Meny Stäng

10 saker att göra i Tartu i Estland

Vad kan man göra i Tartu i Estland? Vi har spenderat tre dagar i den här estniska staden och hunnit med allt från stadsvandring och museum till pubbesök och rally. Vi bjuder på foton från våra dagar i staden, och tips för dig som också vill hitta på saker att se och göra i Tartu.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Tartu i Estland

Tartu är en universitetsstad i sydöstra Estland. Staden ligger i det historiska Livland och var fram till Estlands självständighet 1918 känd som Dorpat. Idag är detta en livlig och ungdomlig stad full av event och festivaler.

Rådhustorget i tartu

Vad kan man göra i Tartu i Estland?

Vi har spenderat några dagar i Tartu i Estland. Vi har förstås inte koll på allt man kan göra här, men i samarbete med Estlands turistbyrå har vi nosat upp tio intressanta saker att göra i Tartu i Estland.

Helena i Estland

1. Hänga på Rådhustorget

När man kommer till Tartu är det en självklarhet att ta sig till Rådhustorget, med det fina rådhuset och statyn över de två kyssande studenterna. Här finns också gott om restauranger och caféer att hänga på.

2. Dricka kaffe på Café Werner – Tartus äldsta café

Om du vill fika med tradition kan du bege dig till Café Werner, som hållit öppet ända sedan år 1885. Det populära caféet ligger på Ülikooli 11 och serverar både mat och kakor.

Göra i Tartu? Dricka kaffe på café Werner

3. Dricka öl på Püssirohukelder -puben med världens högsta tak

Puben Püssirohukelder ligger vid sluttningen till Toomemäe, och fungerade som en krutkällare fram till 1800-talet. Källaren byggdes 1767, och vid bygget användes stenar från ruinerna av den medeltida St Marys kyrka och väggarna från biskopsslottet. Idag hyser källaren en pub som är listad i Guinness rekordbok som puben med världens högsta tak (10,2 meter högt).

Göra i Tartu? Dricka öl på Puben Püssirohukelder
Göra i Tartu? Dricka öl på Puben Püssirohukelder

4. Prova öl från det lokala bryggeriet Pühaste

I Tartu finns ett lokalt bryggeri, bryggeriet Pühaste. Här arrangeras vissa event med ölprovningar och liknande. Man kan också prova ölen på en pub i centrala stan. Mysiga Pühaste Kelder, på Rüütli tn. 11, serverar många olika intressanta öl från mindre bryggerier.

Göra i Tartu? Prova öl från Pühaste

5. Kolla in sevärdheterna på Domberget (Toomemägi)

En kort promenad från Rådhustorget ligger Domberget (Toomemägi), och här ligger en hel rad sevärdheter. Allra mest pampiga är kanske ruinerna från biskopskatedralen. Här låg också en gång biskopsslottet, som förstördes under det stora nordiska kriget på 1700-talet.

Ytterligare sevärdheter på kullen är bland annar Tartus gamla anatomiska teater, Tartus observatorium, Turadisild (Djävulsbron), Änglabron och ett monument över Johan Skytte, som var svensk rådgivare till Gustav II Adolf, kansler på Uppsala Universitet och initiativtagare till stadens universitet.

Johan Skytte
Uppsala i Tartu
Ligger Uppsala här? Tartu och Uppsala är vänorter och har samarbete

6. Gå på historisk stadsvandring i Tartu

Om man går in på turistinformationen, som ligger vid Rådhuset, kan man få en broschyr med alla historiska sevärdheter markerade på en karta. Sevärdheterna finns längs en rutt som är fin att promenera, och i broschyren står information om alla sevärdheter.

Göra i Tartu? Gå på stadsvandring

Enligt turistinformationen skulle det ta en och en halv timme att gå rundan, men för oss tog det betydligt längre tid (vilket inte enbart kan förklaras med ölen vi tog på vägen …). Längs vägen får man bland annat se torget Barclay, det lutande huset, St Johns kyrka, Von Bock House pch stadens monument över Gustav II Adolf, som grundade Tartu Universitet.

WIFI.se
Göra i Tartu? Gå på stadsvandring

7. Strosa i den botaniska trädgården

I centrala Tartu ligger en riktigt fin botanisk trädgård, där man kan promenera runt i lugn och ro. Trädgården grundades 1803 och här hittar man runt 6000 olika arter av växter.

8. Besöka Estlands nationalmuseum

Strax utanför centrala Tartu ligger Estlands nationalmuseum. Det nya museet, som öppnades 2016, ligger i en gigantisk byggnad med en enormt pampig entré. Museet visar det estniska folkets historia, levnadssätt och traditioner.

Göra i Tartu? gå på Estlands nationalmuseum

Vi uppskattade mest utställningen om de finsk-ugiska folkens kulturhistoria, som är riktigt modern och fin, med många interaktiva moment.

9. Handla på marknaden

På Tartus marknad, som ligger vid floden på Soola 10, säljs allt möjligt. Här kan man bland annat hitta grönsaker, frukt, bär och svamp till riktigt bra priser.

Vi passade på att shoppa kantareller, blåbär och hallon, som vi tog med tillbaka till husbilen. Fantastiskt gott!

10. Delta i event och festivaler

I Tartu arrangeras många olika event och festivaler, som Tartu Hansadagar, maraton, cykelmaraton och flera olika festivaler med fokus på film eller musik. Vi deltog i Rally Estonia, som arrangeras i juli varje sommar. En fantastisk folkfest!

Göra i Tartu? Rally Estonia!

Fler saker att se och göra i Tartu

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Tartu för den som vill. Det finns till exempel runt 25 museer att välja på. Flera museer har fokus på forskning eller historia, men det finns till exempel också idrottsmuseum, leksaksmuseum och bryggerimuseum.

Göra i Tratu? Gå på museum
Leksaksmuseet i Tartu i Estland

Det finns också aktiviteter runt floden Emajõgi, och det är till exempel möjligt att göra en båttur med båten Pegasus.

Göra i Tartu i Estland

Med husbil i Tartu

Vi ”campade” två nätter i sträck på en parkeringsplats i Tartu. Vi hittade en gratis parkering vid Pikk, en kort promenad från centrum. Här stod vi bra med tillgång till strand, offentliga toaletter och papperskorgar. Man kan bara komma hit om man kommer under en tre meter hög bro, men det finns andra parkeringsplatser i stan också.

Göra i Tartu med husbil
Göra i Tartu? Bada på stranden

Fler tips inför resan till Tartu

Tartu ligger sydost om huvudstaden Tallinn, och det tar drygt två timmar att köra från Tallinn till Tartu med bil. Enligt Forex ligger prislägesindex i Estland på 69, jämfört med 100 i Sverige, vilket innebär att prisläget för en svensk är fördelaktigt. Behöver du tänka över din ekonomi inför resan kan du exempelvis kolla in denna guide för att samla lån. Annat som är bra att veta är att internet fungerar bra i stort sett överallt i landet samt att man klarar sig bra på engelska.

Vill du ha ännu fler tips inför resan till Tartu? Kolla gärna in vår film för mer inspiration!

Alla våra bästa tips om Estland. Klicka på Bilden!

Fakta om Tartu i Estland

 • Land: Estland
 • Landskap: Tartumaa
 • Kommun: Tartu stad
 • Folkmängd: 93 000 (2017)
 • Namn: Tartu (tidigare Dorpat)

Platser i Tartu

 • Stadsdelar: Toomemägi (den gamla borgbacken), Supilinn och Karlova (typiska trähusförorter), Tähtvere, Veeriku och Tammelinn (gröna stadsdelar) samt Annelinn (en av de yngsta stadsdelarna). Genom staden flyter floden Emajõgi.
 • Kända gator: Küüni street, Lossi street, Lai street och Rüütli street.
 • Broar: Kaarsild, Kuradisild (Djävulsbron), Änglabron samt en modell över den tidigare Kivisild.

Sevärdheter i Tartu

 • Kyrkor: St Johns kyrka, Uspensky kyrka och St Peters kyrka
 • Monument: Kyssande studenter, Jaan Tõnisson, Johan Skytte, Johann Karl Simon Morgenstern, Karl Ernst von Baer, Nikolai Pirogov och Gustav II Adolf
 • Museer: Estlands nationalmuseum, Estonian Sports and Olympic Museum, Science Center AHHAA, Tartu Toy Museum, 19th century Tartu Citizen’s Home Museum med flera.

Tartus historia

 • 1000-talet: Ett fort byggdes av storfursten Jaroslav I år 1030 på den plats där Tartu ligger idag. Fortet brändes ner, men ett nytt byggdes uppoch erövrades 1224 av Svärdsriddarorden.
 • 1200-talet: Dorpat, som platsen hette, var en viktig handelsplats som på 1280-talet blev medlem av Hansan.
 • 1500-talet: År 1558 intogs staden av ryssarna, och senare ägdes den omväxlande av Polen och Sverige.
 • 1600-talet: År 1632 grundade Sveriges kung Gustav II Adolf Tartu universitet.
 • 1700-talet: Under det stora nordiska kriget (1700-1721) erövrades Dorpat av den ryske tsaren Peter I. På grund av kriget låg verksamheten på universitetet nere under ett helt sekel, och återupptogs 1802.
 • 1900-talet: År 1917 delades Livland mellan Estland och Lettland och vid Estlands självständighet tillföll Tartu den nya staten. År 1940 intogs staden av Sovjetunionen, och under striderna som följde (framför allt vid Slaget om Tartu 1944) förstördes delar av staden.

Programme “Promoting Estonia as a Tourism Destination” is supported by European Union Regional Development Fund.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev