Meny Stäng

Resa med husbil i Estland – allt du behöver veta

Annons

Hur är det att resa med husbil i Estland? Vi har precis kommit hem efter knappt tre härliga veckor på rull med husbilen i Estland, och vi har nu satt ihop ett inlägg om vägar, trafikregler, campingar och annat som du vill veta inför husbilsresan. Den snabba sammanfattningen är att det är väldigt enkelt och trevligt att resa med husbil i Estland!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vilka färjor går till Estland?

Det finns två olika färjelinjer att välja på när man ska åka med husbil till Estland – antingen Stockholm till Tallinn (Tallink Silja eller Viking Line) eller Kapellskär till Paldiski (DFDS). Den första varianten tar längre tid, bjuder på mer underhållning och är dyrare. Den andra varianten går snabbare, är betydligt enklare (de flesta resenärerna är lastbilschaufförer) och är billigare.

Baltic Queen
Behaglig färjeöverfart med Baltic Queen från Tallink Silja, med Peters bror och fru

Vilka färjor går till öar inom Estland?

Det finns många öar i Estlands skärgård, som kan besökas med färja. De två största öarna är Ösel (Saaremaa) och Dagö (Hiiumaa). Dessutom finns öar som Kynö (Kihnu), Runö (Ruhnu), Moon (Muhu), Ormsö (Vormsi), Odensholm (Osmussaar) samt Stora och Lilla Rågö (Suur-Pakri och Väike-Pakri).

Från fastlandet går det vanligtvis bra att åka ner till färjeläget en halvtimme innan för att komma med färjan, men det finns förstås speciella dagar då det kan bli kö. För färjan mellan Ösel och Dagö är det bra att boka i förväg, åtminstone under högsäsong. Du kan boka färjor på Veeted.com samt på Praamid.ee.

Färja mellan öarna i Estland
Peter på färjan till Ösel

Vad gäller i tullen?

Estland tillhör EU och varor för personligt bruk får tas in moms- och tullfritt, om moms betalats i inköpslandet. För tax-free-varor som köpts på internationellt vatten gäller 200 cigaretter eller 250 gram tobak, 1 liter sprit eller 2 liter starkvin (15-22 procent), 4 liter vin och 16 liter öl, samt andra varor till ett värde av 300 euro.

Husbil i Estland – Hur är vägarna?

Vägarna är generellt bra med god standard. På sina håll på landsbygden finns också små grusvägar, när man tar av från de större vägarna.

Vägar - med husbil i Estland

Betalar man motorvägsavgifter?

Man betalar inga vägavgifter med personbil eller husbil i Estland. Från och med den 1 januari 2018 betalar man avgift för transportfordon över 3,5 ton, men detta gäller inte för husbilar över 3,5 ton. Mer information om detta finns på Teetasu.se. (Vi tyckte att det var lite oklart vad som gällde för husbilar över 3,5 ton och har därför mejlat och frågat. Vi fick svaret ”No, campers do not have to pay”.)

Hur är trafiken?

Estlands har en relativt liten befolkning på 1,3 miljoner människor, och dessutom begränsat med turister. Detta gör att det inte blir så trångt i trafiken.

Vilken hastighetsbegränsing gäller för husbil i Estland?

Personbil med eller utan släp, mc och husbil med totalvikt under 3,5 ton följer skyltningen för hastighetsbegräsning. På landsväg får man vanligtvis köra i 90 km/h och på motorled 110 (på sommaren och om man haft körkort minst två år) eller 90 km/h. Husbilar med en totalvikt över 3,5 ton får köra max 70 km/h.

Med husbil i Estland

När ska man ha vinterdäck?

Vinterdäck krävs från 1/12-28/2 oavsett om det råder vinterväglag eller inte. Vinterdäck ska också användas före och efter denna period, om väglaget så kräver. Dubbdäck är tillåtna 15/10-31/3, och om det är vinterväglag accepteras dem under hela perioden från 1/10 till 30/4.

med husbil i Estland
Med Inspire Camper 599 i Estland, sommaren 2019

Vilka trafikregler gäller?

Promillegränsen är 0,0. Det är förbjudet att tala i handhållen mobiltelefon och att skicka SMS medan man kör, men samtal med hands-free är tillåtna. Man får inte köra om spårvagn som stannat vid en hållplats. Rondeller är ofta företrädesskyltade, och då gäller samma regler som i Sverige. Om företrädesskyltar saknas gäller högerregeln.

Kan man köra stor husbil i Estland?

Man kan absolut köra med stora husbilar i Estland. Man betalar en avgift för lastfordon över 3,5, men inte för husbilar. Se mer under rubriken ”Betalar man motorvägsavgifter?” (högre upp i inlägget).

Vad kostar det att tanka?

Det är relativt billigt att tanka och det kostar ungefär 14,30 kronor litern (2019). Längs de stora vägarna är det gott om bensinmackar, och man ser ofta Circle K-stationer. De flesta bensinstationer tar kontokort.

Kan man fricampa med husbil i Estland?

Fricamping är tillåtet, med undantag för nationalparkerna och så länge det inte är på privat mark. Det är också tillåtet att övernatta i fordon parkerat på väg, gata eller p-plats. Vi upplevde att det var väldigt enkelt att fricampa. Det finns gott om vacker natur och fina platser att fricampa på. Det känns också generellt väldigt säkert att fricampa, även om man naturligtvis ska iaktta normal försiktighet.

Inspire Camper
Fricamping på ön Kynö i Estland sommaren 2019, med Inspire Camper 599

Finns det ställplatser?

Det finns ställplatser för husbil i Estland, även om det sällan finns specifik ”husbilsservice” (tömning för grå- och svartvatten eller påfyllning av vatten) på dessa. Det är däremot vanligt att det finns soptömning, bajamajor och ibland grillplatser. Ställplatserna finns ofta utmärkta i appen CamperContact.

Haapsalu - med husbil i Estland
Ställplats (utan service) i Haapsalu

Hur är campingarna?

Många estniska campingar är enkla, men det finns också mycket moderna campingar. Vissa campingar är huvudsakligen inriktade på stugor och tält, och det händer att dessa är begränsade i service när det kommer till husbilar. Andra har all tänkbar service i form av gråvattentömning, kemtoa, möjlighet att fylla vatten etcetera. Du hittar campingar till exempel via appen CamperContact, via Camping.info samt på Camping-Estonia.ee.

Vad kostar det att stå på camping med husbil I Estland?

Vi betalade mellan 17 och 25 euro per natt inklusive el på camping, och 10 euro på en enkel camping utan el. Dessa priser gäller för 2019, och vi var två personer i husbilen.

med husbil i Estland
 På den fina campingen Mereoja Seaview Caravan & Camping, vid den norra kusten

Behöver man något speciellt med sig när man reser med husbil i Estland?

Förutom allt självklart som pass och körkort kan det vara bra att ha med bilens försäkringspapper. Alla fordon ska enligt regelverket också ha med förbandslåda och brandsläckare. När man kliver ur bilen på en trafikerad väg ska man ta på reflexväst.

Klarar man sig på engelska?

De flesta vi mötte i Estland pratade väldigt bra engelska. Vi träffade också några som pratade mer knagglig engelska, men generellt funkar engelska bra.

Tallinns flagga

Hur ser det ut på landsbygden?

Det är grönt och vackert på den estniska landsbygden, och det känns ibland som att vara i Sverige för 50 år sedan. Generellt slås man av att det är lugnt och väldigt lite stress. Man ser odlingar, kor och stugor. I den östligaste delen av landet är det lite fattigare än i den västra, men det är välskött och grönt, och människor är gästvänliga.

Gås i Estland

Vad finns i affärer och restauranger?

Det finns många olika matvarukedjor och utbudet är någorlunda likt det svenska, förutom att man kan köpa alkohol i vanliga butiker. Prisläget är lägre än i Sverige, och man kan till exempel passa på att fynda sånt som kantareller, hallon och blåbär. På öarna, längs kusterna och vid sjön Peipus är det vanligt att man säljer både färsk och rökt fisk. Många restauranger, framför allt i de större städerna, serverar väldigt moderna och kreativa maträtter.

med husbil i Estland
Peter handlar rökt fisk vid sjön Peipus i östra Estland

Sammanfattning

Vi älskade verkligen att resa med husbil i Estland! Naturen är fantastiskt vacker, man slipper trängas och det är enkelt att resa här. Du kan läsa mer på Visit Estonia. Här är några anledningar till att resa med husbil i Estland:

  • Vacker natur
  • Fantastiskt fina stränder
  • Intressant historia och spännande sevärdheter
  • Ingen trängsel
  • Bra priser
  • Personliga campingar
  • Tillåtet och tryggt att fricampa
Med husbil i Estland
Alla våra bästa tips om Estland. Klicka på Bilden!

Programme ”Promoting Estonia as a Tourism Destination” is supported by European Union Regional Development Fund.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev