Meny Stäng

Rally Estonia i Tartu – en härlig folkfest

Annons
I samarbete med estlands turistbyrå

Rally Estonia i Tartu är en riktigt härlig folkfest som lockar massor av estländare att spendera helgen vid rallyvägarna runt Tartu. Vi fick en härlig dag i solen medan vi kollade på rallybilar och rallylastbilar (!) som hoppade, sladdade och ibland nästan kanade av vägen i sin iver att komma snabbast i mål.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Rally Estonia i Tartu

Rally Estonia i Tartu är en folkfest som arrangeras varje år i juli, i år den 12-14 juli. Vi gör just nu en rundresa runt Estland med husbil, och det passade perfekt för oss att pricka in rallyt. Kul! Detta är en riktig folkfest!

Rallybil

Fredagskväll – upptakt inför Rally Estonia

Fredagskvällen startade med festligheter inför Rally Estonia inne i centrala Tartu. En stor scen fanns mitt i stan, där det både hölls tal och artister uppträdde.

Rally estonia i tartu

Det fanns också en utställning med massor av bilar. Man kunde förstås titta på rallybilar, men också på en del lastbilar, husbilar och militärfordon.

Vissa kunde inte låta bli att klättra upp på de där militärfordonen … Jag (Helena) fotade Peter, samtidigt som jag fotade helikoptrar och fyrverkerier. Det hände en hel del på samma gång!

Triatlon

I samband med rallyt i Tartu arrangerades triatlon. Vi kollade inte specifikt på detta, men vi råkade se simmarna när de kom in i mål i floden som går genom centrala Tartu.

Triatlon under rally Estonia

Rally Estonia – på flera platser runt Tartu

Rally Estonia sker i flera etapper, på flera olika platser runt om Tartu. Det finns en webbsida där man kan läsa om rallyt, men vi tyckte inte att det var helt enkelt att förstå vart det var bäst att ta sig och när, och framför allt inte hur man skulle hitta till de olika platserna.

Efter en hel del research hittade vi till en plats på landet, söder om Tartu, där vi fick en bra vy över rallyt. Här kollade vi först på ”vanliga” rallybilar, och sedan på rallylastbilar.

Rally Estonia i tartu

Truuta Spectator Area

Vi fortsatte sedan till en av de större åskådararenorna: Truuta Spectator Area. Här samlades massor av åskådare inför etapp 5 på Rally Estonia.

Truuta spectator area på Rally estonia i Tartu

Det var riktigt kul att kolla på rallyt, som startade med en ”buckla” så alla bilar kom flygande in på banan. Strax därefter fick de sladda i kurvorna så dammet yrde.

rally estonia i tartu
Tartu rally

Många hade tagit med sig tältstolar, filtar, matsäckar och dricka för att spendera hela dagen på rallyt. Andra hade tagit med sig stegar (!) för att vara säkra på att få en bra vy. Det fanns också ställen där man kunde handla mat, öl och glass, och en del aktiviteter för barnen.

rally Estonia i Tartu
Matstånd på Rally Estonia i tartu

Video från Rallyfesten

Vi hade några väldigt roliga och trevliga dagar! Gillar du rally? Har du sett rally, och var? Berätta gärna!

Alla våra bästa tips om Estland. Klicka på Bilden!

Fakta om Rally Estonia i Tartu

  • Biljetter: Biljetter (Rally passes) kan köpas på Circle-K stationer i Estland. Under 2019 varierade priserna från 24-40 euro, beroende på i hur god tid passen köptes. VIP-biljetter kostade 2019 298 euro, och gav inträde till specifika scener och tält både i Tartu och på åskådararenorna.
  • Åskådararenor: Alaküla spectator area, Truuta spectator area och Leigo spectactor area. Dessutom kan man titta på rallyt på många mindre ställen längs rallyts väg.
  • Service: På de tre åskådararenorna finns parkering, toaletter, matstånd och aktiviteter för barn.

Att besöka Rally Estonia

  • Hitta hit: Festligheter under invigningen arrangeras i centrala Tartu. De olika arenorna hittar du genom att söka efter Alaküla, Truuta samt Leigo i gps:en. Dessa orter ligger 30 minuter eller längre från Tartu och du behöver bil för att nå dem. Kontrollera med aktuellt tidsschema att du åker till rätt åskådararena vid rätt tidpunkt.
  • Boende: Det finns gott om hotell och andra boenden i Tartu, men det blir fullt under rallyt så boka i god tid! Om du reser med husbil kan du övernatta på Alaküla eller Leigo spectactor area, från det att rallyt startar. Det är också tillåtet att fricampa i Estland.
  • Läs mer: Du hittar mer information på rallyts webbsida.

Programme “Promoting Estonia as a Tourism Destination” is supported by European Union Regional Development Fund.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev