Meny Stäng

Klipporna i Ontika i Estland – och Oru Park i Toila

Annons
I samarbete med Estlands turistbyrå

Klipporna i Ontika i Estland är dramatiskt branta klippväggar som stupar 55 meter rakt ner i havet. Det är svårt att se dem ordentligt eftersom de stupar alltför tvärt neråt – men vi har fotat med drönare! Strax öster om de dramatiska klipporna ligger den fina Oru Park i Toila.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vi fortsätter husbilsresan i Estland

Vi startade vår husbilsresa i Estland i Tallinn. Därefter fortsatte vi österut längs den norra kusten till Lahemaa nationalpark och till Rakvere fästning. De flesta vägar i Estland är alldeles utmärkta och fina.

vägar i Estland, vid klipporna i Ontika

Ibland väljer Peter att köra in på de allra minsta vägarna som bara går att hitta. Oftast har han en anledning i och för sig. Det kan till exempel vara för att han vill köra sin drönare!

Husbil i Estland, vid klipporna i Ontika

Klipporna i Ontika i Estland

Klipporna i Ontika är en lång kuststräcka i Estland, som också kan kallas för ”klintkusten i Ontika”. Här stupar 55 meter höga klippväggar rakt ner mot havet. När man ser det på bilder fotade från luften eller från havet ser det nästan overkligt ut. I verkligheten är det lite svårare att faktiskt se hur det ser ut.

Klipporna i Ontika

Om man kommer gående mot kanten är det enda man ser … en kant. Det sluttar ruskigt brant neråt och det finns inga staket, så det gäller att inte gå för nära. Bästa sätten att se hur det ser ut är att använda en drönare eller komma utifrån med båt.

Klipporna i Ontika

Om man kommer landvägen är det bäst att ta sig till Valaste, som ligger strax öster om Ontika. Här finns en trappa så att man kan gå längs med klippkanten ner till havet.

Valaste vattenfall och vandring

När man stannar i Valaste hittar man en parkeringsplats, några informationsskyltar och en glasskiosk. Här hittar man också den branta trappan som går ner till havet, längs med den dramatiska klippväggen. Man kan sedan promenera längs med stranden, och ta samma väg tillbaka, eller ta en trappa som ligger längre bort.

Klipporna i Ontika i Estland

Jag (Helena) är höjdrädd och kan inte direkt påstå att jag älskade den här trappan, men jag lyckades i alla fall ta mig både ner och upp. Och jodå, både naturen och utsikten är fantastisk!

Trappa vid klipporna i Ontika
Peter vid klipporna i Ontika

På vägen ner passerar man Valaste vattenfall. Väl nere vid havet kommer man till en stenig men fin sandstrand. Vi promenerade en stund längs vattnet, men bestämde att gå upp samma väg vi kom, istället för att promenera bort till den trappa som ska finnas längre bort.

Oru Park i Toila

Efter besöket vid klipporna i Ontika, körde vi vidare mot Oru Park, en kvart österut längs kusteh.

Den här parken hyste en gång i tiden ett tjusigt slott som anlades av den välbärgade handelsmannen Grigori Jelisseyev. År 1935 köptes slottet och parken av tre estniska industrimagnater som skänkte det som sommarbostad till president Päts. Dessvärre totalförstördes hela slottet under andra världskriget. Det som finns kvar idag är en stor och vacker park som man kan promenera omkring i.

WIFI.se

Parken är fantastiskt grön, och det bästa med att vandra runt här är helt enkelt den härliga gröna naturen.

Helena i Oru Park i Estland

Där slottet en gång stod finns fortfarande en vacker slottspark. Här vajar Estlands flagga över häckar, rabatter och fontäner.

Det finns några platser i parken som är utmärkta med skyltar. Skyltarna pekar lite hit och dit och parken är stor, så det är verkligen inte lätt att hitta. Å andra sidan känns det viktigare att få en skön stund i parken än att hitta alla utmärkta platser. En riktigt härlig dag i den estniska naturen fick vi!

Oru Park i Estland
Nõiametsa paviljon med utsikt över havet
Grott i Oru Park i estland
Peter vid ”Grotto”
Silver spring in Oru Park i Estland
”Silver spring cave”

Video från Ontika

Alla våra bästa tips om Estland. Klicka på Bilden!

Fakta om klipporna i Ontika

  • Geologi: Klipporna i Ontika är den högsta delen av den över 1100 km långa Baltiska klinten som börjar på Öland och slutar vid sjön Ladoga. En klint är ett berg med branta väggar.
  • Utsträckning: Kalkstenskusten i Ontika sträcker sig från byn Saka till viken Toila, över nära 23 kilometer, vilket är den längsta oavbrutna sträckan för hela klinten.
  • Hitta hit: Kör till Valaste för bästa utsiktspunkt. Det tar knappt två timmar att köra hit från Tallinn. Det tar cirka 45 minuter att köra från Narva.
  • Service: Vid Valaste finns parkeringsplats, informationsskyltar och glasskiosk.

Fakta om Oru Park

  • Hitta hit: Oru Park ligger i Toila. Det tar cirka två timmar att köra hit från Tallinn och det tar cirka 40 minuter att köra hit från Narva.
  • Sevärdheter: I parken finns en slottspark, en paviljong (Nõiametsa paviljon) med utsikt över havet, grotto (stenformationer som var populära under renässanstiden) samt ”Silver spring cave”. Framför allt innehåller parken vacker natur.
  • Andra aktiviteter i Toila: I Toila finns en lång sandstrand och ett stort spa.
  • Camping: Alldeles i närheten av Oru Park finns en stor camping som heter Camping Männisalu. Här finns både stugor och platser för husbilar och husvagnar.

Programme “Promoting Estonia as a Tourism Destination” is supported by European Union Regional Development Fund.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev