Meny Stäng

FREEDOM 2.0 – dags för ”återuppståndelse”

Annons

Nu är det dags för återuppståndelse för vår älskade husbil! Vi vill gärna kunna köra vår husbil igen, men det är massor som måste åtgärdas. Nu har vi tagit beslutet om att satsa och ge oss in i projektet ”FREEDOM 2.0”. Vi hoppas att du vill följa med på ”resan”, och vi är oerhört tacksamma om du har några tips på vägen!

Varför har FREEDOM inte rullat?

På våra senaste två husbilsresor har vi kört lånade husbilar. Under ”Strandkorgsutmaningen 2019” i Tyskland testade vi Swift Toscane 794eb och på resan i Estland testade vi Inspire Camper 599. Många har frågat varför vi inte kört vår egen husbil, och en anledning är att det varit intressant att testa dessa nya modeller. Men det finns också en annan anledning …

Dags för FREEDOM 2.0

Vi har kört vår husbil i många år, men i och med att vi haft begränsade inkomster har vi har inte haft råd att fixa med den. Fler och fler saker har slitits och gått sönder, och vi har till slut kommit till ett vägskäl. Vad gör vi nu?

Det är så många saker som behöver bytas ut eller fixas att vi övervägt att sälja husbilen (men det är inte heller så lätt i det här skicket) och byta till en plåtis. Men det är ju trots allt ännu dyrare än att fixa till FREEDOM.

Vi har nu kommit fram till att det är värt att låna pengar (trots att vi avskyr det) för att fixa till vår älskade husbil. Vi måste göra detta så billigt (men ändå bra) som möjligt, och vi behöver din hjälp med tips och råd! Det är dags för FREEDOM 2.0!

Freedom
Freedom är sliten, men vill rulla igen!

Detta behöver fixas – för att FREEDOM ska kunna rulla

Först och främst måste vi förstås se till att husbilen fungerar att köra. Vi har haft bilen i mer än tio år, och vissa saker behöver bytas ut. Vi har dessutom haft ett konstigt fel med kopplingen, som är lite obehagligt. Kopplingen funkar för det mesta alldeles utmärkt, men helt plötsligt och oväntat kan pedalen sjunka ner mot golvet, utan att det går att lyfta upp den igen. Detta hände några gånger i Schweiz förra sommaren. Detta behöver åtgärdas:

Freedom

Detta behöver fixas – invändigt

Freedom är fortfarande väldigt hemtrevlig och mysig invändigt, men ett och annat har slitits med åren. Fönstren är i dåligt skick, och vi har fortfarande inte lagat det fönster som gick sönder på Sardinien 2015. Följande behöver fixas:

 • En taklucka kan inte stängas ordentligt
 • En taklucka är så repig att man inte kan se ut
 • Ett fönster är trasigt
 • Flera mörkläggningsgardiner fungerar dåligt
 • Vi vill byta gardinerna på sidofönstren vid förarstolarna mot moderna ”kasetter”
 • Klädseln på möblerna har spruckit i sömmarna
 • Flera kabeldragningar har lossat och hänger ”fult”
 • Fotsteget är trasigt (men det kan vi leva med)
Taklucka
Takluckan ovanför sängen kan inte stängas ordentligt
Ett fönster är fortfarande trasigt
Ett fönster är fortfarande trasigt
Gardiner
Dessa sidogardiner skulle vi gärna byta mot moderna ”kasetter”
Klädseln
Klädseln har spruckit i sömmarna

Detta behöver fixas – utvändigt

En av de största utmaningarna (kostnaderna) är att folieringen som vi gjort nu, efter ett drygt decennium, är väldigt sliten, sprucken och trasig. Om man ska vara ärlig så ser det riktigt illa ut, och vi skulle behöva klä om hela bilen.

 • Folieringen runt hela bilen ska bytas (läge för lite ny design!)
 • Nya luckor och lock
Freedom
Texterna har mer eller mindre lossnat
Lock
Hmmm … ett nytt lock här kanske?

Kan du hjälpa oss med tips?

Vi behöver hitta de bästa, smartaste (och billigaste!) lösningarna, och vi skulle verkligen behöva din hjälp med tips.

 • Vet du bra prisvärda ställen där man kan beställa fönster, mörkläggningsgardiner, luckor och andra tillbehör för husbilar?
 • Är det bäst att köpa tillbehör och utrustning i Sverige, eller är det smartare att beställa från till exempel Tyskland?
 • Vad ska vi tänka på när vi beställer nya mörkläggningsgardiner? Vilket märke? Med eller utan ram? Hur vet vi att det vi beställer passar till våra fönster …?
Fönster husbil
Vi vill köpa nya mörkläggningsgardiner … men vad ska vi beställa?

Följ ”resan” från FREEDOM till FREEDOM 2.0

Hoppas du vill följa ”resan” för att få FREEDOM fit for the roads igen. Vi är också så tacksamma för alla tips och glada tillrop på vägen!

Freedom
Lite uppfräschning behövs!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev