Meny Stäng

Rakvere fästning i Estland – historia och skådespel

Annons
I samarbete med Estlands turistbyrå

Rakvere fästning ligger på en höjd i staden Rakvere i norra Estland. Fästningen har en gång i tiden tillhört både Danmark och Sverige och har massor av historia att berätta. Vi tog oss hit med husbilen efter vårt besök i Lahemaa nationalpark, och därefter hittade vi en riktigt fin camping.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Rakvere fästning i Estland

Rakvere fästning ligger i norra Estland och har en historia som går tillbaka till 1200-talet. Fästningen tillhörde under lång tid de danska kungarna, men har under historien också tillhört riddarmunkar från den Livländska orden samt både Sverige och Polen.

Under det polsk-svenska kriget 1600-1629 slogs slottet sönder av båda sidor, och slottet har legat i ruiner sedan dess. Sverige strök Rakvere från sin lista över fästningar år 1635.

Rakvere fästning i Estland

Idag är fästningen en populär turistattraktion, och inne i borgen arrangeras aktiviteter och skådespel som tar både barn och vuxna med till 1500-talet. Häng med in genom porten!

Ingång till Rakvere fästning i Estland

Innergård med massor av aktiviteter

Så fort man kliver in på innergården på Rakvere fästning känns det som att man kastas tillbaka till 1500-talet med riddare, hästar, vagnar, galgar för hängning, bordeller och kacklande höns.

Rakvere fästning i Estland

Det finns också en restaurang på gården, Schenkenberg Inn, där man kan dricka öl och beställa in typiskt medeltida maträtter.

Måltid i Rakvere fästning i Estland

Flera rum i Rakvere fästning

Om man tar sig vidare in i fästningen finns det en hel del att kolla på, såsom vinkällare, kapell, tortyrkammare, fängelse och en verkstad för alkemister bland annat.

Rakvere fästning

Utsikt från muren

Om man tar sig högst upp på muren har man en fin utsikt över hela borgen, och delvis också över staden Rakvere.

Utsikt från Rakvere fästning i Estland

Staden Rakvere

Rakvere är Estlands femte största stad, med runt 16 000 invånare. Staden, som tidigare hette Wesenberg, var på medeltiden en betydande handelsstad. Idag är staden känd för den gamla fästningen, sin spa-kultur och sina festivaler. Staden är också känd för den speciella tjurstatyn som står hög upp bredvid Rakvere fästning.

Rakvere

Tarvasstatyn

Den stora tjuren som står på kullen Vallimägi, bredvid Rakvere fästning, kallas Tarvasstatyn och har gjorts av den estländske skulptören Tauno Kangro. Bronsstatyn restes i samband med Wesenbergs 700-årsjubileum år 2002. Skulpturen är, tillsammans med granitblocket, 7 meter lång, 4 meter hög och väger 7 ton.

Tarvasstatyn vid Rakvere fästning

Mereoja Seaview Caravan & Camping

Efter besöket vid Rakvere fästning rullade vi till Mereoja Seaview Caravan & Camping, som ligger vid den norra kusten i Estland. Waow, vilken fin camping! Det här stället är helt i vår smak.

Serviceanläggningarna är mycket moderna och det finns allt man behöver i form av el, vatten, gråvattentömning och tömning av kemtoa, och även WiFi, tvättmaskiner och minibutik. Vi betalade 21 euro för en natt nu i juli.

Mereoja camping
Inspire camper

I slutet av campingen går en liten trappa ner till en privat liten sandstrand. Sanden är riktigt fin och det är långgrunt. Vad mer kan man önska? En sak som förresten är skönt med att resa och campa i Estland är att det är så lugnt, och inte trångt någonstans!

Strand i Estland

Viodeo från Rakvere

Alla våra bästa tips om Estland. Klicka på Bilden!

Fakta om Rakvere fästning i Estland

  • Namn: Rakvere fästning på svenska, Rakvere linnus på estniska och Rakvere castle på engelska
  • Läge: Vallimägi, Rakvere
  • Öppettider: Under högsäsong (maj-september) håller fästningen öppet 10-18. Under mellansäsong (mars-april samt september-oktober samt) håller fästningen öppet 10-16. Under lågsäsong (november-februari) kan grupper boka biljetter när som helst. (2019) Biljetter säljs fram till en timme innan stängning.
  • Priser: Vuxna betalar 11 euro och studenter 9 euro. Barn som inte börjat skolan har gratis inträde. Familjebiljett kostar 22 euro. En guidad tur kostar 30 euro för en timme. (2019) Observera att priserna kan ändras.

Se och göra i Rakvere fästning

  • Aktiviteter: Ridning, mynttillverkning, skriva med gåspenna, ljustillverkning med mera och olika workshops (till exempel smide, lära sig mer om vapen, keramik, snickeri och dockteater) varav vissa måste bokas i förväg. Olika utställningar visas också, som till exempel utställning om svärd, bordeller och barberare.
  • Service: Det finns en restaurang (Schenkenberg Inn) som serverar medeltida maträtter, bland annat grytor, lamm, korv och sill, samt barnmeny. Det finns också en liten souvenirshop.
  • Läs mer: Du hittar mer info på fästningens webbsida

Programme “Promoting Estonia as a Tourism Destination” is supported by European Union Regional Development Fund.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev