Meny Stäng

Narva i Estland – vid gränsen till Ryssland

Annons
I samarbete med Estlands turistbyrå

Narva i Estland ligger som EU:s utpost mot Ryssland, med gränsövergången mitt i staden. Hit kommer man kanske för att lära sig mer om slaget i Narva och den gemensamma svensk-estniska historien, och för att besöka borgen i Narva. Eller varför inte för att bada vi den fina sandstranden vid Narva-Jõesuu rand?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Narva i Estland

Narva är, med sina drygt 67 000 invånare, Estlands tredje största stad. Staden ligger vid gränsen mot Ryssland, och blir därmed EU:s yttersta utpost i den här riktningen. Faktum är att det känns lite som att man kommer till Ryssland när man kommer hit. Runt 90 procent av befolkningen här pratar ryska och alla skyltar står på både estniska och ryska.

Ryska i Narva

Lite exotiskt

Vi måste säga att det kändes lite exotiskt att komma till Narva i Estland, lite som att vara halvvägs in i Ryssland trots att man är kvar inom EU. Många av husen är grå och för tankarna till kommunisttidens Östeuropa, men det finns också fina områden att promenera i och, framför allt, massor av historia. På bilden spelar jag (Helena) förresten schack med Paul Keres, som var estnisk-sovjetisk stormästare i schack.

Vid gränsen till Ryssland

I Narva ligger gränsstationen till Ryssland, och på andra sidan ligger den ryska lilla staden Ivangorod. Trafiken går tät, och långsamt, på bron mellan de två gränsstationerna. Man behöver visum för att ta sig över gränsen och vi fick höra att det tar runt fyra timmar att ta sig över med bil, men betydligt snabbare till fots.

På den ryska sidan är bensin och livsmedel mycket billigare än i Estland. Många estländare skaffar visum för ett år och tar sig över gränsen för att handla.

Narva i Estland och bro till Ryssland
Bro till Ryssland i Narva

Hermannsborg – borgen i Narva

Den absolut största sevärdheten i Narva är borgen Hermannsborg, som byggdes av danskarna på mitten av 1200-talet. Mitt emot borgen, på den ryska sidan, ligger Ivangorods fästning, som Storfursten Ivan III av Moskva lät bygga år 1492 på den ryska sidan av floden. Det är så nära mellan de två borgarna att det känns som att man skulle kunna simma emellan, även om det i och för sig såg strömt ut i vattnet.

Narvaborgen i Ryssland
Ivangorods fästning – på den ryska sidan om floden

Att besöka Narvas borg

Om man besöker Narva ska man förstås se till att göra ett besök i Hermannsborg (Narva museum). I priset ingår besök på borggården och en promenad upp i tornet, som kallas Långe Hermann.

Precis som när vi besökte Rakvere fästning så var borggården full av aktiviteter, främst i form av smedja, gammaldags apotek och olika bodar.

Borgen i Narva i Estland

När man köper biljetten får man med ett mynt och för det här myntet kan man köpa med sig en liten souvenir från någon av bodarna.

Tornet Långe Hermann bjuder på trappträning som är utmärkt för vaderna, samtidigt som man kan kolla in en massa historia. En hel del av historian är knuten till Sverige och vissa skyltar och inskriptioner står på svenska, vilket gör besöket lite extra kul för en svensk.

Svensk kung i Narva i Estland

När man kommer högst upp i tornet får man som ”belöning” en utsikt över den ryska fästningen i Ivangorod. Om man som jag (Helena) är höjdrädd får man lämna över kameran i tryggare händer de sista metrarna och titta på bilderna efteråt …

WIFI.se
Utsikt mot Ryssland från Narva i Estland

Det svenska lejonet i Narva

Det svenska lejonet uppfördes första gången 1936, som ett minne över slaget vid Narva, men förstördes under andra världskriget. Ett nytt monument avtäcktes av vice statsminister Lena Hjelm-Wallén år 2000 i samband med 300-årsminnet av slaget vid Narva. Det nya monumentet uppfördes som minnesmärke för alla dem som dog i slaget, och samtidigt som en markering av nutida samarbete mellan Estland och Sverige

Det svenska lejonet i Narva i Estland

Bastionen Victoria i Narva

Bastionen Victoria har upplevt flera olika krig. Bastionen var tyvärr stängd när vi var här (den har öppet under sommarsäsong, men håller stängt på måndagar och tisdagar), men annars ska det tydligen vara intressant att göra ett besök här.

Narva Victoria Bastion

Alexanderkatedralen i Narva

Alexanderkatedralen är en luthersk kyrka, som byggdes mellan 1881 och 1884. Taket och tornet förstördes av bomber under andra världskriget, och kyrkan började återuppbyggas på slutet av 1950-talet. Kyrkan var stängd när vi var här, så vi kunde inte kika in i den.

Alexanderkatedralen i Narva i Estland

Voskresenskijkatedralen

Voskrensekijkatedralen, eller ”Uppståndelsekatedralen”, är en rysk-ortodox katedral som började byggas 1890, på uppdrag av tsar Alexander III. Den här kyrkan var öppen och vi kunde kika in på alla förgyllda ikoner.

Voskresenskijkatedralen i Narva i Estland
Ortodox katedral i Narva i Estland

Universitetet och rådhuset i Narva

Några ytterligare byggnader som är lite intressanta att kika på är rådhuset och Universitetet. Rådhuset är uppfört i barockstil 1665-1671 i det på den tiden svenska Narva. Universitetet, som står precis intill, är byggt i en betydligt mer modern stil.

Universitetet och rådhuset i Narva i Estland

Flodpromenaden i Narva i Estland

Stadens flodpromenad löper längs med borgen, med utsikt mot Ryssland. Här har man byggt upp en trevlig promenadsträcka med skulpturer och sommarcafé.

Flodpromenaden i Narva
Lejon längs flodpromenaden i Narva i Estland

Stranden i Narva – Narva-Jõesuu rand

Cirka 13 kilometer norr om Narva, vid Narvaflodens utlopp i finska viken, ligger den fantastiskt fina sandstranden Narva-Jõesuu rand. Stranden är vidsträckt och sanden finkornig och mjuk. Detta är av naturliga skäl en populär strand när det är fint väder. När vi var här hängde regnet tungt i luften, så det blev inget badande för vår del …

Stranden i Narva

Camping Vana Olgina, vid Narva i Estland

Det finns inte så många campingar runt Narva, och vi körde till den närmaste vi kunde hitta: Camping Vana Olgina. Detta är ett välskött, men annorlunda ställe. På en stor grön gräsplan hittar man allt från båtar och bilar, till en damm med fiskar och ett utedass som ser ut som ett litet indiantält. Den trevlige ägaren kommer från Ryssland, men trots att Ryssland ligger ett stenkast bort, har han inte varit tillbaka där på 30 år.

Det regnade häftigt när vi kom och vi kröp snabbt in i husbilen. Lite senare på kvällen lättade regnet och dimman kröp fram. Peter tog för en gångs skull fram sin kamera (han brukar mest filma annars) och tog några fina kvällsfoton.

Camping i Narva i Estland

Film från Narva

Alla våra bästa tips om Estland. Klicka på Bilden!

Fakta om Narva i Estland

 • Land: Estland
 • Landskap: Ida-Virumaa
 • Kommun: Narva stad
 • Folkmängd: 57 000 (2017)
 • Språk: Ryska och estniska
 • Resa hit: Narva ligger 190 kilometer öster om Tallinn, och det tar cirka 2,5 timme att köra hit med bil från huvudstaden.

Narvas historia

 • 1200-talet: Danskarna grundlade sitt välde i Estland i början på 1200-talet.
 • 1300-talet: År 1346 såldes staden till Tyska orden och blev en viktig handelsstad.
 • 1500-talet: År 1558 intogs staden av ryssarna under tsar Ivan IV. När den tyska ordensstaten föll samman ställde sig det historiska landskapet Wierland, som Narva tillhörde, under svenskt beskydd.
 • 1600-talet: År 1648 blockerades Narva för en tid av ryssarna och 1659 brann hela staden ner, men återuppbyggdes igen.
 • 1700-talet: Under hösten år 1700 attackerade ryssarna staden, och den 20 november 1700 utkämpades slaget vid Narva. Svenskarna förlorade i slaget runt 700 man och 1200 sårades, medan ryssarna förlorade 10 000-12 000, av vilka en del drunknade när de försökte fly. År 1704 belägrade ryssarna Narva och slutligen var man tvungen att ge upp staden. Majoriteten av invånarna deporterades av ryssarna. 

 Fakta om Hermannsborg i Narva i Estland

 • Adress: Peterburi mantee 2, Narva i Estland
 • Öppettider: Varje dag 10:00-18:00
 • Pris: Under sommarsäsongen 2019 betalar vuxna 8 euro och barn 4 euro. I priset ingår ett mynt som man kan köpa en souvenir för. Observera att priserna kan ändras.
 • Service: Det finns toaletter och en restaurang vid biljettkassan.
 • Tillgänglighet: För att besöka tornet måste man gå i relativt många och ganska branta trappor.

Programme “Promoting Estonia as a Tourism Destination” is supported by European Union Regional Development Fund.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev