Meny Stäng

Färja till Estland – Tallink silja vs DFDS

Annons

Färja till Estland, vilken ska man välja? Under vår senaste resa till Estland testade vi två olika färjor, både Tallink Silja Line mellan Stockholm och Tallinn, och DFDS som vi reste hem med, från Paldiski till Kapellskär. Här är vår jämförelse!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Färja till Estland, vilken ska man välja?

När man ska ta färja till Estland kan finns det två rutter och fyra bolag att välja på:

  • Stockholm – Tallinn (med Tallink Silja Line)
  • Kapellskär – Paldiski (med DFDS)

Vi reste Stockholm – Tallinn med Tallink Silja (färjan Baltic Queen) på vägen till Estland, och när vi skulle hem igen testade vi Paldiski – Kapellskär med DFDS (färjan Liverpool), som är både frakt- och passagerarfärja. Vi tänkte därför göra en liten jämförelse av dessa två resor.

Färja till Estland
Kapellskär och Paldiski – inte långt från Stockholm och Tallinn

Färja till Estland – Tider

Baltic Queen avgick 17:30 från Värtahamnen i Stockholm och kom fram 10:15 i Tallinn nästa dag. Detta innebär att man har gott om tid för restaurangbesök, barbesök och shopping ombord.

Liverpool avgick 23:00 från Paldiski i Estland och kom fram till Kapellskär 08:30 nästa morgon. Denna färja är alltså betydligt snabbare, men om man vill hinner man med en sen middag och/eller frukost. Det finns även färjor som går på dagtid.

Färja till Estland
Lastbilar i kö till färjan Liverpool, från DFDS

Hytter

På Baltic Queen hade vi en A-hytt, vilket innebar en relativt ordinär hytt med singelbäddar och fönster. Helt ok, men inget extra.

På Liverpool hade vi insides 2-personershytt med sängelbäddar, utan fönster. Även denna hytt var helt ok, utan något extra.

Frukost ombord

På Baltic Queen kan man välja mellan vanlig frukost (13 euro) och “specialfrukost” (19 euro). Specialfrukosten är riktigt bra, så om man vill njuta av en extra god frukost under resan med färja till Estland så är detta alla gånger det bästa alternativet. Vad sägs om mousserande vin, rom, patéer och goda ostar?

Specialfrukost på färja till Estland

På Liverpool finns också en frukostbuffé, och den kostar för närvarande 10,90 euro. Den här frukosten var inte speciellt upphetsande, men helt ok förutom att vi inte tyckte att kaffet eller teet var speciellt gott.

Frukost
Peter tänker på något annat under frukosten …
Frukost på färja till Estland
Kan du inte le lite? Ok, liiite stelt …

Restauranger ombord

På Baltic Queen finns flera restauranger att välja på: Grande Buffet, Grill House, Gourmet Baltic Queen, Russian a la carte Alexandra och Fast Lane. Vi åt på den ryska restaurangen Alexandra, och det var riktigt riktigt bra. Till förrätt valde vi en smarrig bricka med vaktelägg och olika rökta produkter, och till huvudrätt blev det gös med potatis och sparris

På Liverpool finns en buffetrestaurang, där man kan äta lunch eller middag för 15,90 euro. Färjan avgick 23:00 från Paldiski och vi hade redan ätit middag, så vi provade inte denna.

Alexandra på färja till Estland
På restaurang Alexandra, på Baltic Queen

Barer ombord

På Baltic Queen finns flera olika barer: Starlight, Manhattan Piano bar, Sea Pub, Cigar Club samt loungeområdet Seaside och Ibiza Disco.

Baltic Queen
I baren Manhatten på Baltic Queen

På Liverpool finns en bar, strax intill buffetrestaurangen. Vi beställde både varsin öl och varsin Irish Coffee här. När de skulle göra Irish Coffee plockade de fram en elvisp och vispade grädden – lite imponerande trots allt!

Färja till Estland
Peter i baren ombord på Liverpool …

Tax-free butik

På Baltic Queen finns en stor tax-free butik med alkohol, godis och parfym, och här hittade vi riktigt, riktigt bra priser.

På Liverpool finns en liten tax-free butik. Vi hann bara kika en kort stund, men uppfattade priserna som lite högre.

Andra aktiviteter

Baltic Queen är en färja till Estland för underhållning med flera olika restauranger och barer, samt shopping och nattklubb med shower. Det finns också bastuavdelning med pool samt lekrum.

Liverpool är en färja som är fokuserad på snabb transport, och det finns inte så mycket underhållning utöver restaurangen och baren. Det finns dock en liten tax free samt ett lekrum.

Färja till Estland
Restaurangen Alexandra ombord på baltic Queen

Pris för att resa med färja till Estland

Resan med Baltic Queen kostade cirka 5200 kronor, för två vuxna, en liten husbil och en A-hytt.

Resan med Liverpool kostade cirka 2300 kronor, för två vuxna, en liten husbil och en insides 2-personershytt. Om vi gjort resan dagtid, utan hytt, hade priset för oss och husbilen legat på cirka 1500 kronor.

Priserna varierar förstås beroende på datum, veckodag, fordon, val av hytt etcetera. Observera att vi bokade reguljärresor, och att det kan finnas billigare kryssningar och erbjudanden.

Färja till Estland
Vi lämnar Paldiski i Estland med Liverpool

Vilken färja till Estland ska man välja?

Vi tycker att båda färjorna erbjuder bra sätt att resa till Estland. Att resa Stockholm – Tallinn med Tallink Silja (Baltic Queen) passar perfekt om vill ha en kryssningsupplevelse med god mat och några timmars umgänge.

Att resa Kapellskär – Paldiski med DFDS (Liverpool) passar utmärkt om man vill ta en snabb och smidig färja till Estland, utan att betala för mycket. Många lastbilar åker med den här färjan, men det går utmärkt också att åka med husbil eller personbil.

Har du rest med någon färja till Estland? Vad tycker du?

Kapellskär
Kapellskär i Sverige
Alla våra bästa tips om Estland. Klicka på Bilden!

Fakta om att resa med färja till Estland

  • Rederier: De rederier som kör färja direkt till Estland är Tallink Silja och DFDS-
  • Färjor: Tallink Silja Line kör med Baltic Queen eller Victoria och DFDS kör bland annat med Liverpool.
  • Rutter: Stockholm – Tallinn (Tallink Silja) samt Kapellskär – Paldiski (DFDS)
  • Avgångar: Tallink Silja Line cirka 7 avgångar/vecka och DFDS cirka 7 avgångar/vecka.
  • Tid: Tallink Silja Line 15 timmar 45 minuter och DFDS 9 timmar.
  • Läs mer: Tallink Silja och DFDS

Programme “Promoting Estonia as a Tourism Destination” is supported by European Union Regional Development Fund.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev