För några år sedan reste vi runt hela Estland med husbil, och det var fantastiskt. Naturen i Estland är väldigt vacker och dessutom finns det mycket intressant historia att ta del av, ofta med kopplingar till Sverige. Det finns campingar runt om i landet och dessutom är det både ofta både tillåtet och enkelt att fricampa.

4. Kroatien

Om södra Europas värme lockar kan Kroatien vara ett härligt alternativ för husbilsresan. Den långa kusten är vacker precis överallt och det finns gott om både härliga öar och pittoreska städer. Campingarna är ofta stora, fina och välskötta, och det enda minuset kan vara att de inte alltid är så billiga. Ställplatser finns bara i begränsad utsträckning men däremot finns mindre, ofta familjeägda, så kallade ”Mini-Camps” som man kan testa.

5. Frankrike

Frankrike är ett fantastiskt land att upptäcka med husbil. Naturen bjuder på allt från berg till sandstränder, och dessutom finns det möjlighet att uppleva spännande städer, historiska sevärdheter och god mat. I Frankrike känner man sig välkommen med husbil och det finns gott om både campingar och ställplatser. Med andra ord är det enkelt att resa runt här!

Gorges du Verdon

6. Albanien

Om du vill ta dig lite längre, och få en lite mer exotisk upplevelse, kan Albanien vara ett alternativ. Det är ganska längesedan vi reste här, men vi älskade de dramatiska bergen, de vackra stränderna och de vänliga människorna. Campingar och ställplatser kan ibland vara lite mindre välorganiserade, men man känner sig alltid välkommen och prisläget är mycket bra. Tänk bara på att Albanien ligger utanför EU!

7. Finland

Förra sommaren tog vi husbilen till Finland, och vi älskade det. Vi reste under högsäsong, i juli, och det fantastiska var att det inte var trångt. Det fanns alltid plats på campingar och ställplatser, utan att vi behövde boka i förväg, och dessutom var det enkelt att hitta fina platser för fricamping. I vårt grannland kan man bland annat upptäcka vacker natur, charmiga trähusstäder och intressant historia.

Campingar och ställplatser i Finland

8. Polen

Polen är ett av våra favoritländer när det kommer till husbilsresor. Landet ligger bara en färjeöverfart från Sverige och prisläget är relativt bra. Dessutom finns det massor att uppleva i form av vackra städer, historiska sevärdheter och långa sandstränder. Ställplatskulturen är kanske inte lika utvecklad som i vissa andra länder, men det finns gott om campingar och dessa är vanligtvis mycket prisvärda.

Camping Wagabunda i Mikolajki

9. Schweiz

Schweiz är ett otroligt vackert land att resa i och passar utmärkt för dig som uppskattar vacker natur, med dramatiska berg och spegelblanka sjöar. Prisläget är relativt högt, men fördelen med husbil är ju att man kan välja att laga sin egen mat. Campingarna är oftast fina och välskötta, och det är vanligt att det finns bussförbindelse mellan campingen och näraliggande stad.

WIFI.se
Brienz camping

10. Italien

Italien är ett fantastiskt land där det finns otroligt mycket att upptäcka, allt från sjöar, stränder och vingårdar till städer och historiska sevärdheter. Det är populärt att resa till Italien med husbil, och det finns gott om både ställplatser och campingar. Tänk bara på att det kan bli trångt i de mest populära områdena under högsäsong.

Fler härliga länder för husbilsresan

Naturligtvis finns det ännu fler härliga länder för husbilsresan. Det är till exempel mycket populärt att övervintra med husbil i Spanien, Portugal eller Marocko. Det är förstås också många som väljer att resa i Norge, Danmark och många andra europeiska länder.

Vilka är dina bästa tips på härliga länder för husbilsresan? Berätta gärna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev