Meny Stäng

Ösel i Estland – väderkvarnarnas ö

Annons

Ösel i Estland är en ö i Östersjön i Gotlands storlek, som är känd för alla sina väderkvarnar. Ön har också en intressant svensk historia och har flera spännande sevärdheter – allt från en medeltida borg till en meteoritkrater.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Ösel i Estland

Ösel i Estland, eller Saaremaa som ön och länet heter på estniska, är den största av de estniska öarna. Här finns förstås massor av guldkorn att se och upptäcka, men eftersom vi hade begränsat med tid rullade vi mot de största sevärdheterna. Häng med!

Med färja till Ösel

Vi tog oss med färja till Ösel från Virtsu på fastlandet. Färjan stannar faktiskt först på ön Moon (Muhu), men härifrån fortsätter man med bil till huvudön Ösel. De estniska färjorna är för övrigt bekväma, oftast med butik och någon matservering ombord, och nu hade vädret dessutom blivit bättre.

Till Ösel i Estland

Pädaste herrgård på ön Moon

Pädaste herrgård, eller Pädaste Manor som den kallas på engelska, ligger på ön Moon (Muhu) och är det enda femstjärniga hotellet i Estland utanför Tallinn. De som bor här kan njuta av spa, ridtur på stranden, båttur i solnedgången, picknick på Kärleksön eller att ”göra ingenting”.

På sommartid kan man också besöka parken mot en avgift. Vi kom hit utanför öppettiderna, så vi fick nöja oss med ett foto på herrgården innan vi rullade vidare.

Pädaste herrgård

Kuressaare slott

Kuressaares slott (eller Kuressaare fästning eller Kuressaare biskopsborg) är en av Estlands bäst bevarade fästningar. Fästningen byggdes mellan 1300-talet och 1800-talet och är en riktigt imponerade byggnad med torn, massiva murar och en vallgrav fylld med vatten.

Slottet Kuressaare på Ösel i Estland

Innan vi gick in i slottet fick vi chansen att prova bågskytte. Jag (Helena) är säker på att jag skulle skjuta sämst, och ursäktade mig med att ”någon måste fota”. Peter gjorde bra ifrån sig!

Bågskytte på Ösel i Estland
Bågskytte på Ösel i Estland

Legenden om den inmurade riddaren

Enligt en legend hittade en arkitekt, som år 1785 skulle rita en klosterbyggnad, ett inmurat rum med ett bord, en stol och ett skelett. Skelettet ska ha tillhört en riddare som blev inmurad levande på 1500-talet.

Riddarens löfte om celibat testades genom att en blond ung kvinna skickades till honom. Han blev kär, och när de uppdagades skickades kvinnan till kloster. Riddaren försökte rädda henne från klostret, men detta försök resulterade istället i att han själv blev inmurad levande.

Inmurad på Ösel i Estland
Slott Kuressaare på Ösel i Estland
Nunna på Ösel i Estland

Museum i Kuressaare slott

Inne i slottet finns också ett stort museum. Här finns utställningar om djur och natur, men framför allt om historia under olika tidsepoker. Högst upp finns dessutom ett litet café.

museum

Man kan också gå ut på diverse utsiktspunkter. Jag (Helena) fotade från begtryggande höjdräddsavstånd …

WIFI.se
Ösel i Estland

Kaali meteoritkrater

För ungefär 7500 år sedan föll en meteorit ner på ön Ösel i Estland. Meteoriten delades i mindre bitar, och den största bildades en krater som är 110 meter bred och 22 meter djup. Dessutom bildades åtta mindre kratar. Ön Ösel var bebodd redan på den här tiden och skadorna har jämförts med explosionen av en liten atombomb.

Kaali meteoritkrater

Angla väderkvarnskulle

Ösel är väderkvarnarnas ö, och det är nästan ett måste att se Angla väderkvarnskulle, eller Angla Windmill Park som området heter på engelska. På den här platsen finns fem väderkvarnar. Fyra av dem är typiska ”stubbkvarnar” från Ösel och i mitten står en hättkvarn av holländsk typ, från år 1927. Efter att vi kollat in väderkvarnarna blev det glass för vår del. Gillar glassen här i Estland!

Väderkvarnar Ösel
Väderkvarnar Saaremaa

Panga Pank

Panga Pank, eller Panga Cliffs som området kallas på engelska, är Ösels högsta brant. Denna kalkstensbrant har en maximal höjd på 21,3 meter och sträcker sig över cirka 2,5 kilometer. På den allra högsta punkten finns dessutom en urtida offerplats, där man för längesedan offrade till havet.

Panga Pank
Panga pank

Jag (Helena) är ju höjdrädd, och jag kan inte påstå att jag älskar att promenera nära branta stup med varningsskyltar, men trots detta lyckades jag ställa upp på en selfie med ett leende! (Eller nåja, nästan i alla fall.)

Panga Pank
Selfie Panha Pank

Camping på Ösel i Estland

Vi har fricampat väldigt mycket i Estland, eftersom det är tillåtet, känns tryggt och eftersom det finns massor av vacker natur att fricampa i. På ön Ösel i Estland valde vi att ta in på en camping för att tömma och fylla tankar, och för att ta en välbehövlig ordentlig dusch.

Campingen ligger i Lõunaranna hamn på ön Moon (Muhu), och man har fin utsikt över en liten småbåtshamn. Vi betalade 20 euro för campingplats med el. Den som vill kan betala extra för bastu och/eller frukost.

Camping på Ösel i Estland

Video från Ösel

Alla våra bästa tips om Estland. Klicka på Bilden!

Fakta om Ösel i Estland

 • Land: Estland
 • Landskap: Ösel (Saaremaa), som även innefattar öarna Runö och Moon.
 • Kommun: Ösels kommun (där även öarna Vilsandi och Abrö ingår)
 • Storlek: 2673 kvadratkilometer
 • Folkmängd: 31 000 (2017)
 • Namnet Ösel: Vikingarna reste till Ösel år 972 och bnämde då ön som ”Eysysla”, vilket ungefär betyder ”ö” och ”distrikt” eller ”förvaltningsområde”.
 • Näringar: Jordbruk och fiskförädlingsindustri

Se och göra på Ösel

 • Orter: Kuressaare (huvudort), Nasva, Salme, Kudjape, Kärla, Aste, Valjala, Leisi, Orissaare
 • Nationalpark: Vilsandi National Park
 • Sevärdheter: Slottet Kuressaare (Kuressaare Castle), Angla väderkvarnskulle (Angla Windmill Park), Katariinakyrkan i Karja (Karja Catherine Church), Panga Pank (Panga Cliff), Kaali meteoritkrater (Kaali Crater), Muhu Museum i byn Koguva, herrgården Pädaste (Pädaste Manor) samt herrgården Loona (Loona Manor).
 • Priser: Vi betalade 8 euro per person för att besöka Kuressaare slott och 4 euro per person för att besöka Angla väderkvafrnskulle.

Människorna på Ösel

 • Kända personer: Jakob Mändmets (författare), Louis Kahn (arkitekt), Eugène Dücker (konstnär), Ivo Linna (sångare) och Arnold Rüütel (Estlands tredje president).
 • Estlandssvenskar: Ösel har förr i tiden haft en estlandssvensk befolkning, men denna är borta eller har blandats med den estniska befolkningen. Bynamnen Suur-Rootsi (Stora Sverige), Väike-Rootsi (Lilla Sverige) och Rootsiküla (Sverigebyn) påminner om den estlandssvenska historien.

Ösels historia

 • 10 000 år sedan: De allra äldsta lämningarna av bosättningar på Ösel daterar 10 000 år tillbaka i tiden.
 • Vikingatid: Både i Snorre Sturlassons Ynglingasagan och i historiska Norwegia berättas om sveakungen Yngvar som härjade i Estland och försökte inta Ösel. Ester från Ösel härjade å sin sida i Blekinge på 1200-talet, då de förstörde en kyrka och tillfångatog slavar. På Ösel hade man på den här tiden en åskgud som hette Tarapita, som på flera sätt liknade Tor.
 • Olika herrar: Under lång tid turades tyskar, danskar och svenskar om, om att härska över Ösel. Slottet i Kuressaare (Kuressaare biskopsborg) började byggas av den danske kungen Valdemar Sejr under ett korståg 1206. År 1227 erövrades ön av tyska korsfarare under Albert av Riga, som passade på att under tvång kristna befolkningen. År 1345 byggde Tyska orden borgen Soneburgs slott. Ön blev dansk igen år 1559, och vid freden i Brömsebro 1645 blev Ösel svensk. År 1710 tillföll ön Ryssland och kom att ingå i guvernementet Livland. Under både första och andra världskriget stred tyska och ryska arméer om ön.
 • Sovjettiden: Ön var stängd under Sovjetttiden och kunde endast besökas av dem som hade visum eller särskilt utfärdat inrikespass. Ön hade en begränsad invandring från övriga delar av Sovjetunionen, och mindre än 3 procent är idag rysktalande.

Resa till Ösel i Estland

 • Färja från fastlandet: Färjor går till Ösel (Muhu och Saaremaa) från Virtsu på fastlandet. Det tar en knapp timme att köra från Pärnu till Virtsu. Det tar 1 timme och 40 minuter att köra från Tallinn till Virtsu. Du kan se aktuell tidtabell för färjorna på Praamid.ee.
 • Färja från Dagö: Det är också möjligt att ta sig till Ösel i Estland med färja från Sõru på Dagö till Triigi på Ösel. Dessa färjor går lite mer sällan och det är större risk att de är fulla. Boka i förväg på Veeted.com (endast en viss procent av biljetterna kan bokas) eller kom i god till till färjan.

Programme “Promoting Estonia as a Tourism Destination” is supported by European Union Regional Development Fund.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev